vas vas komentáře u knih

☰ menu

Atlas panenských míst Atlas panenských míst Roger Few

Hodně inspirativní čtení, trochu strojový, leč roztomilý překlad, ale fotky nádherné. Tak dlouho jsem listoval, až se mi panenská místa rozpadla na prvočinitele.

06.02.2024 4 z 5


Dobývání marnosti Dobývání marnosti Werner Herzog (p)

Ta knížka je ještě lepší než jsem myslel. Pro filmové fajnškmekry a ctitele filmového veledíla Fitzcarraldo je Herzogův deník o zběsilém natáčení takřka povinností. Jako velký Herzogův fanoušek jsem se v červenci vydal po jeho iquitoských stopách a nalezl nejenom restauraci Fitzcarraldo s filmovými artefakty na nábřeží, ale také žijicího producenta Fitzcarralda pana Saxera v bekovce, uvelebeného v soukromé hotelové rajské zahradě. Odevšad na vás přitom civí šílený Kinský nebo kníratý Herzog. Když se pak úplně sám koupete v lehce páchoucím hotelovém bazénu s vodotryskem a popíjíte skvěle vychlazené pivo, tak vám pan Saxer naservíruje Vivaldiho z obřích repráků rozestavěných kolem. A vy pak můžete prožít svůj střípek toho omamného dobývání marnosti. Musíte ale pevně zavřít oči.

06.02.2024 5 z 5


Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Michal Viewegh

Divím se kritikům, že se diví. Dostali přece děravé paměti:)

12.11.2023


Rozum do kapsy Rozum do kapsy kolektiv autorů

Dokonalý, papírový internet.

24.10.2023


Trpaslíci ve vysoké trávě Trpaslíci ve vysoké trávě Boleslav Navrátil

Boleslav Navrátil je úžasný chlapík, reportér a hlavně skvělý vypravěč. Projeli jsme kdysi společně Ukrajinou po stopách hochů od Zborova a tak trochu i po rodinách našich krajanů. Ale zpátky ke knize. Trpaslíci jsou poctivou detektivkou z porevoluční Ostravy: Příjemným bonusem je, že v některých postavách poznávám své oblíbené kolegy z novin. Nebudu samozřejmě jmenovat, ale identifikoval jsem třeba Juru Šmýda nebo zesnulého pana Tyrlíka. A ten mladý aktivní blbec z Vavříkovi ulice? Nejsem to sakra tak trochu já, pane šéfredaktore? :) P. S. Srdečně zdravím do Ostravy!!!

16.09.2023 5 z 5


Dvojím rájem I. Dvojím rájem I. Karel Domin

Skvělá byla kapitolka o páchnoucím ovoci durianu.

25.08.2023 5 z 5


V srdci Černého pavouka: ostravská literární umělecká scéna 90. let V srdci Černého pavouka: ostravská literární umělecká scéna 90. let Milan Kozelka

Velkolepé a nedoceněné dílo o té naší bývalé Stodolní. Jako novinářský elévek jsem to tam prakticky otvíral a v pachu Černého pavouka četl báječné knížky a komiksy (byl tam solidní antikvariát) a chlemtal pivo. Cháska tam byla taktéž ucházející, jinými slovy takové malé lokální paraiso, které už dnes najdeš jenom v Riu nebo Manausu. A pak ty tance...
P. S. Jo a ta antologie je fakt zajímavá.

13.05.2023 5 z 5


Vzpomínky ze staré Prahy Vzpomínky ze staré Prahy Ladislav Quis

Kdo Nerudu ctí a miluje, nechť Quise následuje. Ve Vzpomínkách ze staré Prahy se o něm dozví zajímavosti, které nikde jinde nenajde. Vřele doporučuji.
P. S. Zajímalo by mě, co by na EU říkali ti naši dávní buditelé, brojící proti KuK monarchii.

13.05.2023 5 z 5


Asja Asja Ivan Sergejevič Turgeněv

Krásný milostný příběh, romantika až na půdu. Škoda, že to Ivanovi (neboť to byl jistě Turgeněvův vlastní příběh) nedopadlo. Někdy jedna chyba poznamená celý život.

07.02.2023


Odpusť mým rtům… Odpusť mým rtům… Tomáš Zdechovský

Tvé rty jsou děravé a prolhané, jako ústa zavržené staré squaw.

01.12.2022 odpad!


