t_gon Online t_gon komentáře u částí děl

☰ menu

Kam plují harmy

Vynikající zakončení excelentní domácí sbírky, kde se skloubí hard sci-fi s těžkou military akcí, která není jen o bezhlavé řežbě, ale i o vydařené taktice, technice a politice. Tohle byla neskutečná nálož a dostat pod ruky rozmáchlou trilogii o vládcích, prvním kontaktu, budování společenství a následném tažení za vyhlazením "hrozby", jež by eskalovala jinou "časovou linií" bez krvavé bohyně, to by byla naprostá fantazie. Zasloužený král této sbírky.

02.02.2022 5 z 5


Archa zrůd

Zajímavé zpracování pořekadla naděje umírá poslední. Krátké napínavé se zajímavou myšlenkou a poselstvím. Povídka dodržuje standard celé sbírky a loučí se smutnou tečkou

02.02.2022 4 z 5


Bestie

Na Hromnice o smrt více, aneb jak si bolestivě neužívat vykrádání hrobek. Z téhle povídky docela zamrazilo a dle slibu anotace bych rozhodně s vojáky neměnil. Jakmile se začne blížit rozuzlení příběhu, bude vám mariňáku víc než líto...

02.02.2022 4 z 5


Čau zítra

Tom Cruise tentokrát bez endoskeletu zachraňuje Zemi zítřka. Ve válce, která vypadá dávno ztracená. Víceméně film s Cruise zasazen do blízké budoucnosti se spoustou společných prvků, avšak s jedním překvapením. To by mělo, předpokládám šokovat, avšak v kontextu celé povídky působí úplně zbytečně a ne logicky.

02.02.2022 4 z 5


Lovci vraků

Mix skvělé Alastairovy povídky Beyond the Aquila Rift a částečně filmu Horizont událostí. Smícháním těchto ingrediencí vznikne nápaditý sci-fi horor, který pro mě originálním způsobem propojí dvě dějové linie a v závěru tak trochu šokuje. Skvělá práce se čtenářem.

02.02.2022 4 z 5


Mrtví od Krakenova moře

Nápad křížení sci-fi prvků s duchařinou, je osvěžující, stejně tak detektivní práce, která je zde slušně zakomponována avšak ten závěr mohl být zpracován mnohem lépe. Jak píši kolegové, tak těch nesmyslů je tam celkem dost a i když jsem si závěr představoval trochu jinak (zbraň a posednutí Hermanem), tak s tímhle závěrem se dá smířit.

02.02.2022 4 z 5


Roky naší lásky

Tohle byla paráda. Velice si užívám příběhy, které mapují budoucí vývoj a postupnou degradaci lidstva. Člověk často cítí stud hlavní postavy a bojí se, že bychom takto jednou mohli dopadnout. Aneb když lidstvo zahubí jeho touha odprostit se od emocí a zároveň je nám vesmír malý. Konec došel mé představy o vyvrcholení sice jinou cestou, ale o to smutnější. Skvělé a netradiční zpracování vývoje lidstva.

02.02.2022 5 z 5


To, co milovalo Arthura Brookse

Nepodávejte černému slizu pomocnou ruku, nebo vám ji ufikne. Nebo vás pomocí vašich sexuálních představ přefikne? Toť existencionální otázka, na kterou bude muset Arthur na konci vesmíru v osamoceném majáku přijít. Takhle má vypadat parádně depresivní povídka z chladného temného vesmíru.

Poznámka. Zajímalo by mě, jak by vypadalo propojení téhle povídky a lovci vraků, které se mohou klidně odehrávat ve stejném vesmíru.

02.02.2022 5 z 5


Zahrada slepců

Jednoduché pořekadlo, že chodíme slepí a nevidíme krásy kolem nás, se zde vytěžilo na maximum. Aneb v jednoduchosti je síla a ne na každý problém musí mít složité a sofistikované řešení. Zdá se světlo na konci tunelu stane spásou či nikoli, to už je na naší představivosti.

