Podivná záležitost se Skákajícím Jackem přehled

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188586/bmid_podivna-zalezitost-se-skakajicim-jackem-188586.jpg 4 95 95

Burton & Swinburne série

1. díl >

Sir Richard Francis Burton – cestovatel, jazykovědec, učenec a šermíř s nepříliš dobrou pověstí a kariérou v troskách. Algernon Charles Swinburne – neúspěšný básník a stoupenec markýze de Sade, pro něhož je bolest rozkoší a brandy jeho zkázou! Oba stojí na životní křižovatce, polapeni v epicentru svářících se sil, jež hrozí rozervat impérium. Inženýři přetvářejí krajinu stále většími, rychlejšími, hlučnějšími a špinavějšími zázraky techniky, eugenikové šlechtí specializovaná zvířata, která by poskytla levnou pracovní sílu, libertini se bouří proti represivním zákonům a požadují společnost založenou na kráse a tvořivosti, zatímco zpustlíci posouvají hranice omezující lidské chování prostřednictvím magie, drog i anarchie. Když lord Palmerston Burtona pověří, aby vyšetřil útoky na mladé ženy, jež spáchalo podivné zjevení známé jako Skákající Jack, a zjistil, proč londýnský East End terorizují vlkodlaci, pohrouží se oba naši přátelé do hrozivých hlubin tohoto morálního a etického vakua. Pátrání je zavede k jedné z nejdůležitějších událostí jejich doby a k děsivé možnosti, že svět, ve kterém žijí, by neměl vůbec existovat! Sláva páře! Hodderovi se podařilo krásně vystihnout podstatu steampunkového Londýna jako ošklivého a zachmuřeného města, plného špatných pokusů, špíny, konspirací a samozřejmě páry. Kniha má atmosféru tak hutnou, že by se dala krájet.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Strange Affair of Spring Heeled Jack , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivná záležitost se Skákajícím Jackem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

coquus
28.11.2023 5 z 5

Svět, jaký byl, skloubený s tím, jaký mohl být, plný zajímavých i roztomile naivních vynálezů. To vše tvoří pozadí pro dobrodružný příběh, jehož hlavními hrdiny jsou skutečné historické postavy. Skvělé oddechové čtení, které má atmosféru, napětí i nádhernou fantazii.

„Je v zájmu britského impéria líčit ostatní kultury jako necivilizované barbary – když si je pak podrobíme a ukradneme jim jejich zdroje, nevzbudí to takovou nevoli. Máme-li si uchovat vysoké morální principy, je třeba šířit lži.“

HerrPilot
17.09.2023 4 z 5

Někdy to připomínalo jízdu na skateboardu, který si před vteřinou uvědomil, že neměl štěstí a nenarodil se jako koloběžka. Taky to vyžadovalo trpělivost.
Autor jel skutečně tvrdě, nic pro něj nebylo dostatečně šílené; představuji si, že doma na stěnu nalepil směs viktoriánských postav, míst, událostí a pak na ně házel šipky. Z fakt velkého zásobníku.
Přibližně vprostřed se mi ta dělostřelba šíleností začala zajídat, podobně jako Adolfovým vojclům u Kurska, ale řekl jsem si brachu, co chceš v tomhle vlaku dělat jiného? Čumět na bandu hutníků, kterak dobrovolně a s radostí odepisují, s pomocí jistého slovanského boha, své šedé buňky? No, a tak jsem se vždy poslušně vrátil do alternativního Londýna...

... a dobře jsem udělal. Ve druhé polovině se příběh soustředí na samotného Skákajícího Jacka a před čtenářem se rozprostře jeden z nejdojemnějších příběhů fušérských cestovatelů časem za poslední dekádu. A za to přidávám jednu hvězdu.


Obecně mi to přišlo místy o dost méně uvěřitelné, než podobně praštěné a situované Brány Anubisovy, které ale ještě nemám zcela dočtené. Místy to zachraňovaly postavy, občas nějaké zajímavé myšlenky a někdy i novátorské vulgarismy geneticky upravených papouchů. Bez přepálených vynálezů bych se obešel. Celkem tedy 3* plus jedna za Jackův příběh.
Nicméně mýtus o Jackovi má autor vyrešeršovaný opravdu na výbornou, v prakticky všech případech vycházel ze skutečných hlášení napadených děvčat.

Mimochodem, Skákající Jack byl s největší pravděpodobností inspiračním zdrojem pro našeho Péráka.


milos5788
23.07.2021 5 z 5

tato steampunkova sialenost ma ohromila a dokonale vrazila do kresla. cital som a cital. doslove gejzir autorovej obrazotvornosti, sielanych napadov, neuveritelne vtipnych vsuviek bol pre mna najvacsim prekvapenim roka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podivná záležitost se Skákajícím Jackem v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených8x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x