Do Brazílie za Indiány Do Brazílie za Indiány Čestmír Loukotka

Vědec mezi indiány,
Stařec v Jižní Americe,
Smrt na jazyku,
Trpaslíci z džungle,
Fričovy zápisky,
Kozák znovu objevený. To jsou titulky, které bych jako bývalý editor mohl směle přiřadit k článkům, jenž bych vyextrahoval z této neprávem zapomenuté knihy významného lingvisty a etnografa. Tatínek Jarmily Loukotkové toho hodně věděl o indiánských jazycích a na sklonku života se mohl mezi své oblíbence opravdu podívat. Puranga ratana, příteli z časů minutí se.

13.11.2022 5 z 5


Amazonie a řeky příběhů Amazonie a řeky příběhů Vladimír Plešinger

Bezvadná kniha pro všechny milovníky Amazonie. Vřele doporučuji k zařazení do knihovny! Pan Plešinger napsal také stejně skvělé knihy o Kongu, Gambii a mnoha dalších.

13.11.2022 5 z 5


Filatelistický atlas známkových zemí Filatelistický atlas známkových zemí Bohuslav Hlinka

Před studiem této knížky jsem si myslel, že o geografii a historii něco málo vím:).

09.10.2022 5 z 5


Bájné bytosti a další tvorové ze světa fantazie Bájné bytosti a další tvorové ze světa fantazie Joel Levy

Jenom bych chtěl podotknout, že jde o veselou, ale mystifikační knihu a nikoliv o kryptozoologicky milé a dovádivé spekulace z očitých svědectví domorodců. Londýnská kryptozoologická společnost neexistuje a kryptidé v knize představení sem zabloudili spíše z Durrellovi Mytologie (viz Mluvící balík) než z tropických pralesů.

09.10.2022 3 z 5


Hlasy džungle Hlasy džungle Zdeněk Veselovský

Pan profesor Veselovský prostě uměl. Náš přední zoolog si vyrazil do posledního hájemství nosorožců a přivezl si nejenom plno zážitků, ale i inspiraci pro tuhle báječnou knihu o indické fauně. Je v ní tak trochu zakonzervované moje dětství, protože jsem ji četl poprvé v deseti letech a byl z ní, jak jinak, nadšený.

24.09.2022


Teraristika v koutku živé přírody Teraristika v koutku živé přírody Jiří Niedl

Základní zdroj informací pro teraristy, když ještě neexistoval internet a zahraniční literatura byla buď nedostupná nebo přemrštěně drahá. Učitel Jiří Niedl byl nepochybně průkopník.

18.09.2022 5 z 5


Pouště, džungle a hory mých snů Pouště, džungle a hory mých snů Jiří Niedl

O Jiřím Niedlovi jsem psal diplomku a v době, kdy mě dcera teraristika a matka herpetologie hodně bavily, patřila tato kniha k těm nemnoha, které bych mohl citovat zpaměti.

10.09.2022 5 z 5


Zavřete oči, přichází... Zavřete oči, přichází... Ondřej Suchý

Oldřích Nový, toť noblesní gentleman a zároveň chlapík s neuvěřitelným životním osudem. Ondřej Suchý je laskavým vypravěčem, který měl tu čest mnohokrát hovořit s panem Novým face to face. Zajímavá knížka pro milovníky prvorepublikových komedií. ON je vážně interesantní postava i se svými (často roztomilými) chybami.

23.08.2022 4 z 5


K pramenům Orinoka K pramenům Orinoka Joseph Grelier

(SPOILER) Povinná kniha pro všechny dobyvatele Kurupiry. Neboť Orinoco pramení právě pod ní, i když ji venezuelští vojáci v Grelierově knize servilně nazvali po vládnoucím generálovi Pico Delgado Chalbauldt. Chudáka diktátora však zanedlouho zavraždili a tak po něm zůstala jenom tahle tajemná messeta alias Kurupira Jarka Mareše.

08.08.2022 4 z 5


Amazonka Amazonka Robin Furneaux

Dobrá kniha tajemného britského aristokrata (psal pod pseudonymem), který až příliš brzy opustil toto slzavé údolí. Velkého dobrodružství na řece Amazonce nikdy nelitoval a napsal o veletoku jednu z mála realistických knih, přičemž se pečlivě vyhýbal obecně rozšířeným fantasmagoriím. Vřele doporučuji!

26.06.2022 5 z 5