tyna14 tyna14 komentáře u knih

☰ menu

Dvě zrcadla Dvě zrcadla Karolina Limrová

Tento žánr běžně nevyhledávám, ale občas je dobré udělat změnu. Nicméně příběh mě moc nenadchl, chyběla mi tam originalita. Hlavní hrdinka si moje sympatie nezískala, přišlo mi, že pořád jen brečí. Ale věřím, že kdybych knihu četla před 20 lety, byla bych nadšená :-)

28.03.2023 2 z 5


Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Kniha, kterou přečtěte celkem rychle, ale stejně rychle na ni zapomenete. Což je asi dobře...

18.12.2022 2 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Při čtení této knihy jsem si vzpomněla na Možnosti milostného románu od Jana Němce. Vlastně mi to stylem, dějem/ nedějem, formou a především intelektuálstvím přišlo dosti podobné, jen s tím rozdílem, že Michal Viewegh napsal knihu o 25 let dříve.

09.09.2022 3 z 5


Hotel Ville Hotel Ville Veronika Doskočilová

Kniha plná povídek z jednoho hotelového pokoje. Během čtení jednotlivých příběhů zažijete směsici emocí. Každá povídka je svým způsobem originální, některá Vás dojme, další pobaví, jiná rozněžní, některá možná i pohorší, jiná rozesměje, další se stane podnětem k zamyšlení. Kniha sama o sobě je krásná jak obsahem, tak i formou, kdy atmosféra jednotlivých příběhů je dokreslena osobitými ilustracemi. Doporučuji!

03.08.2022 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Zuzanin dech.... jedním dechem....kniha, která se čte sama. Už kvůli sympatické hlavní hrdince, která se ukázala být neskutečnou bojovnicí, přes veškeré hrůzy, které během života prožila. Autorčin styl se mi velmi zamlouval, stručnost, žádné zbytečné kudrlinky.

15.07.2022 5 z 5


O lásce a lidech O lásce a lidech Hana Mezerová

Velmi jsem se těšila, až se mi tato kniha dostane do rukou. Měla jsem velká očekávání, která však nebyla naplněna. Po prvotním prolistování kniha se svou strukturou připomíná učebnici pro střední školy. Každá kapitola obsahuje teoretickou část doplněnou většinou o nějaké grafické schéma. Autorka zde vysvětluje psychologické teorie a uvádí příklady ze života, které často obsahují notnou dávku nadsázky. Popisuje chování ve vztazích, se kterým se setkává ve své praxi, nabízí možná řešení ( která však nemusí fungovat), klade čtenáři mnoho otázek ( a to ne jen v samotném textu ale i na počátku kapitol, kde je vyřčena otázka a následuje prázdná stránka pro čtenářovy poznámky - z mého pohledu se jedná o zbytečně nevyužitý prostor...) V závěru každé kapitoly je uveden stručný příběh klienta. Osobně jsem do této části vkládala jisté naděje, čekala jsem hlubší rozbor, možná snad i dojetí či špetku pikantnosti nebo vtipu. Zkrátka nějakou emoci. Místo toho však na čtenáře čeká strohý popis situace. Škoda nevyužitého potenciálu...

20.06.2022 3 z 5


Už čtu sám Už čtu sám Gill Davies

Kniha obsahuje 3 pohádky o medvídkách. Dětem se moc líbily úkoly na konci každé pohádky.

11.11.2021 4 z 5


Dívka z Brooklynu Dívka z Brooklynu Guillaume Musso

Kniha, která mě chytla a nepustila. S každou kapitolou chcete číst dál a odkrýt tajemství, které stojí za Anniným zmizením, které stejně vypluje na povrch až na samotném konci. Vytkla bych akorát to, že jsem se občas ztrácela v množství postav, se kterými se Raphael setkával během svého pátrání.

15.08.2021 4 z 5


Sněhurka Sněhurka Jacob Ludwig Carl Grimm

Kratičká klasická pohádka o Sněhurce, vhodná na čtení před spaním. Obsahuje hezké ilustrace.

05.07.2021 4 z 5


Jak byla studánka modrá a co bylo dál Jak byla studánka modrá a co bylo dál Jana Šárová

Tato pohádková knížka se mi moc líbila. Bylo to takové něžné vyprávění o dvou lesních vílách a jejich dobrodružství. Autorka má hezké vyjadřovací schopnosti, živě jsem se viděla v lese s vílami.

