Zuzni Zuzni komentáře u knih

☰ menu

Leonardo da Vinci - Úsměv Mony Lisy Leonardo da Vinci - Úsměv Mony Lisy Veronika Válková

Přečetla jsem ji rychle v rámci Čtenářské výzvy. Večer jsem ji chtěla převyprávět dětem a dostaly mě jejich reakce: „Já vím, kdo nakreslil Monu Lisu. Leonardo da Vinci.“ nebo „Mami a nebyl ten kámen na modrou barvu lapis?“, že to a tamto znají z Déčka, Minecraftu a tak. Vlastně mě to ohromilo, je jim 5 a 8. Takže příští dílo od autorky si možná dáme společně :). Je to milé podání střípků z historie.

14.10.2023 4 z 5


Dinosaurus Dinosaurus Pavel Šrut

Film jsme neviděli, možná proto nás ilustrace spíše zklamaly, protože působí dost tmavě a ponuře. Příběh se ale klukům (3 a 6) líbil a přečetli jsme ho za dva večery.

13.12.2021 3 z 5


Bratři bagři Bratři bagři Jiří Macoun

Příběhy o bagrech a strojích ve spojení s pohádkovými postavami syna (5) bavily moc. Jazyk byl na něho složitý (aneb pořád se ptal, co které slovo znamená) a fakta jsem se často přiučila i já. Takže teď jsem „cool“ máma, co ví, jak vypadá grejdr ????. Ilustrací by klidně mohlo být víc a doporučuju knížku prolistovat, protože na konci je např. slovníček. Podobnou knihu jsem ještě dětem nečetla, oceňuji nápaditost.

14.01.2021 3 z 5


Slunění v dešti Slunění v dešti Gwyneth Lewis

Knížka o depresi. Slovo “veselá” bych z podnadpisu vynechala a lidem, kteří očekávají, že se dočtou informace o nemoci samotné, bych knihu nedoporučila.

10.01.2021 1 z 5


Mexikopedie Mexikopedie Eva Kubátová

Nádherné ilustrace, barevné fotografie, milé podání, nevídané informace a skvělé provázání. Kniha ukáže mexická nej a doslova naláká, aby člověk vyrazil právě tam (i kdyby to nemělo být poprvé).

02.01.2021 5 z 5


Sloni v ohrožení Sloni v ohrožení Tamsyn Murray

Navázali jsme na předchozí dvě knihy a četlo se to mile jako vždy. Přitom přečíst předchozí díly rozhodně není nutné. Líbí se mi styl podání faktů a zajímavé informace o zvířatech. Až otevřou zoo, stoprocentně půjdeme zkoumat slony a pavouky ;) . Našemu staršímu (5) vzadu chyběl kvíz, jak jsme pozorně četli, který se mu v předchozí knize zalíbil. Kapitolka před spaním je ideálně dlouhá a konec záchranářské akce jako vždy zdůraznil parádní spolupráci.

28.12.2020 4 z 5


Práce je čest!: Plzeň a Škodovka za protektorátu Práce je čest!: Plzeň a Škodovka za protektorátu Zdeněk Roučka

Kniha vypráví nejen o závodech Škoda a jejich produkci. Vypráví o kultuře, tehdejších ne/možnostech aj. Fotografie mě donutily chodit ulicemi Plzně a pohlížet na budovy s historií úplně jinýma očima.

24.11.2020 5 z 5


Záchrana malé zebry Záchrana malé zebry Tamsyn Murray

Zoopark Hustoles je první "opravdová kniha", kterou jsme po večerech se synem (5 let) přečetli. Zachraňování zvířat v jednotlivých kapitolách ho moc bavilo, zároveň se knihou táhne milý příběh rivality a zášti mezi dětmi majitelů zooparku, kteří se (nepřekvapivě) spřátelí. V závěru knihy je i kvíz, jak pozorně jste četli. Ten jsem teda nezmákla ani já, ale je to prima nápad :) Čeká nás další díl...

30.08.2020 5 z 5


Neříkejte teleti aneb Knížka básní pro děti Neříkejte teleti aneb Knížka básní pro děti Pavel Žiška

Knížka mě bavila, byla plná krátkých básní a jazykových hrátek. Nic přeborného, ale občas mile překvapila. Dětem bych ji doporučila až ve školním věku

07.06.2020 3 z 5


Tacos miluje každý Tacos miluje každý Felipe Fuentes Cruz

Na kuchařce mne zaujala barevnost, opravdu je nádherně ilustrovaná. Člověk si řekne, že jde jen o tacos, tacos, tacos (tortilla pokaždé s něčím jiným), ale pěkně přehledný obsah na začátku svědčí o opaku. Jednohubky, masa, salsy, drinky, všechno to budu chtít vyzkoušet. A velmi oceňuji info, jak si udělat pravou kukuřičnou tortillu doma a čím se dají méně obvyklé ingredience běžně nahradit.