02.02.2022 4 z 5


Pláž

Když na první planetu smrti dopadne Trosečník a potkal Carpenterovu věc. Pointa jasná zhruba v polovině povídky, nic extra se vlastně nestalo, avšak jako úvod celé sbírky funguje dobře a zároveň sděluje čtenáři, jakým směrem se budou povídky a příběhy hrdinu ubírat. Aneb tato dobrodružství nebudou z veselého ranku…

02.02.2022 3 z 5


Strážci krypty

Závěr knihy přivádí Conana do ztraceného města a v patách jsou mu neúprosní vojáci. Ale jejich chvástající řeči nejsou nic ve srovnání s tím, co na Conana a kapitána stráží čeká ve skrytém městě. A není to jen přátelství v časech potřeby a dávných časů, co dostaneme v závěru knihy. Akční a úderné zakončení, které rozhodně nezklame a navnadí na další knihy.

*** „Zazpívám ti jednu píseň Gundermane… krátkou píseň svištícího meče“ ***

21.03.2021 4 z 5


Skrytý ve stínu

Druhý příběh, který dle mě zejména ve druhé polovině trpěl pod tíhou černé a detaily příběhu se tak ztrácely v nepřehlédnu. Což je opět škoda, neb tohle bylo to pravé ořechové, které se u Conana očekává. Žádná zbytečná omáčka kolem, prostě ihned po procitnutí z předchozí povídky je Conan vhozen do děje, kde během několika nádechu dojde k vyrabování mauzolea, povraždění hromady lidí Stygijským překvapením, krátkým setkáním s Thoth-Amonem a nakonec Conan standardně s dírkou v kapse prchá a prchá. Mělo to říz, ale zub času zde způsobil větší bordel, než dárek uctívačů Seta.

21.03.2021 4 z 5


Ďábelská křídla nad Shadizarem

Hříšný Shadizar, hospodská bitka, tajuplná žena, poctivá zlodějina, tajemný kult a pradávný bůh… esence Conanovek jak řemen s rychlým spádem a „duchaplnými“ myšlenkami. Parádní jednohubka, které čb provedení dává ten správný říz. Uteče rychleji, než Jenna se zlatým srdcem.

*** „Džbán vína by mi v tom mohl udělat jasno“ ***

21.03.2021 4 z 5


Zukulova dcera

Velice příjemná jednohubka, která svižným krokem přejde z věže slona do blízké vesnice. Tohle úderné setkání Conana postaví nejen před jedno z mnoha osudových setkání s překrásnou dívkou, ale zároveň také dodá nerovný souboj s démonem a mocným kouzelníkem. Navíc ta věštba panečku dojde k naplnění. Moc příjemné čtení vycházející z kratičké Howardovy básně.

*** „Ale dost… lepší je počítat zlato…“ ***

21.03.2021 5 z 5


Věž slona (podle povídky Roberta Ervina Howarda)

Klasická Howardovka, která zde doplácí na kresbu. Asi jediný příběh, kde snad „inker“ usnul a všechny linky a obrazy jsou šíleně přetaženy, čímže se ztrácí detail obrazů a celá povídka tak ztrácí na ostatní. Což vzhledem k originálu zamrzí. A srovnávat originál hýřící barvami zde nemá smysl, protože to by bylo další plivnutí do zkyslého mléka. No nic, zbourat věž a jde se dál.

*** „Ještě nikdy brythunská čepel tak netížila Conanovu silnou paži…“ ***

21.03.2021 4 z 5


Soumrak šedivého boha

*** „Nastává vybírání těch, jež jsou hodni… Do křiku dávno mrtvých hrdinů se v prázdnotě ozývá volání zapomenutých bohů.“ ***

Sympatické zakomponování severské mytologie, kdy náhodné setkání Conana a seveřanského boha války Borriho dodá smutnou tečku za umírající legendou. Neb, nezbude nikdo, kdo by vzpomínal… skvěly „námět“, ale zpracování zde pokulhává, dle mě v nejslabší povídce sbírky. Kresba obřích armád je zde šílená a nepřehledná, příběh velmi zkratkovitý a jednání postav je dost mimo. Je to škoda, neboť ten příběh a jeho pozadí si zasloužil více.

