Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost

Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369370/bmid_pokrok-deset-duvodu-proc-se-tesit-n-14v-369370.jpg 4 21 9

Opravdu se náš svět se hroutí? Každodenní zpravodajství hlásí úpadek: zkorumpovaná politika, rasismus, chudoba, války, nerovnost, hlad. Johan Norberg nabízí poučnou a povzbudivou analýzu, jak daleko jsme dospěli při řešení největších problémů, kterým lidstvo čelí. Není potřeba vracet se zpět k dobám, kdy bylo údajně vše lepší. Tváří v tvář strachu jsou fakta jednoznačná. Žijeme v nejlepší době dějin.... celý text

Přidat komentář

vejnar
06.07.2021 2 z 5

Některé pasáže s procentuálním vyjádřením vývoje v různých částech světa mohly být kratší. Jinak dobrá kniha shrnující, jak se lidstvo zejména v posledních desetiletích zlepšilo v míře chudoby, násilí, tolerance menšin a žen, věku dožití, zdravotní péče, produkce CO2. Máme spoustu volného času a nemusíme se jen pachtit za potravou, abychom přežili;)

NGC6715
17.05.2021 2 z 5

Kniha se snaží ukazovat, jak jsme se měli vždy čím dál lépe a domnívá se, že je to důvod, že se budeme mít lépe i nadále. To, že něco bylo, nikdy nedokazuje, že to bude i nadále. Tento postup není dedukce, ale extrapolace. A extrapolace při předvídání budoucnosti zpravidla moc nefungují. Navíc za pokrok v tom, jak se máme, draze platíme – vyspělá část lidstva (která využívá popisovaného pokroku nejvíce) vymírá, je nahrazována primitivnějšími přistěhovalci – máme se dobře a vymíráme? Tady je snad něco špatně. Drancujeme planetu jako nikdy. Ničíme ostatní živočišné druhy, spotřebováváme zdroje, produkujeme stále více odpadu, a to vše rychlostí, která dramaticky roste. Měníme globální klima. Kapitál má globální moc, jaká tu nikdy v minulosti nebyla. Obavy jsou na místě. A ačkoliv s tím dnes většina lidí nebude souhlasit, je na místě vzdát se trochy toho obdivovaného blahobytu (který je z velké části soustředěn u několika nejbohatších jedinců) a udělat něco pro udržitelnost systému. Chápu, že někoho uspokojí dostatek žvance a zábavy – nejsme pudově a geneticky vybaveni na to, abychom řešili globální problémy. Jsme vybaveni na to, abychom obhajovali vlastní blahobyt a bojovali o něj. Pokud ho máme, jsme v pohodě. Dnes je moderní být v pohodě, i když problémy jsou zjevné. Ale pokud budeme mít kromě pudů i rozum, musí nám dojít, že to nestačí. Naše jednání má důsledky. Od dob pravěkých lovců se lidé změnili jen málo, ale naše prostředí se změnilo extrémně – díky našemu vlastnímu působení, jehož důsledky jsme nikdy nebyly schopni předvídat. Nejsme mu přizpůsobeni. Proto se mnoho lidí s radostí nechá utvrzovat v tom, že problémy, na které nejsme připraveni neexistují. Vím, že knihy jako je tato a další (Faktomluva, Racionální optimista…) jsou důležité pro stabilizaci společnosti. Pokud chcete, aby lidé neusilovali o změnu, musíte je přesvědčit, že se mají dobře. Nějaká stabilita potřeba je, ale dnes už začíná být nutná změna. Možná se máme lépe z hlediska materiálního, ale to není důležité. Tvrdit, že se máme celkově lépe je chyba – evoluce to vylučuje. Evoluce funguje tak, že se živočichové vyvíjí. Mohli bychom proto tvrdit, že se budou mít stále lépe. Ale nemají. Jejich prostředí se totiž vyvíjí také a roste konkurence. Stejně tak my sice máme větší možnosti, ale také stojíme před většími problémy a větší konkurencí, kterou si sami tvoříme. Proto se nelze tvrdit, že se máme lépe, jen nemáme starosti o obživu (alespoň část z nás), ale o jiné věci, není to lepší ani horší, je to jen jiné. Lépe se mají možná ti, kdo si problémy neuvědomují. A pokud tyto lidi necháme rozhodovat o našem osudu, doplatíme na to všichni.


LuckyVagabond
10.05.2021 5 z 5

Perfektní kniha. Každá stránka je nabitá ozdrojovanými informacemi o tom jakým hnusem se lidstvo muselo doposud brázdit a srovnává tyto staré časy s dneškem. Je to jedna z těch knih, kterou když po přečtení zavřete, obujete si boty a vyjdete ven z domova, tak si oddechnete v jaké pohádce si v historickém kontextu žijete. Knihu bych srovnal s knihou Faktomluva, jen je napsaná více polopaticky a je o dost vstřebatelnější.

"Nic nevytváří "staré dobré časy" lépe než špatná paměť."

Z obsahu: Jídlo, hygiena, očekávaná délka života, chudoba, násilí, životní prostředí, gramotnost, svoboda, rovnoprávnost.

tomaser
21.04.2021 4 z 5

Skvělá kniha, která se opírá o fakta oponující dennodenní negativní masáži médií. Měli by si ji přečíst především škarohlídi.

mmister
14.12.2020 5 z 5

Domníváte se, že svět jde od desíti k pěti, všechno se zhoršuje a katastrofy jsou za dveřmi? Autor vás v deseti fakty nabitých kapitolách vyvede z omylu a nalije vám optimismus do žil. Co lepšího od knihy chtít?

0047
06.12.2020 4 z 5

Skvělá kniha, zejména pro věčné pesimisty, kterým se komunismus jeví jako skvělý a současnost jako příšerná.

painthers
22.03.2020 4 z 5

Naše doba se hemží apokalyptickými budoucími scénáři. Máme pocit, že svět se ubírá k horšímu, že dobře už bylo a že je svět plný násilí, zla a chudoby. Tahle kniha vám do toho přidá trochu optimismu, protože nejlépe je teď. :-)

Moiseiwitsch
11.01.2020 4 z 5

Pěkná optimistická knížka.

msjadepaton
09.06.2018 4 z 5

Je to dobrý začátek. Rozhodně bych dala minimálně doslov jako povinnou četbu každému, kdo jde k volební urně. Jsou tam výborné postřehy, co se týče myšlení lidí a jejich vnímání okolního světa. Hodně z toho jsem věděla nebo předpokládala, ale neškodí si to připomenout.
Možná bych ocenila podrobnější analýzu některých problémů a přidání více rozdílných příkladů pro ilustraci. Čísla jsou sice důležitá, ale tady jich bylo občas tolik, že mi dělalo problémy se soustředit na to, co ve skutečnosti znamenají.
Jinak je to ale důležitá publikace, která by neměla zapadnout, i když se obávám, že vzhledem k současným trendům, se přesně to stane.
Autor rozhodně nepodceňuje určité globální hrozby, které se v současnosti objevují, ale zároveň je dává do kontrastu s celkovou situací a s tím, co se dělo v minulosti.
Rozhodně doporučuji. Kéž by bylo takových publikací víc.

Autorovy další knížky

Johan Norberg
švédská, 1973
2018  79%Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost
2006  83%Globalizace

Kniha Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost je v

Přečtených23x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst30x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x