vercza vercza komentáře u knih

☰ menu

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Gogol napsal hru, která je i po tolika letech stále aktuální. Jediný kámen úrazu byla jména.. v těch jsem se neustále ztrácela, asi od poloviny jsem jména přestala řešit úplně a hned se to četlo mnohem lépe. Určitě bych chtěla vidět divadelní zpravování

17.11.2023 3 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Ve třiceti si doplňuji vzdělání a čtu povinnou četbu :) A musím za sebe říct, dobře, že jsem počkala. V 18ti by mě to nejspíš nebavilo a krkolomným starým nářečím bych se nelopotila. Věděla jsem o čem příběh je, ale znala jsem hlavně konec, ne co tomu předcházelo. Řekla bych, že s věkem se člověk dokáže vcítit a pochopit chování a pohnutky některých postav.
Ačkoliv divadelní žánr nebude úplně můj šálek kávy, Maryša je klasika a stojí za přečtení.

08.11.2023 4 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Krásně čtivá knížka. Trochu přeslazená, jako mléčná čokoláda. Ale bylo to přesně to, co jsem teď potřebovala. Kniha je tak hezky a citlivě napsaná, že mě vtáhla do děje a já tak svištěla na sjezdovkách ve Švýcarsku, aniž bych někdy stála na lyžích. Jindy jsem zase měla chuť autentických dortíků přímo na jazyku. Už se těším na další díly z této série.

07.11.2023 4 z 5


Tekutý písek Tekutý písek Malin Persson Giolito

Styl psaní mi vůbec nesedl. Ačkoliv se jedná o zajímavé téma, musela jsem se hodně přemáhat a nutit knihu dočíst. Jsem ráda, že to mám za sebou a jsem zvědavá na zfilmovanou verzi.

29.10.2023 2 z 5


Povídky z druhé kapsy Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Pěkné počteníčko :) Oblíbené: Ukradená vražda, Soud pana Havleny a Jehla

28.10.2013 5 z 5


Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

historická detektivka. V thle době nebylo nic jednoduššího než na nějakou ženu ukázat prstem a říct, že je čarodejnice. Spousta lupičů, vrahounů a kdejakých darebáků se tak jistě vyhla šibenici. Naštěstí je ale v tomto příběhu dobrosrdečný kat a medik, kteří osvobodí porodní bábu, nařčenou z čarodejnictví, od upálení na hranici, a celému příběhu přijdou na kloub.

10.02.2013 5 z 5


Mlhy na Blatech Mlhy na Blatech Karel Klostermann

Jako každé Klostermannovo dílo - naprostá paráda. Krásný příběh ze života selského lidu.

02.03.2012 5 z 5


Katyně Katyně Pavel Kohout

Tato kniha mě moc nenadchla. Čekala jsem o ní mnohem víc.
Uznávám, že námět je zajímavý, ale podrobné popisy úkonů kata a sexuálních hrádek s mladou studentkou není můj "šálek kávy".
Číst by to neměli hlavně citlivější povahy, občas se tam vyskytují dost nechutné scénky, kolikrát i na mě toho bylo moc.
Samotný styl psaní je dost chaotický a občas jsem se v textu ztrácela. I prolínání jednotlivých kapitol, kde přeskakuje přítomnost, budoucnost i minulost, mě trochu mátlo.
Musím se přiznat, že jsem se musela hodně přemlouvat, abych knížku po 100 stranách neodložila. Ale začátek a konec naprostá bomba, střed - zklamání, proto jsem hodnotila: 3 hvězdy.

23.09.2011 3 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Nejhezčí díl ze všech :)

02.09.2011 5 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Neuvěřitelně silná kniha. Chvílemi mi z ní bylo tak těžko. Příběh je výborný a atmosféra neskutečně tíživá. Viděla jsem film, který byl také velmi silným zážitkem.

13.08.2011 5 z 5


Roztomilé malé lhářky Roztomilé malé lhářky Sara Shepard

Nějak odvařená jsem z toho nebyla.. možná to dělá to, že jsem jako první viděla seriál a pak jsem sáhle po knížce, tak mi dost vadily určité neshody, jako třeba barva vlasů, sourozenci, atd. Jak se říká, že knížka je lepší než film (seriál), tak v tomto případě to neplatí. Extra velký napětí jako u seriálu tu nezažijete a s nudou si budete říkat, ať už jsem proboha na konci knížky. Třeba se ještě hecnu a přečtu si i další díly, ale rozhodně dávám přednost seriálu, který si vysloužit 5 hvězdiček.

13.08.2011 3 z 5