ZH6 ZH6 komentáře u knih

☰ menu

SQL - Podrobný průvodce uživatele SQL - Podrobný průvodce uživatele Marek Laurenčík

Tato kniha splnila moje představy. Tedy zorientovat se v jazyku SQL a naučit se v něm pracovat. Myslím, že kniha vysvětluje veškeré funkce, které by měl člověk, který chce pracovat s SQL, znát. Je zde také spousta příkladů i s řešením, kde si čtenář může své schopnosti vyzkoušet. Co mě však velmi zklamalo je velký počet překlepů a chyb v textu, které komplikují pochopení dané látky. Na publikaci je vidět, že vznikala ve spěchu a bez důkladné kontroly textu.

07.09.2019 3 z 5


Excel VBA - Výukový kurz Excel VBA - Výukový kurz Martin Král

Vynikající kniha! Vše je skvěle vysvětleno a vždy uvedeno na konkrétních příkladech, což výrazně usnadňuje pochopení daného tématu. Kniha má opravdu výukový charakter, na rozdíl od některých jiných publikací, které pouze popisují jednotlivé funkce, příkazy atd. bez uvedení jejích použití v kontextu nějakého kódu.
Radost číst a vzdělávat se.

22.02.2019 5 z 5


Dávám, tak ber! Dávám, tak ber! Vojtěch Lindaur

Velmi hezky napsaná publikace, od uznávaného hudebního publicisty, který se v dané oblasti více než orientuje! Kniha je doplněna spoustou fotek, které pomáhají dokreslovat příběh jedné z našich nejlepších folk-rockový formací. Publikace je doplněna obrázkovou diskografií kapely i jejich členů, dobovými články, recenzemi desek popř. kapely a vzpomínkami přátel nebo lidí, kteří byly s kapelou spojení nebo s ní spolupracovali (Jan Hrubý, Jiří Černý...).

09.03.2015 5 z 5


Rolling Stone – 500 nejlepších alb všech dob Rolling Stone – 500 nejlepších alb všech dob Joel Levy

Tuto knihu nyní nabízejí Levné knihy za 299 Kč, což je podle mého názoru velice slušná cena. Zatím jsem v ní jenom listoval. Žebříček je sestaven z hlasování známých hudebníků a lidí působících v hudebním byznyse. Myslím si že je v umění sestavování nějakých žebříčků zcela subjektivní a každý by ho sestavil úplně jinak dle svého vkusu. Význam této publikace vidím v tom, že žebříček je sestaven z hlasů samotných hudebníků. Můžeme si tak tedy vytvořit obrázek o tom, jaká alba jsou pro umělce nejdůležitější.
Jedna věc mne však v této knize zarazila - v celé pětistovce nenajdeme jediné album od skupiny Deep Purple. Ne, že bych byl zarytý fanda této skupiny, ale přece jenom si myslím, že jejich přínos byl a stále možná ještě je dost veliký na to, aby zde byla minimálně jedna jejich deska.

27.10.2013


Příběh skupiny Pink Floyd Příběh skupiny Pink Floyd Mark Blake

Tato kniha je povinností pro věrného fanouška skupiny. Je to obsáhlá práce obsahující popis působení Pink Floyd a jejich členů na hudební scéně. Vyprávění o vztazích ve skupině a ostatních záležitostech je podáno objektivně s využitím spousty rozhovorů s členy kapely nebo s lidmi, kteří byli s kapelou nějak spojeni, které autor k psaní této knihy používal.

17.09.2013 5 z 5


Queen: Neznámá historie Queen: Neznámá historie Peter Hince

Peter Hince, jenž byl bedňákem skupiny, po skoro celou dobu jejího působení v době života Freddie Mercuryho, vypráví především o svých zážitcích z cest a všech příhod, které se stali během koncertního turné kapely Queen. O skupině jako takové se toho příliš nedozvíte, neboť autor se nepouští do vyprávění o jednotlivých členech skupiny, nebo o historii vzniku kapely, to však podle mne nesnižuje úroveň knihy. Ta se čte jedním dechem. Z knihy se dozvíme pohled na kapelu z jiného úhlu, a to z pohledu člověka, který byl velmi dlouho spojen s touto významnou skupinou.

17.03.2013 5 z 5


Opravdové blues Opravdové blues Robert Palmer

Zajímavá kniha, která se velmi dopodrobna věnuje vzniku opravdového blues, kdy autor popisuje už hudbu afrických kmenů v 19. století a její následné přenesení do spojených státu. Zde především v oblasti Mississipské delty pak vzniká tento žánr. Dále autor popisuje přeměnu deltského venkovského blues na městké a jeho přesun do Memphisu a Chicaga.Autor se v knize věnuje všem významným bluesmanům, kteří tvořili tento styl. Nejvíce však Muddymu Watersovi, Sonny Boy Williamsovi a Charleymu Pattonovi. Popisuje vznik některých písní a objasňuje jejich texty.

03.03.2013 5 z 5


Příběh Led Zeppelin: Když po Zemi kráčeli obři Příběh Led Zeppelin: Když po Zemi kráčeli obři Mick Wall

Kniha začíná formováním samotné kapely Led Zeppelin a k historii jednotlivých členů a manažera P. Granta se autor vrací v zajímavých retrospektivních odstavcích (psané kurzívou a vedeny v druhé osobě). Myslím si, že kniha věrně mapuje historii této legendární kapely od jejího raketového startu, amerického turné díky němuž se proslavila, přes hvězdné postavení nejlepší kapely na světě, až po nepovedené turné v americe v roce 1977, závislosti na drogách a nepříjemné události, které se vyskytly ve skupině, jež vyvrcholily smrtí bubeníka Johna Bonhama. Autor věnuje poměrně značnou část knihy Pageově zálibě v okultismu.

05.02.2012 5 z 5


Woodstock Woodstock Michael Lang

Knihu napsal sám hlavní organizátor této historické údálosti, což už samozřejmě svědčí o věrohodnosti a zajímavosti této knihy. V začátcích se věnuje popisu událostí, kterým se věnoval před organizováním Woodstocku (vedení obchodů s věcmi spojenými s hippies érou a uspořádání festivalu Miami Pop festival). Následně pak uvádí jak probíhaly přípravy na onen nejpopulárnější festival v dějinách hudby, které se táhly dlouhou dobu a při nichž se vyskytovalo hodně problémů. V knize se objevuje spousta komentářů a to jak od ostatních organizátorů, tak od hudebníků, kteří vystupovali na samotném festivalu.

22.01.2012 5 z 5


Pokoj plný zrcadel: Životopis Jimiho Hendrixe Pokoj plný zrcadel: Životopis Jimiho Hendrixe Charles R. Cross

Velmi zajímavý a velice obsáhlý životopis jednoho z nejvýznamnějších kytaristů rockové historie, ne-li nejvýznamnějšího. Životopis sahá až k Jimiho prarodičům, problémovému manželstvý jeho otce (Ala Hendrixe) a matky (Lucille) a nešťasnému osudu některých Jimiho sourozenců. Samozřejmě kniha obsáhle popisuje celou Hendrixovu hudební kariéru od hraní doprovodného kytaristy u spousty významných hudebníků (Little Richard, Ike a Tina Turner, Wilson Pickett a další), přes sólové hraní v Greenvich village a jeho odjezdu do Velké Británie a proslavení se až do jeho nešťastné smrti...

22.01.2012 5 z 5