makika makika oblíbené citáty

☰ menu

To, co může být tvrzeno bez důkazů, může být bez nich také odmítnuto.
Christopher Hitchens

(My ateisté) máme hudbu, výtvarné umění a literaturu a shledáváme, že závažné etické problémy jsou lépe řešeny v dílech Shakespeara, Tolstého, Schillera, Dostojevského a George Eliotové než v mytických moralistických příbězích svatých knih.
Christopher Hitchens

Jestliže se chováme k lidem podle toho, kdo jsou, škodíme jim. Jestliže se k nim chováme podle toho, jací by mohli být, pomáháme jim dosáhnout na jejich limity.
Johann Wolfgang Goethe

Nejbídnější ze všech potřeb - potřeba se svěřovat se a zpovídat. Je to potřeba duše být vnější.
Fernando Pessoa

Moudrý je ten, kdo vede jednotvárnou existenci, protože každá drobná příhoda má pak výsadu zázraku. Pro lovce lvů už třetí lev není žádným dobrodružstvím.
Fernando Pessoa

Takhle nejspíš žije 99 procent lidí na světě. Prostě někde jste. Kolem je plno jinejch lidí, jenomže vám nerozumí a vy nerozumíte jim, i když všichni tak jako tak v jednom kuse blbě žvaní. Abyste zůstali naživu, musíte celé dny vykonávat nějakou debilní, nesmyslnou práci. A můžete se toho zbavit jenom tak, že odtamtud vypadnete, že kopnete do vrtule a vydáte se do zlého okolního světa, který vás pohltí a nikdy už po vás neštěkne ani pes.
Neal Stephenson

Duševně jsou všichni lidé kastráti, česky volové.
Ladislav Klíma

Pusťte se do nějakého umění. Nedělám si legraci. Umění není způsob, jak se živit. Je to velice lidský způsob, jak udělat život snesitelnější. Když budete provozovat nějaký druh umění, a je úplně jedno, jak mizerně, sakra, vaše duše poroste. Zpívejte si ve sprše. Tancujte si v obýváku s rádiem. Vyprávějte příběhy a pohádky. Napište příteli báseň, i když to bude báseň mizerná. Dělejte to, jak nejlépe dokážete. A budete obrovsky odměněni. Něco vytvoříte.
Kurt Vonnegut Jr.

Děti, když jsou malý, jsou svatý, i když stojí za hovno.
Bohumil Hrabal

Tento život je jediný! Naštěstí!
Arthur Rimbaud

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.
Oscar Wilde

Náboženství vzniklo, když se sešel podvodník s hlupákem.
François-Marie Arouet

První známkou začínajícího poznání je touha zemřít.
Franz Kafka

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí a lidé moudří tak plni pochybností.
Bertrand Russell

Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde

Člověk je sám i mezi lidmi.
Antoine de Saint-Exupéry

Vyslyš každého, ale ponech si svůj úsudek.
William Shakespeare