Devatenáct set osmdesát čtyři přehled

Devatenáct set osmdesát čtyři
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231983/bmid_devatenact-set-osmdesat-ctyri-ZVA-231983.jpeg 5 11784 11784

Když George Orwell vydal v roce 1949 dystopický román Devatenáct set osmdesát čtyři, získala nejen anglická, ale i světová literatura dílo nadané neobyčejnou intelektuální vizí. Britská společnost žije v roce 1984 pod neprůstřelnou nadvládou všemocné Strany, hlavní hrdina Winston Smith se potácí ve všeobecné mizérii a zmůže se na jedinou formu odporu: vede si tajný podvratný deník. Naděje na změnu se mu naskytne, když se seznámí s mladou, vzpurnou Julií – nejprve oba pouze sní o boji proti systému, ale nakonec seberou odvahu a připojí se ke stínovému hnutí odporu. George Orwell přesně a pronikavě popisuje manipulaci, špiclování, tělesné mučení i psychický teror, které jsou všem totalitním režimům z podstaty vlastní. V osobní rovině se však dotýká také niternějších témat, jako je láska, důvěra a zrada, a v abstraktní rovině si klade filozofické otázky o povaze a poznání světa. Román Devatenáct set osmdesát čtyři vychází v novém překladu Petry Martínkové.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devatenáct set osmdesát čtyři. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1636)

Eridani
24.06.2024 5 z 5

Orwellovo 1984 som vždy považovala len za povinnú literatúru, za jednu stranu v zošite, za zdroj vtipnej vety "Veľký brat sa pozerá". Náhoda však chcela, že som po nej teraz skutočne siahla. Nebudem tu písať o čom je, to by malo byť všetkým známe. Vlastne by som to asi nedokázala normálne napísať. Preto toto ani nebude štandardný príspevok o knihe. Bude subjektívny. Bude emočný. Bude viac kontroverzný. Inak sa mi však nedalo. Možno som ju čítala v zlom čase a prežívala viac. Každá jedna myšlienka, každá jedna časť tej knihy, spôsob fungovania Strany, bola pre mňa budíčkom ukazujúcim, kam sa aktuálne ako spoločnosť uberáme.

V kontexte toho, čo sa teraz deje vo svete, toho čo sa deje u nás, vyznieva celá kniha o to desivejšie. Prečítať by si ju mali všetci tí, ktorí kričia o slobode slova a potom sami chcú slobodu obmedzovať. Všetci tí, ktorí tvrdia, ako je všade propaganda, ako média klamú a sami si neuvedomujú, že inej a silnejšej dávno prepadli. Všetci tí, ktorí ignorujú vedcov, odborníkov, ale bez váhania uveria tomu, že zem je plochá, lebo to videli niekde na facebooku. Všetci tí, ktorí veria samozvaným bojovníkom za slobodu, no zároveň sú nimi manipulovaní a kontrolovaní pomocou strachu a nedôvery. Nechávajú sa pohltiť kultom osobnosti.

Všetci tí, ktorí sa v tichosti pozerajú čo sa deje, v kútiku duše cítia, že to nie je správne, ale sú pohodlný vyjsť zo svojej komfortnej zóny a niečo proti tomu spraviť. Všetci by sme si túto knihu mali prečítať. Možno potom konečne pochopíme, čo naozaj znamená diktatúra, totalita, propaganda, vymývanie mozgov a sloboda. Možno si potom začneme vážiť, že teraz žijeme v demokracii.

Nech nám je 1984 varovným prstom, čo môže nastať, ak nebudeme ostražití. Mali by sme sa zamyslieť nad posolstvami tejto knihy a konať tak, aby sme chránili to, čo je pre nás najcennejšie – našu slobodu.

Mali by sme začať bojovať, vysvetľovať, nevzdávať sa, vzdelávať sa, pretože ak nezareagujeme včas, môže sa stať, že o Orwellovom dystopickom svete nebudeme len čítať, ale v ňom budeme žiť.

Nofar197
23.06.2024 5 z 5

"Sleduje tě Velký bratr. "

"Válka je mír. "
"Svoboda je otroctví"
"Nevědomost je síla. "

Co ještě dodat? Orwellova děsivá vize by mela byt povinnou četbou pro každého.


Zahradnice19
20.06.2024 4 z 5

Myslela jsem si, že těžké čtení byla Hellerova Hlava XXII, ale tato kniha ji bezesporu překonala. Miluji Farmu zvířat a něco podobného jsem čekala i tady, satiru, nadsázku, humor... Bohužel od ničeho ani kousek, snad občas krom té nadsázky. Opravdu těžké téma, první třetina hodně náročná stran faktografie, uvedení do doby, spousta nových slov, která je třeba vstřebat, druhá třetina konečně kousek akce, která je nakonec zazděná nudnou (i když asi potřebnou), citací Knihy... Konec opět dějově bohatější , ale hodně depresivní. Přesto všechno je kniha hodná obdivu, vizionářská, nejen u nás, ale viděla jsem v ní dost paralelu s procesy v 50. letech (které mohl autor tak leda tušit, ale něco podobného probíhalo už dříve v Rusku) Celkově s vymýváním mozků, schováváním se do vlastních ulit, není žádoucí, aby lidé přemýšleli, četli, učili se... protože vzdělaní lidé nepřijmou jen tak bez přemýšlení servírovanou pravdu (bohužel to vždy neplatí)... Orwell zmiňuje, že šíření propagandy umožnují knihy, rozhlas, televize"... a co teprve takový internet, o ktrém ještě nemohl tušit, ale sílu masmédií už tenkrát pochopil. Náročné čtení, svým způsobem trošku taková sociologická úvaha, přestože je skoro osmdestát let stará téma je bohužel stále aktuální

všechny komentáře

Související novinky (16)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.


Měl pocit, jako by bloudil houštinami na dně moře, ztracený v obludném světě, kde on sám byl obludou. Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná.


Kniha Devatenáct set osmdesát čtyři v seznamech

v Právě čtených344x
v Přečtených18 064x
ve Čtenářské výzvě3 085x
v Doporučených2 009x
v Knihotéce3 719x
v Chystám se číst3 222x
v Chci si koupit631x
v dalších seznamech124x