walter5002 walter5002 komentáře u knih

☰ menu

Tenký led Tenký led Jan Hlávka

Prostě skvělé, děj odsýpá, postavy jsou sympatické, výborné pokračování prvního dílu. Kniha má jen jednu nevýhodu. Je moc tenká, přečetl jsem ji příliš brzo. Ale co také čekat od Tenkého ledu... ;-)

10.06.2015 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Skvělý objev. Autor má úžasnou fantazii a propojení všelijak zvláštních fotografií do uceleného příběhu se mi velmi líbilo. Sice jsem také čekal temnější příběh a měl jsem pocit, že jsem tak o 20 let starší než cílová skupina, ale i tak se mi to velmi líbilo. Při čtení mi to opakovaně připomínalo jednak Gaimanovo Nikdykde, jednak Velkou rybu od Tima Burtona - to neberu nijak negativně, ale naopak jako velké plus, protože tenhle typ příběhů, které jsou na pomezí reality, mám hodně rád.

10.06.2015 4 z 5


Na nepřítele Na nepřítele Terry Pratchett

První díl se mi líbil víc, ale i tak stále výborná dětská knížka, kterou jsem si rád přečetl i jako dospělý. Samotný nápad úplně originální není, příběhů o malých lidech se najde spousta, ale přesto je tam spousta skvělých detailů, které dělají Pratchettovy knížky něčím víc.

A jen tak na okraj - syn, momentálně ve čtvrté třídě, přečetl tuhle knížku za jediné den ve škole. Prý tu poznámku za čtení pod lavicí bere. ;)

10.06.2015 5 z 5


Podivná záležitost se Skákajícím Jackem Podivná záležitost se Skákajícím Jackem Mark Hodder

Přiznám se, že mé hodnocení není úplné. Knihu jsem znechuceně odložil po pouhých 50 stranách jako naprosto nečitelnou. Steampunk mám rád, bláznivé příběhy také, ale to, co je v této knize, je pro mne nestravitelné. Logické nesmysly, papírové postavy, osmiletý kluk pronášející filosofické proslovy, rádobyvtipní papoušci, hlubokomyslné bláboly o náboženství, nesmyslná a úplně zbytečná vulgarita... To je natolik odpudivý mix, že knihu prostě nedokážu dál číst.

09.06.2015 odpad!


Duna Duna Frank Herbert

Zatím mám přečtené první dva díly z první knihy, postupně se prokousávám třetím dílem. Kniha se čte většinou dobře, ale musím zkonstatovat, že je velmi přeceňovaná. Postavy jsou ploché, s minimálním vývojem, mystika není ucelená a propracovaná, občas si některé části dost protiřečí, náboženství je taková idealizovaná směs islámu a katolického křesťanství, politika je naivně zjednodušená. Rozhodně je ale velmi nápadité prostředí, zasazení ságy napříč vesmírem je zajímavé (mám rád sci-fi, takže jak jinak bych zrovna tuhle část mohl hodnotit?), samotný Arrakis je skvělý.

Nijak mne neláká číst další knihy ze ságy, existují mnohem lepší knihy.

21.04.2015 3 z 5