Příběhy z Mexika

Příběhy z Mexika https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371900/mid_pribehy-z-mexika-Qxm-371900.jpg 3 17 4

V podvědomí dnešního čtenáře je Mexiko nebezpečná země, kde na severu řádí drogová mafie a na jihu vzkvétá ráj karibských pláží. Teprve pak přicházejí na řadu Aztékové, Mayové a staré památky, které dbalý turista neopomene navštívit. Pavlu Jazairiovou však na Mexiku zajímá především onen dávný střet civilizací, kdy evropský dobyvatel chtivý zlata objevuje neznámou, krutou, ale zároveň oslňující indiánskou kulturu. Španělé Mexiko dobyli, kolonizovali a s indiány se smísili. Do této směsice přibyli mimo jiné také afričtí otroci a v dvacátém století evropští uprchlíci před fašismem. Tak vznikla jedna z pozoruhodných, pestrých a tolik inspirujících latinskoamerických civilizací. Kdo a jak ji vytvářel? O tom vyprávějí příběhy podbarvené krví i touhou, přibližující barevné, tvořivé, globalizací zasažené Mexiko.... celý text

Přidat komentář

Zuzni
09.06.2019 2 z 5

Mexiko miluju, ke knize mě dohnala letošní čtenářská výzva a fakt, že mám kolem sebe spoustu nadšenců právě této země. Čte se to rychle, fotky zachycují často trefné momentky. Bohužel, kniha nemá řád, pro někoho, kdo o Mexiku neví příliš, je zmatečná, pro někoho, kdo o Mexiku příliš ví, působí "odfláknutě" (chyby faktické a až příliš překlepů). Přesto jsem ji poměrně rychle přečetla celou a , některé pasáže byly zajímavé. Popisuje typická turistická místa a zároveň se vrací do lesů k indiánům. Vypráví historii a poukazuje na současné úpadky. Nápad dobrý. Možná by stálo za pokus knihu reditovat za pár let, upravit sled a odstranit chyby, nemuselo by to být špatné čtení.

Sonča2
08.04.2019 1 z 5

Jak už bylo napsáno, kniha nemá žádný řád, chybí popisky obrázků, mapy kvůli orientaci, dějiny jsou popisovány na přeskáčku (a údaje občas nesedí), je to prostě taková neuspořádaná směs všeho, co autorku napadlo. Dočteno v rámci ČV, jinak bych ji odložila. Za mě zbytečná kniha.


soukroma
26.02.2019 2 z 5

Taková změť a všehochuť, spíše střípky, než příběhy, a spíše nesourodý výklad tu historie tu současnosti, a trochu místopisu k tomu. Nic nového jsem neobjevila. Celkově neuspořádané, bez ladu a skladu. A ty fotky jsou opravdu jen ilustrační: bez popisů, kde kdo co. Navíc tak kniha nabyla na váze, a přestože je to paperback, nedá se skoro udržet v ruce. Škoda peněz.

nikyys
21.02.2019 1 z 5

Nemuzu se zbavit pocitu, ze se autorce v Mexiku vlastne nelibilo. Jde videt, ze se nikdo nepremahal text pred vydanim zkontrolovat. Takovych chyb na jednom miste jsem dlouho nevidela. Navic mi vadi i stylistika, kde misty neni jasne jestli ctete fakta, drby, pocity nebo zmatecne prevypravene dejiny. Fakt des. Proto me sokovalo, ze autorka renomovana cestovatelka.