janavan janavan oblíbené citáty

☰ menu

Myslím na své mládí, které skončilo, a na stáří, které mít nebudu. Myslím na všechny neuskutečněné věci, na děti, které se narodí mrtvé, na anděly, na lásky existující jen v představách, na sny rozbité na prach svítáním a myslím na to, co navždy umřelo, na genocidy, na pokácené stromy, na vyhubené velryby a na všechny vymřelé druhy.
Gianfranco Calligarich

Jsme tím, kým jsme, nikoli kvůli lidem, které jsme potkali, ale kvůli těm, které jsme opustili.
Gianfranco Calligarich

Proč lidi pořád žijou, jako kdyby se život mohl opakovat?
Gianfranco Calligarich

Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa
Ludwig Wittgenstein

A přece když si na ty roky vzpomenu, dokážu si vybavit jen strašně málo tváří, strašně málo událostí, protože Řím má v sobě zvláštní opojení, které pálí vzpomínky. Spíš než město je to vaše tajná součást, skrytá šelma. S ním je jakákoli polovičatost vyloučená, buď je to velká láska, nebo ho musíte opustit, protože tohle ta něžná šelma chce: být milována.
Gianfranco Calligarich

Čtenáři jsou vymírající druh. Borges je nazývá černými labutěmi a tvrdí, že dobrých čtenářů už je teď míň než dobrých spisovatelů. Nebezpečí spočívá v něčem jiném. Knihy zanechávají rozdílný dojem v závislosti na duševním rozpoložení, ve kterém je čteme. Kniha tě napodruhé může osvítit jen proto, že jsi v mezidobí prožila zklamání nebo podnikla nějakou cestu anebo ses zamilovala. Zkrátka se ti stala nějaká běžná nehoda.
Gianfranco Calligarich

Město bylo tak prázdné, že bylo slyšet, jak paláce stárnou.
Gianfranco Calligarich

Always take the initiative. There is nothing wrong with spending a night in jail if it means getting the shot you need. Send out all your dogs and one might return with prey. Never wallow in your troubles; despair must be kept private and brief.
Werner H. Stipetić

Jsem-li odsouzen konat zlo, zůstávají mi otevřena ještě jedna dvířka ke svobodě: mohu ustat v jednání.
Robert Louis Stevenson

Všechny zločiny jsou vražda, stejně jako je všechno žití válka.
Robert Louis Stevenson

Vytkl jsem si Cíl. Cíl, k němuž vede strmá cesta plná úskalí a skrytých nebezpečí. A řekl jsem si: Buď dojdeš a dosáhneš toho, co chceš a budeš Velikým, anebo padneš, zhyneš a bude ti lépe, než by ses měl plaziti jako tuctový člověk tímto životem. Neboť duše má se hrozí Prostřednosti. A půjdu k tomu cíli silou drtivou.
Arthur Breisky

I když miluji samotu, děsím se osamění.
Zygmunt Bauman

„Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše. Byla Lo, prostě Lo, každé ráno, kdy ve stoje a v jedné punčoše měřila metr padesát. Lolou byla v kalhotách. Dolly jí říkali ve škole. Jako Dolores se podepisovala. V mém objetí byla však vždycky Lolitou.“
Vladimir Nabokov

Když si člověk moc přeje, kouká z toho leda zasloužené zklamání.
John Steinbeck

V člověku je nutno probudit to, co je v něm velké.
Antoine de Saint-Exupéry

Ovšem my, kteří chápeme život, nestaráme se vůbec o čísla.
Antoine de Saint-Exupéry

Nikdy nejsme spokojeni, tam kde jsme.
Antoine de Saint-Exupéry

Lidé už nemají čas, aby něco poznávali. Kupují u obchodníků věci úplně hotové. A poněvadž přátelé nejsou na prodej, nemají přátel.
Antoine de Saint-Exupéry

Když si mně ochočíš, budeme potřebovat jeden druhého. Budeš pro mně jediným na světě a já zase pro tebe jedinou na světě.
Antoine de Saint-Exupéry

Co je důležité, je očím neviditelné.
Antoine de Saint-Exupéry

Bral vážně bezvýznamná slova a byl proto velice nešťasten.
Antoine de Saint-Exupéry

... ale když se někdo červená, znamená to "ano", vidte?
Antoine de Saint-Exupéry

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
Jan Werich

Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše.
Vladimir Nabokov

A já také vím, že kdybych překročila tu hranici, přestala bych být sama sebou, stala bych se někým jiným, a vůbec nevím kým a děsím se toho, té strašné změny, a proto hledám lásku, zoufale hledám lásku, do níž bych mohla vejít taková, jaká dosud ještě jsem, se svými starými ideály, protože já nechci, aby se můj život rozlomil v půli, chci, aby zůstal celý od začátku do konce. (Žert)
Milan Kundera

Vymýšlíme horory, abychom se vyrovnali s těmi skutečnými.
Stephen King