27.05.2021 5 z 5


Kufr pana Lederera Kufr pana Lederera Jan Jelínek

Barvitý životní příběh Pavla mě velmi zaujal, obzvlášť první část knihy, kde Pavel studoval v zahraničí a ocitl se ve službách RAF. Líbil se mi autorův styl psaní, celá kniha byla velmi čtivá, nebyla nouze o překvapivé momenty. V paměti mi jistě zůstanou i pohnuté osudy dalších postav. Kniha určitě stojí za přečtení.

26.05.2021 5 z 5


Nic netrvá věčně Nic netrvá věčně Sidney Sheldon

Oddychové čtení z lékařského prostředí, které bych doporučila spíše ženám. Jen ten závěr mě trošku zklamal, zdál se mi až moc pohádkový, proto ubírám hvězdičku.

30.03.2021 4 z 5


Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Zatím žádná kniha, co jsem doposud četla, ve mně nevyvolala tak rozporuplné pocity jako tato. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli ji mohu doporučit, nevím, co bych odpověděla. S autorem jsem na jednu stranu soucítila, na druhou stranu jsem nechápala jeho potřebu vše tolik rozebírat a analyzovat. Rozumím tomu, proč ho Nina opustila, ale zároveň nechápu, proč se s ním nadále setkávala a tím mu dávala plané naděje. Kapitoly, které s hlavní dějovou linií nesouvisely, mě rozčilovaly, ale zároveň knize dodávaly jiskru. Autorův sloh je květnatý, mnoho metafor a přirovnání trefných a výstižných, mnoho až zbytečně přehnaných a absurdních.
Jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou, ale zároveň vím, že se k ní vracet nebudu. Takže otázka zní: Číst nebo nečíst?

28.02.2021 3 z 5


Pohádková babička Pohádková babička Eduard Petiška

Knížka obsahuje pohádky o holčičkách a možná proto je u dcer tolik v oblibě. Pohádky jsou krásné, ve většině případů akorát dlouhé, vhodné ke čtení před spaním. Pro kluky však raději nedoporučuji, myslím, že většina pohádek by svým tématem u nich neuspěla.

23.02.2021 4 z 5


Pohádky Pohádky Vladimir Ivanovič Dal

Hezké pohádky, ve kterých často hraje důležitou roli liška. Vhodné pro malinké děti, jelikož se často několikrát opakují dialogy a situace a děti pohádkám pak lépe rozumí a rychle si je zapamatují.

09.02.2021 4 z 5


Od pohádky k pohádce - Mickeyho klubík Od pohádky k pohádce - Mickeyho klubík kolektiv autorů

Připadá mi to jako ne příliš zdařilá snaha převést televizní zpracování do knižní podoby. Alespoň že ilustrace jsou moc pěkné.

04.01.2021 2 z 5


Od pohádky k pohádce Od pohádky k pohádce kolektiv autorů

Škoda, že kniha obsahuje jen tři pohádky, určitě bych ocenila více textu na úkor ilustrací přes celé strany. Naše děti mají Peppu rády, ale pohádky v této knize se jim zdají krátké.

28.12.2020 3 z 5


Hlavně, že je večírek, aneb 15 let Tří sester v 15 obrazech Hlavně, že je večírek, aneb 15 let Tří sester v 15 obrazech Radek Diestler

U této knihy mi nesedl styl psaní. Příliš mnoho vložených závorek a citací ve větách způsobilo, že jsem se v textu často ztrácela. Jinak bylo zajímavé dozvědět se o počátcích skupiny Tři sestry, byl to jeden velký večírek.

28.12.2020 2 z 5


Vyznání Vysočině Vyznání Vysočině František Bukvaj

Autor v knize popisuje proměny rodného kraje během roku. Samotná kniha je pak rozdělena do čtyř částí dle ročních období. Verše to jsou krásné, jazyk autora pestrý, avšak motivy se často opakují.

21.12.2020 3 z 5


Dobré úmysly Dobré úmysly Joy Fielding

Moc mě to nebavilo, příběh tak nějak nezáživně plynul a většina postav byla nesympatická.

20.11.2020 2 z 5