utopia utopia komentáře u knih

☰ menu

Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Jsem v tom! Těhotenský manuál českých maminek Kateřina Komárková

Skvělá kniha! Lidské, čtivé, z našeho prostředí. Dává prostor k přemýšlení nad svými vlastními postoji a ukazuje zkušenosti dalších žen. Člověk si lépe dokáže představit, jak rozdílně mohou být věci kolem těhotenství vnímány a není nucen k jednomu konkrétnímu názoru.

21.11.2019 4 z 5


Těhotenství bez strašáků Těhotenství bez strašáků Emily Oster

Knihu jsem musela odložit. Autorčina posedlost čísly, grafy, tabulkami a důkazy mě odradila. Líbilo se mi, že se kniha zakládá na objektivních datech, ale neustále číst obhajobu jejího přístupu k věci mě postupně otrávilo. Měla jsem pocit, že místo informací a krátkého vysvětlení jsem pořád dokola četla o tom, proč je tento přístup potřeba a o tom, že se k nám dostávají zkreslené informace. Myslím, že to stačilo říct jednou na začátku a nezahlcovat balastem celou knihu, ve které se skrývá určitě mraky užitečných informací, ale vážně nemám chuť se tím prokousávat.

21.11.2019 1 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Humor to není asi pro každého, znám lidi, kteří knihu naprosto milují a také ty, kterým to vůbec nepřišlo vtipné a považují to za ztrátu času. Já jsem někde uprostřed. Bavilo mě to a dost jsem se u toho nasmála. A když jsem se zrovna nesmála, stejně mi cukaly koutky očekáváním, co bizarního tuhle rodinku zase potká. I když mě kniha bavila, rozhodně jsem jí nezhltla, protože mi ne úplně vyhovovala deníková forma psaní, která mě nutila si to také kouskovat. Uvidím, jestli se dostanu k dalším dílům, trochu mě odrazuje klesající hodnocení s každou další knihou a zároveň to, že jich je tolik.

16.08.2019 4 z 5


Věštba Věštba Chloe Benjamin

Člověk jen sleduje, jak si osud (nebo nezvratné přesvědčení postav?) hledá cestičku. Kniha mě bavila a nejvíc asi příběh Simona.

16.08.2019 3 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Aktuální a mrazivé téma, skvělé rozuzlení! Někdy mě nebavily příliš popisné pasáže, které se snažily co nejvíc představit místa, kde se děj odehrával. Ale celkový dojem z knihy mi to nezkazilo. Čím víc se blížil konec, tím víc jsem byla zvědavá!

16.08.2019 4 z 5


Láskou ji nespoutáš Láskou ji nespoutáš Atticus (p)

Tahle sbírka mě velmi zasáhla! Nutno říct, že vyšla v období, kdy jsem přesně takovou knihu potřebovala, a možná i proto se mě mnoho veršů tak dotýkalo. Často se k ní ráda vracím a jen tak si v ní listuji, protože je nádherně zpracovaná.

16.08.2019 5 z 5


Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Zaujal mě námět knihy a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Nikdo není bez poskvrnky a nikdo nejspíš nevíme, jak se v náročné situaci, kdy máme obrovský strach a jsme již několik dní beznadějně ztracení v divočině, zachováme. Autorka neobhajuje činy postav, pouze je pomalu poodhaluje a ukazuje, co se za nimi může skrývat. A motiv? Někdy něco, co nám bylo až doposud skryto.

16.08.2019 4 z 5


Tajemství plodnosti - Holistický přístup k plodnosti Tajemství plodnosti - Holistický přístup k plodnosti Gerad Kite

Jiný pohled na (ne)plodnost. Zajímavá kniha, která staví na mnoha kazuistikách z praxe autora. Na nich se snaží demonstrovat nejen styl své práce, ale také možné důvody často nevysvětlitelné neplodnosti. Kniha vybízí k přemýšlení o našem životním stylu, o stavu reprodukční medicíny a o vlivu psychických traumat a kvality našich vztahů na plodnost. Poukazuje na byznys s neplodností a přináší novou perspektivu, která v našich končinách rozhodně nehraje prim. Celá kniha je o rovnováze a jejím hledání, o holistickém přístupu a vychází z tzv. akupunktury pěti elementů. Je psána čtivě a je srozumitelná i pro člověka, který se s akupunkturou pěti elementů nikdy nesetkal, protože přináší i základní vysvětlení tohoto přístupu.

16.08.2019 4 z 5