Konstruktér

Povídka od: Neal Asher
Z knihy: Plameny hvězd


Schrödingerova krabice je vědecká výzkumná loď, operující v oblasti Quarrisonova proudu. A právě tady naleznou záchranou kapsli, v jejímž nitru spí ve stázi poslední příslušník legendami opředené rasy džainů. Tihle džainové kdysi dokázali hýbat celými planetami, řídit chod vesmíru a rozsévat život na nehostinných světech. Je tedy jasné, jaký poprask objevení živého džaina způsobí. Bohužel ne všichni jsou z jeho objevení nadšeni. Najdou se i tací, kteří jsou ochotni obětovat všechno, aby ho zničili a s ním i veškeré znalosti, které snad už stihl předat.

Originální název:

The Engineer


Rok vydání originálu: 1998

Komentáře (2)

t_gon
t_gon
03.09.2020 4 z 5

Dlouho jsem se chystal na Asherovi (nezáměrně) vyhýbal, až se mu nešlo v této sbírce vyhnout. Jako úvod povídky dost rozpačitý, neboť než se člověk dopracuje k tomu, mít alespoň nějaký zájem o postavy a vybudovaný „high“ svět, uteče moře stránek. Každý mi byl víceméně volný, nesympatický a situaci tak zachraňoval jen nesmělý „mlaďoch“ Abaron, který působil jako jediný lidský element. Jakmile se však mnohé vysvětlilo (principy a fungování světa, politické rozložení sil), figurky se daly do pohybu (Kellor, Conard, Diana), slovo dostaly zbraně (anihilace stanic, vesmírné bitvy) a malý stavitel (ztracený replikant ze StarGate?) začal redefinovat fyziku, byla to už výborná hard sci-fi se vším, co k tomu patří. Do toho universa se chci více podívat (snad díky sérii Řád), protože povídka mne ke konci navnadila stejně dobře, jako kdysi mé první setkání s Reynoldsovým Odhaleným vesmírem. Škoda jen toho úvodu…

Metla
Metla
21.11.2018 4 z 5

Když dvojice vědců, zkušená Čapra a upjatý Abaron, objeví záhadný artefakt, netuší ještě, kolik nových poznatků i nebezpečí jejich nález přinese. Povídka rozšiřuje „Polity Universe“, ale užít by si ji měli i ti čtenáři, kteří se zatím s tvorbou Neala Ashera nesetkali. Ingredience jsou již tradiční u tohoto spisovatele: míchá space operu s military SF, používá více dějových linií, setkáme se s umělými inteligencemi, golemy, klony, mimozemskými formami života i s (psychicky nepříliš propracovanými) lidmi – s vědci, agenty a vojáky Řádu, separatisty i žoldáky. Výsledný mix je zajímavý, čtivý, obsahuje akční pasáže a také něco k zamyšlení, konec se mi však jevil poněkud uspěchaný, nabízející víc otázek než odpovědí, proto dávám „jen“ silné čtyři hvězdy.