Devatenáct set osmdesát čtyři přehled
Když George Orwell vydal v roce 1949 dystopický román Devatenáct set osmdesát čtyři, získala nejen anglická, ale i světová literatura dílo nadané neobyčejnou intelektuální vizí. Britská společnost žije v roce 1984 pod neprůstřelnou nadvládou všemocné Strany, hlavní hrdina Winston Smith se potácí ve všeobecné mizérii a zmůže se na jedinou formu odporu: vede si tajný podvratný deník. Naděje na změnu se mu naskytne, když se seznámí s mladou, vzpurnou Julií – nejprve oba pouze sní o boji proti systému, ale nakonec seberou odvahu a připojí se ke stínovému hnutí odporu. George Orwell přesně a pronikavě popisuje manipulaci, špiclování, tělesné mučení i psychický teror, které jsou všem totalitním režimům z podstaty vlastní. V osobní rovině se však dotýká také niternějších témat, jako je láska, důvěra a zrada, a v abstraktní rovině si klade filozofické otázky o povaze a poznání světa. Román Devatenáct set osmdesát čtyři vychází v novém překladu Petry Martínkové.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Román 1984 od George Orwella zobrazuje temné vize totalitní společnosti. Příběh je protkán strachem, dehumanizací a mocenskou arogancí. Čtenáři často vyjadřují, jak silně je kniha zasáhla. Mnozí ji považují za nadčasovou a aktuální, varující před opakováním historie. Atmosféra příběhu je tísnivá a mnozí se shodují, že kniha vyvolává pocity úzkosti a beznaděje. Její obsah je stále relevantní a vyžaduje zamyšlení nad hodnotou svobody a individuálních práv. Více v komentářích.
Komu by se kniha Devatenáct set osmdesát čtyři mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o politickou literaturu
- Milovníci dystopických příběhů
- Studující historie a totalitarismu
- Osoby hledající hlubší zamyšlení nad společností
- Fanoušci klasické literatury
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devatenáct set osmdesát čtyři. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 1726 komentářůSouvisející novinky - Devatenáct set osmdesát čtyři (18)
Zpátky do školy: Když povinná četba přestane být povinností
16.09.2025
Nelítostný lovec, Polapená a další knižní novinky (7. týden)
09.02.2025
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Od proletářů se není čeho bát. Ponecháni sami sobě budou přetrvávat z generace na generaci a z jednoho století do dalšího, budou pracovat, množit se a umírat nejen bez jakéhokoli pokusu o vzpouru, ale neschopni pochopit, že svět by mohl být jiný, než je. Nebezpeční by mohli být jedině tehdy, kdyby si rozvoj průmyslové výroby vynutil, aby dostali vyšší vzdělání; ale protože vojenské a obchodní soutěžení už není důležité, úroveň lidového vzdělání vlastně upadá. Považuje se za lhostejné, jaké názory masy zastávají nebo nezastávají. Může se jim poskytnout intelektuální svoboda, protože nemají intelekt.“
„Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.“
všech 3 citátů najdete u autoraKniha Devatenáct set osmdesát čtyři v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 368x |
| v Přečtených | 19 253x |
| ve Čtenářské výzvě | 3 381x |
| v Doporučených | 2 167x |
| v Mé knihovně | 4 011x |
| v Chystám se číst | 3 313x |
| v Chci si koupit | 668x |
| v dalších seznamech | 153x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda rozhlasové zpracování britská literatura vládní sledování občanů (surveillance)Eric Arthur Blair také napsal(a)
| 2000 | Farma zvířat |
| 2021 | 1984 |
| 2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
| 2007 | Válečný deník |
| 2015 | Hold Katalánsku |

82 %
78 %

Kniha jsem četla podruhé po cca 30 letech. Jsem za rereading moc rada, neb jsem zjistila, že si nepamatuji téměř nic. Člověk samozřejmě zná Velkého bratra a občas řekne i poznámku , že se dívá, ale samotný příběh už si moc nepamatuje. No co říct, silný pribeh, jenž bohužel dobře nedopadl. Orwell nám zde líčí moc v tom nejhorším možném pojeti. Moc Strany, ze které není úniku. Buďme rádi za demokracii i s jejími chybami.