Globální válka o blahobyt

Globální válka o blahobyt https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77822/bmid_globalni-valka-o-blahobyt-3um-77822.jpg 4 4 1

Pro země Západu začínají nevýhody globalizace převažovat nad výhodami. Asie vynáší jeden trumf za druhým, zatímco Evropa a Amerika ztrácejí v globální válce o blahobyt půdu pod nohama. Metody asijských států jsou přitom brutální, ale úspěšné – podporují exportní odvětví i za cenu zbídačení vlastního obyvatelstva a katastrofální devastace životního prostředí. Úroveň mezd a sociálního zajištění tam většinou leží hluboko pod západními standardy. Znalosti a technické know-how, na jejichž získání musel Západ vynaložit mnoho času a prostředků, jsou bezostyšně kopírovány. Důsledky tohoto trendu cítíme denně. Zatímco dřív přicházeli o pracovní místa jen nevyučení dělníci, dnes se dostávají pod stále větší tlak střední vrstvy a odborníci z oblasti high-tech. Éra západní dominance se chýlí ke konci. Západ to neurčitě cítí, doposud však svou novou situaci nepodrobil důkladné, seriózní analýze.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Weltkrieg um Wohlstand


více info...

Přidat komentář

tomaser
11.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu diskredituje přílišná levicovost. Nazývat lidí, kteří kupují zboží dle ceny (a ne dle místa výroby) "fanatiky globalizace podkopávající sociální stát" je značně mimo mísu. Je přirozené, že člověk nakupuje podle ceny, aby zvýšil míru užitku. Podle autora je tedy většina lidí fanatiky.
Autor si představuje ideál sociálního státu s uzavřeným trhem nebo trhem, kde všichni dobrovolně nakupují domácí zboží. Je ovšem pochopitelně, že se tak nestane. Buď by všichni začali žít proti lidské přirozenosti a nebo by šlo o totalitní společnost. Sociální stát, s tím jak roste je tedy naopak brzdou (ale i nebezpečím) pozitivního vývoje společnosti a jejího blahobytu. To je jeden z důvodu, proč v Evropě nevznikají, žádné technologické společnosti a bohatí se přesouvají jinam. Amerika bude v tomto následovat. Je logické, že buď se růst příjmu a sociálních výdobytků zastaví nebo se veškerý průmysl přesune jinam. Ostatně jak prognózy napovídají, novým hegemonem se stane Čína, potažmo Asie.
Nejde o žádnou snahu podkopávat sociální stát, ten se podkopává sám. Vlastně je to i tak dobře. Přerozdělováním ještě žádný stát nezbohatnul a autor svou knihu staví do role "socialismus je cesta, ale zatím ji všichni aplikovaly špatně". Tento omyl bude jako už mnohokrát v historii vyvrácen. Bohužel to odnese blahobyt těch, kteří ho vybudovali, respektive jejich potomků.

Štítky knihy

globalizace globální válka

Autorovy knížky

Gabor Steingart
německá, 1962
2008  85%Globální válka o blahobyt

Kniha Globální válka o blahobyt je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x