tynahof tynahof komentáře u knih

☰ menu

Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Ačkoliv jsem před čtením knihy viděla dříve muzikálové zpracování ve filmové podobě z roku 2012, učarovala mě jak kniha tak film. Lepší volba je přečíst si oba díly knihy a pak se nechat učarovat muzikálem. Knihy jsou občas až moc detailní (hlavně co se týká historie revoluce, časté citace řeckých filozofů, hodně latiny, mnoho antických jmén apod.), i přesto má jazyk té doby v sobě něco čarovného. Člověk hltá slova a za chvíli má za sebou skoro 1400 stránek.
A filmové zpracování muzikálu je famózní, písně si člověk prozpěvuje neustále. Doporučuji!

16.07.2016


Posel Posel Markus Zusak

Další velmi povedená kniha od Markus Zusak :), ačkoliv mi hodně vadil dialekt, ve kterém byla kniha napsaná (příliš moc zakončení slov na -ej apod.). Ze začátku mě kniha moc nezaujala, ale vše se rázem změnilo s příchodem první karty a rázem příběh nabral jiný směr. Krásná kniha o pomoci, dobrých skutcích a poselství.

11.08.2015 5 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Skvělé zpracování velmi těžkého tématu. Člověk si u této knihy opravdu uvědomí, že je štěstí být zdravý, mít domov a každý den přepychovou stravu. Ne všichni měli/mají v životě to štěstí....
Přečteno skoro jedním dechem, u některých pasáží jsem měla až husí kůži při popisech děje v Osvětimi, Hamburku i Belsen- Birkenau....

07.08.2015 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Úžasná kniha! První desítky stránek člověka moc nepohltí, ale najednou se to zlomí a nedokážete knihu odložit dokud nedočtete poslední větu. Občas mi sice vadilo, že neobvyklá vypravěčka (Smrt) dopředu odhalila výsledek dění, i přesto byla kniha strhující, plná pravdy, bolesti, nenávisti, ale i lásky, pomoci a přátelství. Jedna z nejlepších knih, co jsem četla :).

01.07.2015 5 z 5


Emma Emma Jane Austen

I když je kniha poněkud obsáhlejší a některé typy lidí by mohlo unavovat přílišné detailní popisy každodenních činností anglické společnosti, přesto mě osobně nejvíce pobavily nečekané zvraty. Už už máte pocit, že se Harriet zalíbí panu Eltonovi, Franku Churcillovi,..a hned je vše jinak. Samozřejmě nejvíce otravnými postavami je sám pán Woodhouse a paní Batesová, jenž svými detailními myšlenkami člověka poněkud vytáčí, ale samozřejmě je to dobrý způsob humorného obohacení románu. I samotná Emma Woodhousová nakonec poznala, že ne vše v životě vychází podle jejího mínění, a že nelze spojit do svazku manželského jen tak kohokoliv :).

15.02.2015 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

I když tato kniha byla vydaná dříve jak Pýcha a předsudek, stejně se jí v mnohých oblastech nevyrovná. Oceňuji především schopnost nečekaných zvratů (což je u samotné J.Austenové obvyklý znak). Občas mě vytáčely výlevy samotné Marianny a hlavně jsem nemohla vystát paní Fany F. I přesto je to pěkný příběh, bez extrémního přeslazení :).

15.02.2015 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Má nejoblíbenější kniha :). Kouzlo starých časů krásné Anglie, muži gentlemani, krásný jazyk, cesty pravé lásky, tahle kniha si získá srdce nejedné ženy.
Humorný náhled na anglickou společnost v 18. století a samotná Elizabeth Bennetová, kterou si člověk díky její prostořečnosti a pravdomluvnosti naprosto zamiluje. Naopak opovrženihodné postavy jako slečna Bingleová, pan Collins, Lýdie Bennetová a nebo samotná paní Bennetová.
Skvělé vyjádření toho, jak člověk ve svém životě nemůže dát na radu předsudků a ne každý, kdo vypadá pyšně, je nakonec v jádru pyšný. Myslím, že většina z nás obviňuje pana Darcyho za své zvýšené nároky na muže. :)

15.02.2015 5 z 5