12.11.2019 5 z 5


Celý muž / Nada menos que todo un hombre Celý muž / Nada menos que todo un hombre Miguel de Unamuno

Kniha se cetla rychle,dobre. Autor pouzil pestrou skalu vyrazu a slovnich spojeni,ktera mi casto dochazela az v souvislosti s vysvetlivkami pod carou. Nicmene souhlasim s komentarem “soukrome” nize, cesky preklad se mi nelibil. Zapletka samotna vyustila dle ocekavani. Dovedla bych si to predstavit v divadelnim podani,malo postav,prime dialogy. Diky knize jsem bohatsi o nekolik spanelskych idiomu a dobry pocit,ze jsem precetla opet neco v originale;)

14.09.2019 3 z 5


Kdyby Ogden uměl česky Kdyby Ogden uměl česky Ogden Nash

S nadšením doporučuju. Anglické verše jsou plné krásných slov a hlavně se opravdu rýmují, takže se skvěle hodí na procvičování čtení nahlas. Česká stránka má také svá pozitiva. Tím největším je smysl zachování textu a podoba "slovíčkaření" s originálem.

03.09.2019 5 z 5


Duševní pružnost v každodenním životě Duševní pružnost v každodenním životě Karel Nešpor

Duševní pružnost, JUCH, zdravé návyky, optimismus. Všechno jsou to hezká témata, kniha se čte hladce, líbila se mi zadání v jednotlivých podkapitolách. Trochu mě otravovalo neustálé vracení se k protialkoholické léčebně a problematice závislostí, ale to už odpovídá zaměření autora.

14.08.2019 3 z 5


Transsibiřská odysea: Po stopách legionáře Jana Kouby Transsibiřská odysea: Po stopách legionáře Jana Kouby Ina Píšová

"Dostupnost věcí jako by nám vzala schopnost po věcech toužit a opravdově se z nich radovat." S autorkou jsem si v mnoha věcech notovala. S magistrálou osobní zkušenost nemám, ale i k tomu mě trošku zase přiblížila. Moc pěkně napsané. Prokládaný styl (přeskakování v letech a deník vs realita) mi zprvu nevyhovoval, postupem času ale naopak dával knize šmrnc. Také se mi líbí vysvětlivky k rusismům. Je vidět, že kniha je dobře promyšlená. Těším se na další cestopis o Číně, kterou v knize autorka letem zmínila.

20.07.2019 5 z 5


Příběhy z Mexika Příběhy z Mexika Pavla Jazairiová

Mexiko miluju, ke knize mě dohnala letošní čtenářská výzva a fakt, že mám kolem sebe spoustu nadšenců právě této země. Čte se to rychle, fotky zachycují často trefné momentky. Bohužel, kniha nemá řád, pro někoho, kdo o Mexiku neví příliš, je zmatečná, pro někoho, kdo o Mexiku příliš ví, působí "odfláknutě" (chyby faktické a až příliš překlepů). Přesto jsem ji poměrně rychle přečetla celou a , některé pasáže byly zajímavé. Popisuje typická turistická místa a zároveň se vrací do lesů k indiánům. Vypráví historii a poukazuje na současné úpadky. Nápad dobrý. Možná by stálo za pokus knihu reditovat za pár let, upravit sled a odstranit chyby, nemuselo by to být špatné čtení.

09.06.2019 2 z 5


Percy má pravdu Percy má pravdu Wilbert Awdry

Kniha naláká díky seriálu/filmu/pohádce o mašince Tomášovi. Bohužel ale samotný "díl" zklamal. Příběh má sice pointu a kouzlo, ale celkové zpracování (tmavé ilustrace a obtížné věty) mého tříletého syna, milovníka knih, nezaujalo. Doporučuji snad jen těm, kteří si umí příběh vyprávět, zpestřit a přikrášlit, nebo těm, kteří chtějí mít "rychle přečteno a spát":)

13.05.2019 2 z 5


Objevuj s úsměvem: Auta Objevuj s úsměvem: Auta Marcin Brykczynski

Knih o autech je nespočet, ale taková je jen jedna. Ilustrace jsou vtipné a pokaždé najdete něco nového. Podporuje představivost a tvořivost. U nás navíc skvělá i proto, že jsme bilingvní rodina, takže doporučuji nejen v takových případech!

13.05.2019 5 z 5


Něco mezi tím Něco mezi tím Melissa de la Cruz

Mile mě překvapil vývoj knihy. Jde o mnohem hlubší příběh, než se u prvních stránek o úspěšné studentce a roztleskávačce zdá. A ty citáty u jednotlivých kapitol ještě na hodnotě přidají.

27.07.2018 5 z 5


O Červené karkulce O Červené karkulce Vendula Chalánková

Ilustrae krásná. Zřejmě pro starší děti, našeho dvouletého syna příliš nezaujala. Obálka na dotek perfektní, ostatní stránky tištěné krásně, ale líbilo by se mi víc "na dotek" stejně jako nalákal právě obal.

25.12.2017 3 z 5


My, sex a podpatky My, sex a podpatky Kamila Tomsová

Oddechovka, rychlé čtení, žádné extra přemýšlení. Pokud se chce člověk pobavit nad běžnými situacemi ze života, tahle kniha je dobrá volba.

20.05.2017 3 z 5