Kroky vraha přehled

Kroky vraha https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187751/kroky-vraha-187751.jpg 4 2175 2175

Josef Bergman série

1. díl >

V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kroky vraha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (565)

čtenářka76
29.04.2024 5 z 5

Moje první kniha M. Klevisové a jsem ráda, že jsem po ni sáhla. Kniha se mi moc dobře četla a postava inspektora Bergmana je mi moc sympatická. Těším se na další knihy této série.

Disease
29.04.2024 3 z 5

Jako taková oldschool detektivka fajn, jen mi trochu vadilo, že většina postav byla dost defektní, takže jsem měl pocit panoptika. Doufám, že autorka v takovéto sociální bublině nežije.


work
26.04.2024 2 z 5

Kritici její [MK] dílo řadí k detektivkám anglického stylu, ve kterých je narušen řád do té doby fungující komunity a je třeba jej obnovit. Případ vyšetřuje policie, je zasazen do věrohodného a dobře popsaného současného českého prostředí a velký důraz se v něm klade na psychologické vykreslení postav a společenské pozadí příběhu. Toliko Wikipedie.
S tím prvním souhlasím, knížce ze všech pórů tryská inspirace Agathou Christie, na níž je v textu i přímý odkaz. Toho si cením, tedy toho, že Klevisová přizná, odkud čerpala. Ten zbytek už je horší.
Nejsem si jistý, jestli se ztotožňuji s českými reáliemi, kde jsou všichni parchanti, kterým jde jen o peníze (škrtneme-li kočky, kterých si v knížce užijete až až), a kde jedna každá postava, snad s výjimkou Bergmana, je kandidátem na pomoc psychologa. Taky si nejsem jistý, jestli se česká kriminálka chová jako ta profláknutá televizně-seriálová a dostavuje se na místa činu s majáčky, ohledačem mrtvol a všemi techniky, aby nasnímala otisky tlapek i zmíněným kočkám. No dobře, trochu přeháním, ale moc k tomu nechybí. A dalšími "představami" o práci toho či onoho se to tu jen hemží. Na to, že je autorka novinářka, by neškodilo si reálie víc nastudovat a nezůstávat jen v úrovni fabulace.
Ale když pominu nereálné prostředí, podivné chování postav a šroubované vyústění, jež má s třemi stovkami předchozích stran jen málo společného, jsou Kroky vraha vcelku solidním čtením, které neurazí a kočkofily vyloženě nadchne.

všechny komentáře

Související novinky (5)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


Ptejte se královny české detektivky...

07.05.2021


10 nejprodávanějších eknih (srpen)

22.09.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2008 - Cena Jiřího Marka


Kniha Kroky vraha v seznamech

v Právě čtených32x
v Přečtených3 077x
ve Čtenářské výzvě640x
v Doporučených105x
v Knihotéce511x
v Chystám se číst740x
v Chci si koupit137x
v dalších seznamech17x