Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem přehled

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176769/bmid_krvave-zeme-evropa-mezi-hitlerem-a--nZL-176769.jpg 5 492 492

Mezi dvěma říšemi, Hitlerovou a Stalinovou, se nacházejí krvavé země. Necelá dvě desetiletí stačila, aby zde v důsledku politiky dvou vůdců zahynulo čtrnáct milionů lidí. Povědomí o událostech třicátých a čtyřicátých let na území dnešního Polska, Ukrajiny, Běloruska a pobaltských států sice sílí, stále jsou to však jednotlivé události: ukrajinský hladomor po stalinské kolektivizaci, Katyň nebo tzv. konečné řešení židovské otázky. Širokoúhlý záběr Timothyho Snydera je v dějinách daného území novinkou. Sled katastrof, které se tudy prohnaly, nelze vysvětlit na základě jednotlivostí ani dějin jednotlivých národů, nýbrž jedině ze zvláštního postavení těchto zemí v Evropě, z jeho historických příčin, z motivů dvou totalitních ideologií, ze záměrů a metod dvou diktátorů a jejich vzájemných souvislostí. Krvavé země jsou tak první syntetickou monografií, která postihuje v celku souhru těchto nešťastných okolností, jejímž důsledkem byla největší demografická a humanitární katastrofa, jakou kdy člověk v lidských dějinách způsobil. Kniha vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Prostor.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Paseka , Prostor
Originální název:

Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (115)

tittanie
18.09.2024 5 z 5

Takovou knížku jsem ještě nečetla.
Ze stránek přímo stříkala krev a hrůza. Skoro na každé stránce bylo aspoň pětimístné číslo mrtvých, u kterého jsem si říkala, zpomal byli to lidé a ne jenom čísla na stránce textu. Jenomže čísla se slívaly a rostly a rostly. Praktiky vraždění nacistů nebo rusáků, byly masakr. Žádná možnost výběru, smrt nebo smrt.
Popisování znásilnění, vražd, spalování mrtvol, hromadné vraždy.... lidé byli zabiti jenom proto, že byli Židé nebo partyzání nebo rusáci nebo nacisti, každá skupiny mohla zavraždit kohokoliv. Nejhorší mi přišlo, že to měly ženy, ať už ty, které znásilňovali nacisti, aniž by se jich štítili, byť to byly Židovky nebo ty, které byly selektovány na mladé ženy a staré s tím, že mladé šly do plynu, protože se to nacistům líbilo nebo informace o tom, že starší ženy lépe hoří... Spousta odporných informací, které mi nedají spát.
V knize je strašně moc informací, je vidět, že autor nad ní strávil hodně času.
Název je oprávněný ta země je prosycena krví.

LOLYJA
10.09.2024 5 z 5

Obsahovo strašné, neuveriteľné čítanie. Forma čitateľná, faktografická, presná. Pre moju generáciu dôležité informácie z krutých dejín nie tak ďalekej minulosti. V období rokov 1930 – 1945 zavraždených zastrelením, hladovaním, udusených plynom, upracovaných v gulagoch 14.000.000 ľudí. Tak ako už bolo popísané, odporúčam ako povinnú literatúru minimálne stredoškolskej mládeže a viac. Záverečné Resumé na 3 stranách výborne zhrnuté.


hnusák
01.09.2024 5 z 5

Přečteno skokově, ale to, co jsem stačil přečíst, mne utvrdilo v tom, že celá ta naše civilizace je jeden velký šmejd a když se ke kormidlu dostanou dva psychopati, jde vše do kopru, doslova mne vstávaly vlasy na hlavě, co se vše po letech dostává na povrch. Kniha naprosto perfektní, opravdu by zasloužila býti učebnicí.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Autor Krvavých zemí převezme Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových

01.10.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem v seznamech

v Právě čtených60x
v Přečtených604x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených90x
v Knihotéce310x
v Chystám se číst554x
v Chci si koupit172x
v dalších seznamech10x