Archa zrůd

Povídka od: Pavel Fritz
Z knihy: Archa zrůd, Studené světlo hvězd


Posádka prozkoumává odlehlý vesmír a mapuje biologická rizika. Jen málokterá planeta jeví známky inteligentní formy života jako Kassandra. Její populace však ze záhadných důvodů vymřela...

Komentáře (8)

Přidat komentář

Covenant
08.09.2023 4 z 5

Úplně stejně jako "het2", vnímám povídku jako rozvíjející se příběh, který byl zčistajasna utnut. Na druhou stranu se přiznám, že tohle jsem opravdu nečekal a hrozně mě to pobavilo. Bylo to vlastně geniální ukončení a sebralo mi to vítr z plachet. Moje vnitřní "já to věděl" jsem si mohl někam schovat a nechat zmrznout.

t_gon
02.02.2022 4 z 5

Zajímavé zpracování pořekadla naděje umírá poslední. Krátké napínavé se zajímavou myšlenkou a poselstvím. Povídka dodržuje standard celé sbírky a loučí se smutnou tečkou


het2
06.06.2021 4 z 5

Záhada mrtvé planety a jejích obyvatel s nečekně smutným rozuzlením.
Nápad je opět fajn, mám ale trochu problém s příliš lidskou psychologií mimozemšťanů. To mám ale dost často a je to můj problém:) Horší je to s tempem povídky, to trochu pokulhává a ten konec je moc náhlý, bez nějakého předchozího budování/rozvíjení napětí. Nejspíš za to může ten časový odskok před závěrečnou pasáží a to, že tahle povídka je opravdu kraťoučká. Je to prostě předestření záhady a pak střih a rozuzlení a šmytec. Přitom materiálu by tam bylo i na novelku. V rukou zkušeného a vypsaného autora tohle mohla být opravdová pecka, takhle je to "jen" slušný. 3,5*

Franc
30.05.2021 5 z 5

Zatím nejlepší kus z dosavadních. Krátké, stručné a smutné. Autor dokonale vystihl rčení, že naděje umírá poslední. Hlavou se mi honila spousta možných konců, leč autorův závěr bych netipl. Klobouk dolů.

Claudius
21.05.2020 5 z 5

Autor geniálně zařadil titulní povídku až ke konci. Takové řazení není moc obvyklé, ale věřím, že autor věděl, co dělá. Některé z jeho povídek jsou bohužel předvídatelné, až to bolí, a tak když čtenář začne zase něco předpokládat, tentokrát se zmýlí. Za mě asi nejlepší povídka ve sbírce, omlouvám se Arthuru Brooksovi.
Jen škoda, že takových skutečně nečekaných point není ve sbírce více.

Eeve
17.11.2019 4 z 5

Zaujímavé scifi, kde sa podobne ako vedci z príbehu prekusávame príbehom, i poslednými chvíľami neznámej, vcelku zrejme zaujímavo vyzerajúcej, inteligentnej rase na planéte, na ktorej by zrejme vôbec nemala byť. Jej koniec je smutný, i keď z jednej strany pochopiteľný. Zaujímavé, ale inak nič nedávajúce.

cori
04.05.2019 3 z 5

Škoda, že povídka nebyla delší. Popis cizí planety i mimozemské civilizace mě bavil.

Vera Silent
03.12.2016 5 z 5

Velmi líbivá povídka se zajímavým a dojemným koncem. Jediná škoda je, že takto kvalitní materiál nebyl obšírněji rozveden. Je tu velký potenciál, ať už na rozvinutí tohoto příběhu nebo zařazení zcela nových episod do tohoto vypravečského rámce.