Yunkai Yunkai komentáře u knih

☰ menu

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Letos jsem zatím nečetl lepší knihu. Ohníčky všude kolem mě opravdu uchvátili. Ani ne tolik příběhem (který je ale také sám o sobě skvělý) jako autorčinou schopností tak dobře ve vaší mysli zhmotnit předměstí Shaker Heights, jako byste tam sami nějaký čas bydleli. Stejně tak dobře se jí daří vykreslit postavy. Často mívám problém, že mi v některých knihách postavy nepřijdou zajímavé a celý příběh tak pro mě ztrácí náboj. Zde, i přesto že se jedná o obyčejné lidi, kteří by klidně mohli být vaši sousedé, autorka dokonale vystihuje klíčové charakterové vlastnosti postav prostřednictvím jejich činů nebo úryvků z jejich minulosti. Díky tomu dokážete jako čtenář pochopit i motivaci méně sympatických postav, což mě na knize moc baví. Moc rád bych si jednou přečetl pokračování, ale myslím že autorka se bude věnovat spíš novým příběhům, které si ale také moc rád přečtu.

23.08.2022 5 z 5


Snové písně 1. Snové písně 1. George R. R. Martin

Myslím, že kdyby to nebyl Martin asi by to moc lidí nepřečetlo. Já jsem se přes první dvě třetiny prokousal jenom proto, že patří k mým nejoblíbenějším autorům. Ale většina povídek je dost průměrná a na mě až přespříliš sci-fi. (Ale to je moje chyba.)

Zlom nastává zhruba na posledních 200 stránkách kde už převažují ty povedené povídky. Podle mně by klidně stačilo vybrat jen ty lepší i kdyby ta kniha měla být nakonec jen tenká (přitom tohle je teprve první díl), protože na některých povídkách je znát, že to tehdy ještě nebyl ten Martin, který v několika posledních dekádách dokáže strhnout ke čtení desítky milionů lidí, co by jinak knihu nevzali do ruky.

TOP 3 povídky: Písečníci, Netopýři, Nezapomenutelná Melodie

16.08.2019 3 z 5


Přijdu tě zabít Přijdu tě zabít Kathy Reichs

Detektivky nečtu prakticky vůbec, ale jsem rád, že tady jsem udělal výjimku. Přijdu tě zabít totiž není žádný brak. Jako největší pozitivum shledávám popis postupů v běžné praxi soudní antropologie, delší autentické rozbory práce s kostmi mě moc bavily a byly poučné i z medicínského hlediska.

Temperance není zrovna ten typ hrdinky, kterou bych zbožňoval. Nepůsobí na mě příliš charismaticky, často jedná nelogicky a zasahuje vyšetřovatelům do práce, která je mimo její kompetence. Občas z ní trochu dýchá feminismus (ale to mi nevadí).

Té francouzštiny je tam sice jen krapítek, zřejmě proto, že Kathy Reichs chtěla vystihnout bilinguálnost prostředí Quebecu, které sama důvěrně zná, ale i mě to tam docela překáželo. Celkově však vidím knihu jako velmi povedenou a za čas pravděpodobně po další Temperance Brennanové rád sáhnu.

04.01.2019 4 z 5


Vstupte bez klepání Vstupte bez klepání Zuzana Hubeňáková

I přesto, že se zcela míjím s cílovou skupinou (ženy středního věku), tak mě autorka dokonale dokáže vtáhnout do svých pocitů v jednotlivých fejetonech a rozesmát skoro v každém z nich, občas velmi intenzivně, jak jsem to u knihy zažil jen málokdy. Krásně a hlavně vtipně opsané záležitosti všedního života.

01.08.2018 5 z 5


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Přečteno v rámci povinné četby, jinak bych se do tohohle díla opravdu nepustil. Na knize je nejhezčí poetická letní atmosféra nicnedělání. Pro mě dost zásadním negativem je však archaická čeština, která četbu velmi znepříjemňuje. Navíc samotný děj neoslní.

01.08.2018 3 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Když jsem začal číst očekával jsem šílenost u které se budu válet smíchy po zemi. Nakonec jsem se celkem zasmál asi dvakrát, protože vtipná tahle kniha prostě není (i když se o to snaží). Příběh je velmi jednoduchý, ale kniha mě dost nutila k zamyšlení, což jsem popravdě nečekal. Pár výroků bylo tak pravdivě přesných až jsem měl chuť si je napsat. Ale jinak dost průměrná kniha, která, nebýt té roztáhlé grafické úpravy, vydá na slabých sto stran.

01.08.2018 3 z 5