Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem přehled
Mezi dvěma říšemi, Hitlerovou a Stalinovou, se nacházejí krvavé země. Necelá dvě desetiletí stačila, aby zde v důsledku politiky dvou vůdců zahynulo čtrnáct milionů lidí. Povědomí o událostech třicátých a čtyřicátých let na území dnešního Polska, Ukrajiny, Běloruska a pobaltských států sice sílí, stále jsou to však jednotlivé události: ukrajinský hladomor po stalinské kolektivizaci, Katyň nebo tzv. konečné řešení židovské otázky. Širokoúhlý záběr Timothyho Snydera je v dějinách daného území novinkou. Sled katastrof, které se tudy prohnaly, nelze vysvětlit na základě jednotlivostí ani dějin jednotlivých národů, nýbrž jedině ze zvláštního postavení těchto zemí v Evropě, z jeho historických příčin, z motivů dvou totalitních ideologií, ze záměrů a metod dvou diktátorů a jejich vzájemných souvislostí. Krvavé země jsou tak první syntetickou monografií, která postihuje v celku souhru těchto nešťastných okolností, jejímž důsledkem byla největší demografická a humanitární katastrofa, jakou kdy člověk v lidských dějinách způsobil. Kniha vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Prostor.... celý text
Originální název: Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, 2010
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Krvavé země" od Timothyho Snydera přináší hluboký pohled na tragické události 20. století v Evropě. Čtenáři jsou konfrontováni s hrůzami, které přinesly jak nacismus, tak stalinismus. Mnozí čtenáři vyjadřují překvapení nad tím, jak málo se ve školách učí o ukrajinském hladomoru a dalších zločinech. Autor dokáže poutavě spojit statistiky s osobními příběhy, což zvyšuje emocionální dopad textu. Mnozí čtenáři považují knihu za nezbytnou součást vzdělání o historii, která by měla být zařazena do školních osnov. Více v komentářích.
Komu by se kniha Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem mohla líbit?
- Historici a studenti historie
- Čtenáři zajímající se o 20. století
- Ti, kdo chtějí porozumět důsledkům totalitních režimů
- Milovníci literatury faktu
- Čtenáři hledající hlubší pohled na evropskou historii
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 129 komentářůSouvisející novinky - Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem (1)
Autor Krvavých zemí převezme Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových
01.10.2015
Kniha Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 55x |
| v Přečtených | 678x |
| ve Čtenářské výzvě | 41x |
| v Doporučených | 102x |
| v Mé knihovně | 346x |
| v Chystám se číst | 595x |
| v Chci si koupit | 183x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
druhá světová válka (1939–1945) Adolf Hitler, 1889-1945 gulagy Iosif Vissarionovič Stalin, 1878-1953 genocida Ukrajina 1. pol. 20. století východní Evropa střední Evropa Pobaltí, Baltské státy holokaust, holocaustTimothy Snyder také napsal(a)
| 2013 | Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem |
| 2019 | Cesta k nesvobodě |
| 2017 | Tyranie: 20 lekcí z 20. století |
| 2015 | Černá zem: Holokaust - historie a varování |
| 2018 | Obnova národů: Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569–1999 |

88 %
79 %
Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem
Věděl jsem o hladomoru, znal jsem pojem holokaust, vím, co byl Velký teror. Jenže každý jeden pojem jsem znal jako samostatné "slovníkové" heslo. Timothy Snyder udělal tu nejlogičtější věc, která mě nikdy nenapadla. Položil tyto dějinné události na mapu a na časovou osu. A ejhle, ony spolu sousedí a někde se dokonce překrývají!
Takže pokud chcete rozpitvat zmíněný časoprostor do detailu, přibrat k oněm výše zmíněným pojmům ještě nacionalismus, kolaboraci, gulagy a další, směle do toho. Jen varování, autor nejspíš záměrně knihu prošpikoval mnoha svědectvími. A najednou oněch 14 milionů mrtvých vypadá jinak, když mají jméno a osud. Povětšinou velice otřesný osud.
Není to kniha pro každého, ale každý by měl zkusit ji přečíst.