tomaser tomaser komentáře u knih

☰ menu

Globální válka o blahobyt Globální válka o blahobyt Gabor Steingart

(SPOILER) Tuhle knihu diskredituje přílišná levicovost. Nazývat lidí, kteří kupují zboží dle ceny (a ne dle místa výroby) "fanatiky globalizace podkopávající sociální stát" je značně mimo mísu. Je přirozené, že člověk nakupuje podle ceny, aby zvýšil míru užitku. Podle autora je tedy většina lidí fanatiky.
Autor si představuje ideál sociálního státu s uzavřeným trhem nebo trhem, kde všichni dobrovolně nakupují domácí zboží. Je ovšem pochopitelně, že se tak nestane. Buď by všichni začali žít proti lidské přirozenosti a nebo by šlo o totalitní společnost. Sociální stát, s tím jak roste je tedy naopak brzdou (ale i nebezpečím) pozitivního vývoje společnosti a jejího blahobytu. To je jeden z důvodu, proč v Evropě nevznikají, žádné technologické společnosti a bohatí se přesouvají jinam. Amerika bude v tomto následovat. Je logické, že buď se růst příjmu a sociálních výdobytků zastaví nebo se veškerý průmysl přesune jinam. Ostatně jak prognózy napovídají, novým hegemonem se stane Čína, potažmo Asie.
Nejde o žádnou snahu podkopávat sociální stát, ten se podkopává sám. Vlastně je to i tak dobře. Přerozdělováním ještě žádný stát nezbohatnul a autor svou knihu staví do role "socialismus je cesta, ale zatím ji všichni aplikovaly špatně". Tento omyl bude jako už mnohokrát v historii vyvrácen. Bohužel to odnese blahobyt těch, kteří ho vybudovali, respektive jejich potomků.

11.04.2023 3 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Skvělá kniha, která by nás měla varovat před sociálními inženýry všeho druhu. Ve výsledku většina z nich sice nemá stejné ambice jako maoismus, ale pácháním dobra způsobují více starostí než užitku. Jediný "sociální inženýr", který působí užitečně, protože vychází z hlasování celou společností, je spontánní řád. Ten bychom měli vždy upřednostňovat před samozvanými spasiteli.

17.01.2023 5 z 5


Ekonomix: Jak funguje (a nefunguje) ekonomika Ekonomix: Jak funguje (a nefunguje) ekonomika Michael Goodwin

Použitý styl je vcelku zdařilý. Bohužel pomáhá ke špatnému pochopení ekonomických zákonitosti čtenářům, kteří se jinak ekonomií nezabývají. Ta neustálá adorace Keynesse a rovnostářství je až směšná. Heslo "utracejte víc, zaplatí to částečně ti, kteří se podle našich názoru mají příliš dobře a zbytek snad příští generace" může fungovat jen krátkodobě. Zdlouhodobeho hlediska takto řízená společnost fungovat nemůže (dluhy musí někdo zaplatit) a hlavně nejde o společnost svobodnou, ale sociálně inženýrskou. Autor tedy opomíjí fakt, že za mnoha neduhy může právě ono samotné sociálně inženýrské řízení.

30.11.2021 odpad!


Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Johan Norberg

Skvělá kniha, která se opírá o fakta oponující dennodenní negativní masáži médií. Měli by si ji přečíst především škarohlídi.

21.04.2021 4 z 5


Proč státy selhávají Proč státy selhávají Daron Acemoglu

Skvělá kniha. Je nepochybné, že široký pluralismus je klíčem k úspěchu. Jako nejdůležitější hodnota, která by z něj měla vzejít je maximální ochrana soukromého vlastnictví. Ostatní hodnoty už se svezou s tím. Souhlasím s tím, že geografické, kulturní či náboženské okolností nejsou hlavní hybatelé změn směrem k inkluzivnim institucím, ale mohou je do jisté míry ovlivnit. Centralizaci bych však nepřeceňoval. Je jisté důležité, aby v dané společnosti existoval nějaký centrální rád, který ukotví potřebné instituce, ale centralizace nesmí překračovat určitý rámec. Přehnaná centralizace je v současnosti celosvětovým trendem a je ve výsledku spíše na škodu. Můžeme doufat, že tento trend nebude pokračovat v posilování socialismu (což koliduje se zmíněnou nejdulezitejsi hodnotou), ale půjde směrem liberalismu. Čas ukáže.

28.01.2021 5 z 5


Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Až na nekonecnej Galtuv proslov se kniha četla dobře. Vřele doporučuji všem sociálním inženýrům, kteří blaho lidu staví před blaho jedince.

24.02.2020 5 z 5


Peníze v rukou státu Peníze v rukou státu Murray Newton Rothbard

Neuvěřitelná kniha, přesto je inflační politika nejlepším nástrojem k ovládání mas neznalých věci. Lidé kandidující za strany (v podstatě všechny) podporující proinflacni politiku buď dělaj něco co vědí, že je špatně nebo si nejsou schopny přečíst ani tuto chmurnou historii takovych praktik. V kurzu je spíš studium marxismu leninismu, v lepším případě keynesiánství, nikoliv Rothbard, Hayek či Mises. Smutné

24.09.2017 5 z 5


Jak zabít civilizaci Jak zabít civilizaci Benjamin Kuras

Jak už tu několikrát padlo kniha je nesouvislá. Fylozofická část je čtivá, zajímavá a má hlavu a patu. Faktická část s různými neozdrojovanými citáty ji táhne ke dnu. Pokud by autor každou událost či citát patřičně doložil důvěryhodným zdrojem a trochu ji učesal klidně bych jí těch 80% dal. Takhle jde o knihu mezi faktologií a beletrií a vyslouží si tak 50%, respektive necelé 3 hvězdy.

05.05.2017 3 z 5


Tekutá modernita Tekutá modernita Zygmunt Bauman

Nemyslím si, že by individualismus ve společnosti byl na škodu, je to přirozenost člověka, která je v kapitalismu velmi dobře využita. Svobodná společnost se bez individualismu neobejde. Inspirativní čtení to bezpochyby je.

02.02.2017 3 z 5


23 věcí, které vám neřeknou o kapitalismu 23 věcí, které vám neřeknou o kapitalismu Ha-Joon Chang

Autor je velkým zastáncem intervencionismu a tak na problémy volnotržního kapitalismu kouká z trochu jiného úhlu. Intervencionismus mezi hlavní příčinu pochopitelně nezařazuje.

02.02.2017 2 z 5