Zynz Zynz komentáře u knih

☰ menu

Nobi Nobi Ludwig Renn

Je to nejspíš moje první přečtená kniha mimo čítanek, leporel a honzíkových cest. Vracím se k ní každý rok a přečetl jsem ji snad 20 krát. Krásný příběh z Afriky o nebojácném klukovi Nobim.

24.11.2015 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Knihu mi zadala naše češtinářka na gymnáziu jako referát. Vzpomínám si, jak se mi ji číst nechtělo. Nechutenství trvalo cca 2 stránky. Je to brilantní kniha, krásně zasazená do meziválečného období a do období II. sv. války. Čte se sama a jedním dechem. Autor je tak obrazný, že se mi i v určitých pasážích dělalo špatně. Je tak surová až je nádherná.

24.11.2015 5 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Skvělá kniha, ale nedoporučoval bych ji číst dříve, než si přečtete Silmarillion, a to ze dvou důvodů. Za prvé se budete zbytečně ztrácet v názvech postav a míst, kterých je tam požehnaně. Za druhé knihu nedoceníte a nevychutnáte si ji na sto procent. Pro fanoušky nutnost - doplnění Bible Silmarillionu.

24.11.2015 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Super kniha, 4 hvězdy jenom proto, že je to taková pohádka a nedosahuje kvalit Pána Prstenů, natož skvostného Silmarillionu. Pokud člověk začíná s fantasy doporučil bych mu Hobita.

24.11.2015 4 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Dokonalost sama. Asi i nejtěžší knížka o středozemi ve smyslu orientace se v ději. Já osobně jsem neustále listoval v rodokmenech a mapách, abych se vůbec mohl orientovat ve všech těch názvech a jménech, ale stálo to za to. Středozemi oceníte až potom co si přečtete tuhle knihu. Kdyby se udělovala i šestá hvězda tak ji z celé série dostane právě tato. Mrzí mne jen to, že byla na můj vkus velmi krátká a že jsem ji četl až po Hobitovi a Pánu prstenů. Smekám před Christopherem Tolkienem, že našel čas a sílu sesbírat otcovu práci do tohoto veledíla.

24.11.2015 5 z 5