walin walin komentáře u knih

☰ menu

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Velmi se mi líbil ústřední motiv knížky, totiž téma tajemného koncentračního tábora a podzemní továrny na Šumavě, které dobře propojovalo celou detektivní linku příběhu, ale které fungovalo i nezávisle na ní. Zároveň se autorce podařilo skvěle vykreslit i šumavské prostředí a to hlavně tu odvrácenou stránku života.
Už míň se mi líbila samotná krimi část. Střídání času vyprávění by mi nevadilo, ale do toho se ještě střídal pohled vypravěče, čímž mi trochu chyběla návaznost v kapitolách a tah příběhu. Všechny hlavní postavy nesympatické, což byl pravděpodobně účel, ale už mě časem štvaly. Ale celkově určitě stálo za četbu

04.01.2022 3 z 5


Sestřelen Sestřelen František Fajtl

Velmi dobrá knížka. Nesmírně obdivuji pana Fajtla a samozřejmě i všechny jeho kolegy. Jeho příběh je vyprávěn poutavě a z každé situace je vidět jak morální člověk to byl. Taky někteří lidé, které po cestě potkal zaslouží obdiv.

24.01.2021 4 z 5


Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

McCandless je pro mě po přečtení knížky a nějakých dodatečných informací opakem hrdiny, nebo někoho, kdo by měl být oslavován, natož kolem něj budován kult. Do sebe zahleděný kluk, který si myslí, že ví všechno nejlíp, ačkoli jeho názory oplývají zjevnými rozpory a paradoxy. Tyhle vlastnosti mu připravily bohužel neodvratný konec. Krakauer se snaží v knížce jeho přešlapy omlouvat, vysvětlovat a dát jeho cestě větší rozměr. Je to ale snaha samoúčelná a autor neopomene zmínit i svoje dobrodružství.

31.12.2020 1 z 5


Jak chytit krtka: A najít v přírodě sám sebe Jak chytit krtka: A najít v přírodě sám sebe Marc Hamer

Knížku jsem začal číst na doporučení od kamaráda a přes počáteční nedůvěru mě rychle vtáhla a mile překvapila. Autor během svého posledního lovu krtků vzpomína na svoje tulácká léta a nabízí svůj pohled na souznění s přírodou. Detaily ze života krtků mě taky zaujaly.

25.10.2020 5 z 5


Open Open Andre Agassi

Andreho životní příběh je zajímavý. Tím spíš pro tenisové fanoušky, jako jsem já. Nechá nahlédnout celkem hluboko do svého soukromí a také pod pokličku tenisového kolotoče. Klobouk dolu před tím co dokázal. Kniha je čtivá, ale často mi přijde, že se Andre snaží být až zbytečne šokující . Také mi vadila neustále opakovaná nenávist k tenisu. Proto jsme knihu na chvíli odložil a vrátil se k ní až po nejaké době.

18.08.2019 3 z 5


Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Cormac McCarthy

Je to kniha, která se dostane hluboko pod kůži. Autor zde velice sugestivně vykresluje násilí a krutosti páchané na indiánech, mexičanech a vlastně každém, kdo se dostane do rány Glantonovu gangu. Cena života je velice malá a každý o něj může v sekundě přijít. Od začátku sledujeme příběh kluka, který se nám v průběhu ztrácí, aby se nám opět zjevil ve finále s ďáblem, tedy soudcem. Některé jeho promluvy jsou pro mě asi nejzajímavějšími částmi knihy.

04.01.2018 5 z 5


Smrt krále Šumavy Smrt krále Šumavy Martin Sichinger

Knížka má pro mě bonusové body už jen proto, že se děj odehrává v lokalitách, které dobře znám a proto může představivost pracovat naplno. Děj se odehrává v dnešní době, kdy na Šumavu přijede kluk z Prahy a všude okolo slyší jen o Králi Šumavy až se rozhodne sám všemu přijít na kloub. Děj je zajímavý a čtivý, i když to je spíš četba pro děti a faktů, jak už tu bylo napsáno, se člověk tolik nedozví. Každopádně je to povinnost pro každého koho tahle tématika zajímá.

07.03.2013 4 z 5


Můj přítel Jaroslav Hašek Můj přítel Jaroslav Hašek Emil Artur Longen

Krásná knížka o bohémském životě autora jedné z našich nejslavnějších knížek. Longen si některé příběhy asi dost přikrášlil, i tak, ale nelze než nad Haškovým životem žasnout.

06.03.2013 5 z 5


Zodiac Zodiac Robert Graysmith

Napínavá detektivka, podle skutečných událostí. Při popisu vraž mi naskakovala husí kůže. Na základě téhle knížky mě začal případ Zodiaca zajímat. Po Jacku rozparovačovi hned druhý nejlegendárnější vrah.

06.03.2013 5 z 5


Srdceryvné dílo ohromujícího génia Srdceryvné dílo ohromujícího génia Dave Eggers

Skvělá knížka, určená převážně dvaceti a něco-letým, která si mě našla v době, kdy jsem to měl trochu podobně jako autor a ne jen proto dávám pět hvězd.

04.03.2013 5 z 5