21.03.2021 3 z 5


Doupě běsích mužů

*** „Mně už taky někdo říkal, že budu král… Zapomněl jsem kdo.“ ***

Další výborná povídka, která vystihuje Conanova nezkrotného ducha, jež má pouze pohrdavé pohledy pro muže ochotně přijímající otroctví, co by jediné možnosti způsobu života. I kdyby ho to mělo stát život, tak se s nožem v ruce celému podzemnímu království běsů postaví. A poteče při tom mnoho krve. Skvělá cesta temným podzemím, která potěší a nenudí.

21.03.2021 5 z 5


Conanův příchod

*** „Smrt pekelným heroldům“ ***

Úvodní povídka je dravá jako Conanovo mládí a nádherně servíruje všechny značky poctivé Conanovky. Není čas, ztrácet čas a Conan se pro zkušenosti vydává do pohraničí, kde ihned zkropí svůj meč v krví Vaniřana. Jenže pouze lidskou krví Cimeřanův meč není živ, a tak mu cestu zkříží démoni snad ze samotného srdce pekla. Blíží se střet, kdy Conan zahlédne i střípky budoucnosti, kterou čtenáři již dávno znají. Velice úderný start téhle sbírky, co potěší a navnadí na další Conanovy kroky…

21.03.2021 5 z 5


Mayflower II

Podruhé se v této sbírce vydáme na palubě generační lodě vstříc ke hvězdám a své spáse, tentokrát na palubě lodi Mayflower. Ta si oproti Cestě za nadějí neveze časovanou bombu v podobě AI, ale v podobě nesmrtelných. I když časovaná bomba je to pouze dle úhlu pohledu a samotného vývoje posádky v dlouhodobém horizontu. A dlouhodobě je zde myšleno skutečně dlouhodoběji, že i význam slova nesmrtelný projde pořádným testem.

Generační lodě patří bezpochyby ke space opeře a tohle téma je zde skvěle a netradičně zpracováno a stejně jako v Jaderné propasti se i zde jedná o „sociální experiment“, na jehož výsledku závisí přežití lidské rasy (té „hodné“) v dlouhodobém horizontu. Povídka má skvělé tempo, dobře pracuje s postavami a rozebírá „pojem“ lidskosti ze všech možných stran. Více zde spíše pokulhává ta „sci-fi“ část, např. zmíněná čistota drhnutí palub lidmi nebo i „logika“ samotné cesty vzhledem k mezihvězdnému cestování a „naivitě“ nesmrtelných o jejich plánech a cíli. Nejedná se však o nic, co by zásadně bouralo požitek z této výpravy. A samotný závěr velice potěšil a překvapil zároveň, vzhledem k dosavadnímu vývoji situace jsem ho absolutně nečekal. Krásná práce.

Jinak podobně jako v Oceánu i zde povídka velice navnadila na četbu Xeelské ságy, která této výpravě předchází…

24.09.2020 4 z 5


Konstruktér

Dlouho jsem se chystal na Asherovi (nezáměrně) vyhýbal, až se mu nešlo v této sbírce vyhnout. Jako úvod povídky dost rozpačitý, neboť než se člověk dopracuje k tomu, mít alespoň nějaký zájem o postavy a vybudovaný „high“ svět, uteče moře stránek. Každý mi byl víceméně volný, nesympatický a situaci tak zachraňoval jen nesmělý „mlaďoch“ Abaron, který působil jako jediný lidský element. Jakmile se však mnohé vysvětlilo (principy a fungování světa, politické rozložení sil), figurky se daly do pohybu (Kellor, Conard, Diana), slovo dostaly zbraně (anihilace stanic, vesmírné bitvy) a malý stavitel (ztracený replikant ze StarGate?) začal redefinovat fyziku, byla to už výborná hard sci-fi se vším, co k tomu patří. Do toho universa se chci více podívat (snad díky sérii Řád), protože povídka mne ke konci navnadila stejně dobře, jako kdysi mé první setkání s Reynoldsovým Odhaleným vesmírem. Škoda jen toho úvodu…

03.09.2020 4 z 5