Lolien Lolien oblíbené citáty

☰ menu

Občas je o dost lehčí nevědět. (Ten, kdo stojí v koutě)
Stephen Chbosky

Zvláštní, že hmat, člověku tak nesrovnatelně méně vzácný než zrak, se v mezních situacích stává naším hlavním, ne-li jediným spojovacím článkem s realitou.
Vladimir Nabokov

Přemýšlím jako génius, píši jako distingovaný autor, mluvím jako dítě.
Vladimir Nabokov

Proč jsem doufal, že budeme šťastní v cizině? Změna prostředí je tradiční blud, na nějž spoléhají lásky a plíce odsouzené k zániku. (Lolita)
Vladimir Nabokov

Jak podivný je život! Spěcháme oklamat právě ty síly osudu, o jejichž přízeň jsme se chtěli ucházet.
Vladimir Nabokov

z doslovu v knize Kaleidoskop ... Co myslíte, že právě v této chvíli dělají miliony Američanů, Italů, Francouzů, Japonců a tak dále? Dívají se na televizi. Nemyslí. Nepohybují se. Nežijí. Prostě se dívají. Televize myslí za ně. Žije za ně. Ale žije skutečně...? Formuje je do stavu apatie, aniž si to uvědomují, protože se pořád jen dívají a dívají. V té proklaté bedně, která stoji jako oltář uprostřed pokoje, číhá velké nebezpečí, a přesto všichni před ní klečí bez hlesu jako před skutečným oltářem.
Raymond Douglas Bradbury

„Vystavujete se nebezpečí." „To je výhoda, kterou má člověk, když umírá. Když nemáte co ztratit, riskujete podle libosti." - 451 stupňů Fahrenheita
Raymond Douglas Bradbury

A nikdo, nikdo neví, co koho čeká, kromě beznadějných trosek stárnutí.
Jack Kerouac

Z chlapce nedělá muže ani tak láska sama, jako její ztráta.
Jack Kerouac

The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn, like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes "Awww!"
Jack Kerouac

Šialene ho milovala, ale akýmsi blúznivým, svojským spôsobom, nikdy sa necukrovali, nijaké ťu-ťu mu-ťu, len rozhovory a strašne hlboké kamarátstvo, do ktorého nikto z nás nedokázal nazrieť. Tá čudná odťažitosť a chlad medzi nimi, to bola forma humoru, ktorou si prejavovali najvnútornejšie poryvy. Láska môže byť všetkým; Jane od neho nebola nikdy ďalej ako na tri kroky a nikdy jej neuniklo jeho jediné slovo, a rozprával naozaj ticho. (Na ceste)
Jack Kerouac

Smrt dává životu smysl, a proto je třeba mít ji vždycky u sebe - v mysli.
Jack Kerouac

Lidi, jediní opravdoví lidi, co znám, jsou blázni, blázni do života, ukecaní blázni, cvoci k spasení, ti, kteří chtějí mít všechno - a hned!, kteří nikdy nezívají a neříkají věci-co-se-sluší, ale hoří, hoří, hoří jako ta báječná rachejtle, co se rozprskne a vystřelí tisíce pavoučích noh proti hvězdám, jen namodralá světluška zůstane uprostřed a všichni vzdychnou "Jůůů!".
Jack Kerouac

To je základní podmínka života, nutnost jít proti sobě samému. (Blade runner)
Philip K. Dick

Průměrní lidé přehlížejí prostá řešení, to je největší chyba mas.
Philip K. Dick

Zvíře, které se krčí strachy, si říká o napadení.
Charles Bukowski

Teď je to všude samej kompjútr. A zanedlouho bude mít každej svůj vlastní. I tříletý děcka budou mít počítače. A všichni budou o všech všechno vědět dřív než je potkají, takže proč by se s nimi setkávali. Nikdo se s nikým nebude chtít už nikdy vidět a ze všech budou samotáři tak jako já. (Tahle vlajka nevlaje s láskou - Tvrdej chleba)
Charles Bukowski

Snazší je napsat symfonii než milovat a respektovat svého souseda. (Buddha se usmívá)
Charles Bukowski

Sex je veliká věc jenom když žádný nemáš.
Charles Bukowski

Peklo je to, z čeho si ho uděláte.
Charles Bukowski

Není nic horšího, než jít stejnou cestou jako ostatní.
Charles Bukowski

Někdy mám pocit, že všichni žijeme v nějakým filmu. Víme, co říkat, kam jít, jak se chovat, akorát tu není žádná kamera. Ale nikdy se z toho filmu nedostaneme. A je to mizernej film.
Charles Bukowski

Lidstvo má přehnaný představy o všem: o svejch hrdinech, o svejch nepřátelích i o svý důležitosti.
Charles Bukowski

Kdo vynalezl eskalátor? Pohyblivý schody. Docela šílenej nápad. Lidi jezdí sem a tam po eskalátorech, nahoru a dolu výtahama, potom si sednou do auta a u garáže mají dveře, který se otevírají zmáčknutím tlačítka. A pak chodí do posilovny, aby vypotili trochu přebytečného tuku. Za 4000 let nebudeme mít žádný nohy, budeme se šoupat po prdeli nebo se budeme kutálet jako sudy. Každý zvíře ničí samo sebe. Dinosauři vyhynuli, protože všechno sežrali a museli žrát jeden druhýho, až nakonec zbyl jen jeden, a ten umřel hladem.
Charles Bukowski

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Definicí života je problém.
Charles Bukowski

Existence je nejen absurdní, ale je to prachsprostá dřina. Uvědomte si, jak často si v životě oblékáte spodky.
Charles Bukowski

Člověk je obětí společnosti, která odmítá pochopit jeho duši.
Charles Bukowski

Čím víc koček máš, tím dýl žiješ.
Charles Bukowski

Co je tak strašný, Jeannie? Země. Smog, vraždy, otravenej vzduch, otrávená voda, nenávist, beznaděj, všechno. Jediný, co je na Zemi krásný, jsou zvířata, a ty jsou teď vybíjená, a kromě krys a závodních koní brzo všechny vymřou.
Charles Bukowski

Umírám a přitom nemám žádnou nemoc, umírám na existenci tak chladnou, že nestojí za námahu.
Charles Bukowski

Psaní si vybírá tebe, to si nevybíráš ty.
Charles Bukowski

Musí se zabít, musí se žít, ruce jsou zbraně, srdce štít. (Těžká hodina - Balada o snu)
Jiří Wolker

Co po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně.
William Shakespeare

Člověk je nakonec vždycky sám. Možná je užitečné začít si zvykat.
Michal Viewegh

A tak se lev zamiloval do jehňátka... To je ale hloupé jehňátko. To je ale šílený masochistický lev.
Stephenie Meyer

Byla Lo, prostě Lo, každé ráno, kdy ve stoje a v jedné punčoše měřila metr padesát. Lolou byla v kalhotách. Dolly jí říkali ve škole. Jako Dolores se podepisovala. V mém objetí byla však vždycky Lolitou.
Vladimir Nabokov