Textařka Textařka komentáře u částí děl

☰ menu

Trable s kuřaty

Velice zvláštně napsaná povídka. Nějak jsem se nedokázala naladit s autorem na stejnou notu. Naprosto jsem nechápala chování a motivace Moniky a ten závěr mi přišel jako jedno velké "co"?

02.03.2024 3 z 5


Dar boha vyhnanců

Přesně ten typ povídky, kdy máte pravdu celou dobu na očích, ale uvědomíte si ji teprve ve chvíli, kdy vám to autor naservíruje. Skvělá práce a určitě 5 hvězdiček pro autorku!

02.03.2024 5 z 5


Sloňa

Čtivý příběh, navíc velmi aktuální, ale velká část povídky stojí na pointě, která dle mého názoru působila dost "násilně". Nevěřila jsem, že by se hlavní postava nechala tak hloupě oblbnout, spíš jsem z toho cítila, že ji tam autorka natlačila, aby měla kýžený závěr.

02.03.2024 3 z 5


Křídla

Moc dobře napsaná povídka. Líbilo se mi propojení známého prvku z mýtů a lidové slovesnosti s novým, neotřelým pojetím naší doby. (Kdo četl, jistě ví, ostatním nechci nic vyzrazovat, neboť na tom stojí zásadní zvrat.) Skvělý nápad a kvalitní zpracování.

02.03.2024 5 z 5


Tvůj hlas

Moc povedená povídka. Hlavní hrdinky si mě obě získaly. Navíc nápad s hlasem, který může slyšet jen spřízněná duše, byl velmi originální. Konec mi přišel malinko hůř uvěřitelný, přesto mi to nevadilo. Klady povídky určitě převládaly, já se začetla a tehdy jsem schopná odpustit i nějakou drobnou nesrovnalost. A to je přesně tento případ!

15.02.2024 5 z 5


Polibek smrti

Příjemné zakončení sborníku (teda pokud je tištěná verze skládaná stejně jako elektronická a neotevřete jako první temnou část). Povídka v závěru ničím nepřekvapí, ale vůbec mi to nevadilo. Možná bych i byla zklamaná, kdyby k nějakému zvratu došlo.

15.02.2024 5 z 5


Pět otázek

Hezky propletené, závěr do sebe pěkně zapadl. Určitě doporučuji. Už anotace mě zaujala a povídka naprosto splnila má očekávání!

15.02.2024 5 z 5


Největší talent

Skvělá první povídka knihy (teda pokud čtete první světlou část). Nápad na výměnu největších talentů mi přišel skvělý a myslím si, že by ho autorka měla rozpracovat v nějakém delším díle. Určitě by si to zasloužil. Takto na kratším prostoru mi bohužel přišlo, že postavy nedostaly dostatečný prostor a některé jejich motivace pro mě byly nesrozumitelné. I přesto ale jako celek rozhodně skvělá povídka, která zaujme a zaslouží si pozornost.

15.02.2024 4 z 5


Na stopě minulosti

Povídka se mi dobře četla, postavy mi přišly sympatické a stránky příjemně ubíhaly. Zasazení do magického realismu mi ale přišlo poněkud šroubované. Dovedu si celý příběh představit bez v anotaci zmiňovaných koček. Základní zápletka by fungovala i bez toho.

15.02.2024 3 z 5


Maso a květina

Tato povídka mi bohužel nesedla. Ani jedna z hlavních postav mě ničím nezaujala, a proto jsem se do příběhu nějak nemohla ponořit. Ráda ale vidím, že v jiní ji hodnotí kladně.

15.02.2024 3 z 5


Kdo neumí milovat

Za mě osobně TOP povídka ve sborníku. Už dlouho jsem si plánovala od Marie Domské něco přečíst, Sivá krev je na mém seznamu, ale nakonec se mi pod ruku dostala jako první tato povídka a nelituju! Velmi sympatické postavy, celkem nenápadná zápletka, ale skvěle zpracovaná a užila jsem si ji se všemi emocemi, které k tomu patří.

15.02.2024 5 z 5


Karma

Povídka měla skvělý námět, ale v mých očích mu romantická linka spíš uškodila. Pátrání po vrahovi bylo nosné téma, ale postupně se vytrácelo a na konci se k němu autorka vrátila pouze jednou větou.
Když se zamyslím nad nějakým skrytým významem díla, zde jsem se nemohla zbavit dojmu, že David zneužil Arturovi zranitelnosti a toho, že neznal nic z našeho světa. Paradoxně to tak vrhalo stín na LGBT komunitu, což mě opravdu mrzí.

15.02.2024 3 z 5


Můj chlapec spí

Má oblíbená povídka od Jely Abasové. Postavy působí opravdu jako živé osoby, příběh je plný emocí a naprosto vás pohltí :)

14.09.2017 5 z 5