My proti vám přehled

My proti vám https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532628/bmid_my-proti-vam-65d5e6e1567f6.png 5 1340 1340

Medvědín / Medveďovce série

< 2. díl >

Medvědín #2 Bude to něčí vina! Po událostech, jež otřásly Medvědínem na sklonku zimy, tráví nejlepší kamarádky Maya a Ana léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat všechno za sebou. Jenže řevnivost mezi jejich a sousedním městem přerůstá v zuřivý boj o peníze a moc, který vypukne naplno při střetu obou hokejových klubů. Když pak vyjde najevo tajemství jistého mladého hráče, musí celá obec ukázat, zač vlastně stojí, protože vztahy mezi lidmi mohou být na maloměstě obzvlášť ničivé. Násilí však lze čelit oddaností, přátelstvím i láskou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Vi mot er , 2017


Interpreti: Pavel Soukup
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My proti vám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (352)

Mermaida
22.05.2024 5 z 5

„Viděli jste někdy padnout město? To naše padlo. Viděli jste někdy město povstat? To naše povstalo.“

„Za spoustu let možná nebudeme vědět, jak tenhle příběh nazvat. Budeme říkat, že to byl příběh o násilí. O nenávisti. O protikladech a odlišnostech a městech, která se vzájemně cupovala na kousky. Ale nebude to tak docela pravda.“

„Tohle bylo vyprávění o zimních stadionech a o všech srdcích, která kolem nich tlučou. O lidech a sportu a o tom, jak se obojí občas vzájemně drží. Někdo se zamiloval, někdo klesl na dno, prožili jsme nejlepší i nejhorší dny svých životů. Medvědín jásal, ale taky hořel.“

Medvědín hořel a mě tečou slzy. Ach - zase ty emoce! Ale ono to bez nich u knih pana Backmana prostě nejde. Medvědín je moje srdcovka. A My proti Vám je hned v závěsu! Je to příběh o malém městečku tam někde v lesích.
Příběh o tom, co se stalo poté od jara do zimy. A také o tom, jak to vypadá, když se začne politika míchat do sportu. Koho se pak máme víc bát? Chuligánů s tetováním nebo chuligánů s kravatou? A co když jeden obdivovaný hráč má jedno velké tajemství - tajemství, které se neslučuje s hokejem?
Je to fascinující příběh o hokeji a přitom je hokej jeho vedlejší součástí. Je to hlavně příběh o lidech - o přátelství, o rodičovství, o nenávisti, o žárlivosti, o lásce, a o odpovědnosti. A o spoustě dalších a dalších věcí… A také je to příběh o Jinakosti. Je to příběh o nich a zároveň o Nás Všech!

"Hokejky. Dvě branky. Dva týmy."

Pozn. Já se sem vrátila po skoro šesti letech - jednalo se o re-reading, abych se nyní mohla pustit do třetího závěrečného dílu: do Vítězů.

kedlis
12.05.2024 2 z 5

(SPOILER) Vracíme se do Medvědína, tentokrát se ale dostáváme od přímého zaměření na hokejovou kulturu k řešení politických intrik a socioekonomické situace obyvatel měst.
Měla jsem obavy jak mi bude sedět pokračování a ty se bohužel naplnily, mám totiž pocit, že veškerá moudra a filozofování se už tak nějak vyčerpala v prvním díle - lidé jsou komplexní, situace nejsou černobílé, rodiče milují děti, děti milují rodiče, hokej je skvělý ale i krutý a to vše přináší oběti apod., to co jsem dokázala přijmout jako součástí stylu vypravování v knize první se docela stává parodií sebe sama. Ten vševědoucí, přemoudřelý a spoilery milující vypravěč mi tady už prostě vůbec neseděl. A pokud jste měli pocit, že se v první knize vše opakuje a děj plyne pomalu, tak to se nedá vůbec srovnávat s tím, co se děje tady.
Docela mě to mrzí, protože první díl ve mně i přes všechny mé námitky probudil náklonost k postavám, ale tady už se vše hrozně bije a nové postavy dle mého nic moc nepřinesly.


SumýšIrena
11.05.2024 5 z 5

Tenhle díl se mi líbil ještě víc než první. Skvěle vykreslené myšlení homofobního města a vypočítavého politika. Ze všech postav nejvíc se mi i v tomto díle líbili Kanec a Bobo. Jsou prostě top.

všechny komentáře

Související novinky (3)

10 nejprodávanějších eknih (září)

03.10.2018


10 právě čtených knih podle uživatelů (září)

14.09.2018


Knižní novinky (27. srpna - 9. září)

27.08.2018


Citáty z knihy (4)

Z povolání učitelky ji často přepadá marnost, ale občas v něm prožívá i světlé chvilky, za které všechny ty odpracované hodiny a urážlivé výplatní pásky stojí: Když se jí povede někoho oslovit.


Tohle s námi smrt dělá, je jako telefonní rozhovor, teprve když to položíme, uvědomíme si, co všechno jsme měli říct.


Láska se nedá změřit, ale tento fakt nám stejně nezabrání se o to pořád pokoušet. Jedním z nejjednodušších měřítek je patrně prostor: Kolik místa jsem ochotný poskytnout tvé osobnosti, aby mohla být tím, čím chce?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha My proti vám v seznamech

v Právě čtených28x
v Přečtených1 767x
ve Čtenářské výzvě219x
v Doporučených171x
v Knihotéce523x
v Chystám se číst449x
v Chci si koupit91x
v dalších seznamech17x