Lunapark přehled
Stephen King
Píše se rok 1973 a jsme v zábavním parku na malém městě v Severní Karolíně. Devin Jones, vysokoškolák s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem, se rozhodne pracovat přes léto u kolotočů. Najde si mezi světskými nové přátele, kteří ho nakonec přijmou mezi sebe, zachrání jednomu děvčeti život, spřátelí se s umírajícím chlapcem a zamiluje se do jeho krásné matky. První polovina příběhu je milá a nostalgická, ale už zde se jako spodní proud táhnou zlověstná znamení. Devin se dozví nejen to, jak se obsluhuje kolotoč, ale i to, že ve Strašidelném zámku byla před čtyřmi lety zavražděna dívka, jejíž vrah nebyl dopaden a dívčin duch se lunaparkem stále potuluje…... celý text
Literatura světová Horory Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Joyland, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lunapark. Přihlašte se a napište ho.

Od Kinga jsem zatím přečetla jen Christinu a téměř šest let poté díky souzení knih podle obalu došlo k momentu, kdy jsem jela metrem a otevřela poprvé brány Lunaparku. Rozhodně jsem od Kinga čekala mnohem strašidelnější “zlo” či “temnou sílu”, ale kdyby se naplnily mé představy, byla bych z knihy tak nadšená jako jsem po jejím dočtení? Těžko říct. Celá ta kolotočářská atmosféra mě pohltila a s poslední stránkou vyplivla naprosto nepřipravenou. Ale byla to parádní jízda. Původně jsem Kinga pro Christinu zavrhla, ale druhá šance se přecijen občas vyplatí.

Kniha je opravdu dobrodružství. Nevím, jestli dobré nebo špatné. Děj se odehrává v Karolíně v Americe .Příběh je napsán v ich formě, takže nevíme , jak se hlavní hrdina jmenuje. Je to student, který hledá brigádu. Najde ji v Lunaparku. Vypadá jako normální zábavní park, ale hlavní hrdina se dozví, že tam straší. Nějaký muž v něm zavraždil ženu, která v Luna parku straší. Nic si o tom nemyslí a pracuje tam v pohodě dál. Knížka má mnoho vsuvek a není pro mě. Obal je zajímavý.
Knižní novinky (33. týden)
09.08.2020
Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)
06.11.2013
Obálka českého vydání v předstihu: Lunapark Stephena Kinga
02.10.2013
„...doporučené heslo Obrátíme to mračení vzhůru nohama!“
Kniha Lunapark v seznamech
v Přečtených | 2 250x |
v Mé knihovně | 718x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
vraždy sérioví vrazi duchové a přízraky umírání první pomoc poutě, lunaparky, zábavní parky Hard Case Crime Severní KarolínaAutorovy další knížky
1994 | ![]() |
1993 | ![]() |
2010 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Stalo se to v roce, kdy mladý Devin Jones zjistil, že jsou horší věci než ztratit dívku (kromě jiného v tom roce přišel o panictví, zachránil jednu milou holčičku před smrtí udušením a jednoho pěkně protivného dědka před smrtí na infarkt). V tom roce Devin Jones pracoval v Lunaparku u Nebeské zátoky a odhalil jeho děsivé tajemství. Začátek románu je klidný, civilní, nostalgický a možná i lehce ospalý. Pod povrchem však (jak je u Stephena Kinga obvyklé) už bublají zlověstné tóny a s každou další stránkou nabývají na intenzitě, aby v závěru vygradovaly v tvrdé a nemilosrdné konfrontační finále. Lunapark nicméně není horor tématem či použitými rekvizitami, ale jen a výhradně atmosférou, která je tím zlověstnější, čím blíže jsem závěrečnému měření sil. Tam, kde by si jiní autoři hráli na schovávanou a po malých dávkách nám předkládali fakta ve strohých odhaleních, přidává King další emoční rozměr. Nenápadně rozevírá nůžky mezi běžnými, ve své podstatě neškodnými, výjevy a děsivou pravdou, ukrytou v pozadí. Lunapark je oproti jiným jeho mistrovským dílům nerozvitou růží, ale trny má stejně ostré jako ty nejlepší z nich.