Jméno větru přehled

Jméno větru
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136158/bmid_kronika-kralovraha-jmeno-vetru-l9w-136158.jpg 5 1131 1131

Jmenuji se Kvothe. Unášel jsem spícím mohylovým králům ukradené princezny. Spálil jsem město Trebon. Strávil jsem noc s Felurian a odešel živý a při smyslech. Byl jsem vyloučen z Univerzity ve věku mladším, než na ni lidé obvykle vstupují. Mluvil jsem s bohy, miloval ženy a skládal písně, při kterých minstrelové vzlykali. Možná jste o mně slyšeli. Tak začíná Kvothův příběh – od jeho dětství strávené ve skupině potulných herců, přes léta prožitá jako polodivoký sirotek na ulicích zločinem prolezlého města až po drzý a nepřehlédnutelný vstup do obtížného a nebezpečného studia magie na slavné Univerzitě. Na samém počátku však Kvotha potkáváme již jako zkušeného mága, zručného zloděje, suverénního muzikanta a neblaze proslulého vraha. Ale ve Jménu větru se toho o něm skrývá mnohem víc, vždyť jde o pravdivé zobrazení událostí skrývajících se za legendou o Kvothovi Královrahovi.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The Name of the Wind , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno větru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (204)

Dydy7
09.07.2024 5 z 5

Milujem fantasy knihy a som veľmi rada, že som sa mohla ponoriť do sveta, ktorý pre nás vytvoril Patrick Rothfuss. Je to úvodný diel trilógie (aj napriek tomu, že autor sa s poslednou častou moc neponáhľa) o kráľovrahovi Kvothem, ktorému sa do cesty pripletie "Kronikár" a ten ho presvedčí aby mu vyrozprával svoj príbeh.

Rothfuss si pre nás pripravil naozaj zaujímavý a rozsiahly fantasy svet, ktorý je veľmi detailne a dopodrobna popísaný. Každou jednou stránkou ma autor dokázal viac a viac vtiahnuť do deja a celé som to prežívala spolu s Kvothem.

Kvothe je výborne napísaná postava, aj napriek tomu, že je to pomerne arogantný a namyslený človek, bavilo ma čítať o jeho osude. Kronikárovi popisuje všetko čo sa mu stalo od detstva, hovorí mu o živote po strate rodičov a nakoniec sa dostaneme na univerzitu mágie.

Práve mágia, má v knihe veľkú rolu a naozaj som si užívala to ako sa s ňou Kvothe postupne dostával do kontaktu. A nechýba ani romantická línia.

Kniha je poriadne hrubá, popisná, nie je tam až tak veľa akcie ako v iných fantasy knihách, ale autor naozaj píše výborne. Teším sa ako to celé bude pokračovať v ďalšej časti. To je ešte hrubšia tehla, ale určite sa do nej pustím. A som zvedavá, či sa dozvieme akého kráľa to vlastne ten Kvothe zabil.

engelbert
12.06.2024 4 z 5

S knihou jsem velmi spokojen. Nejsou tu žádné osudové bitvy, intriky mocných, nekácí se tu trůny. Přesto je příběh poutavý a posedlost hlavního hrdiny hledáním tajemství o zkáze jeho rodiny, je uvěřitelná. Nejsou tu nevyužité příležitosti (vlčí mláďata ve Hře o trůny), ani inflace mimořádných schopností (Píseň krve zná ve stejnojmenné knize na konci skoro každý). Trochu samoúčelná jsou data, která zcela opouštějí náš kalendář.


marek4156
21.05.2024 5 z 5

Kvothe je kokot, ale překvapivě jsem mu opravdu fandil.
Všímám si toho, že mnoha lidem vadily rozepisované neakční pasáže, což bylo ovšem něco co mě opravdu udržovalo tady (půjčím si scénu na kterou mě dostal kámoš): Kvothe hraje na loutnu, všichni ho sledují a jelikož je Kvothe strašlivě arogantní tak si vybere jednu z nejtěžších písní. Jaké jsou tady sázky? Kvothe nemá peníze, dluží peníze nebezpečným lidem a opravdu potřebuje jako umělec patrona, zároveň k tomu je mu zakázán vstup do univerzitní knihovny, profesoři ho nenávidí (protože je to přemoudřelý kokot jak bylo už řečeno) a celkově je na tom špatně. A v hledišti je jeho rival (postava, kterou lze jen nenávidět). A co se stane? Kvothemu praskne struna. Co bude dál? Dá to? Dostane namláceno jako tolikrát? Zaplatí dluhy? Bude mít na školné?

Výborně napsané samozřejmě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 7. 10.)

30.09.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (2)

2008 - YALSA Book Awards (Axel Awards)
2007 - Quill Award (Sf/fantasy/horror)


Kniha Jméno větru v seznamech

v Právě čtených54x
v Přečtených1 508x
ve Čtenářské výzvě151x
v Doporučených238x
v Knihotéce462x
v Chystám se číst1 067x
v Chci si koupit227x
v dalších seznamech18x