tomas1291 tomas1291 komentáře u knih

☰ menu

Budoárová bible Budoárová bible Betony Vernon

Oceňuji obrázky.

16.04.2024


Filosofie pozdní antiky Filosofie pozdní antiky Arthur Hilary Armstrong

Definitivně jedna z nejdůležitějších knih mého života. Defilují tu všichni mí intelektuální hrdinové, od Platóna po sv. Maxima Vyznavače. Pokud se čtenář obrní trpělivostí při zevrubném studiu leckdy řeckého poznámkového aparátu, odměnou mu bude jízda netušených rozměrů a souvislostí. Mrzí mne, že v této edici chybí ve filosofii 19. století Marx, ale co se dá dělat...

05.03.2024 5 z 5


Oheň mágů Oheň mágů Heinrich Khunrath

Tohle je jedna z nejlepších alchymicko-teosofických knih, jaké jsem kdy četl. Pokud si zvyknete na autorovu paranoidní schizofrenii, odměnou Vám budou odkazy na jiné alchymisty (dle úsloví Kniha otevírá knihu), magnésie filosofů, primateriální filosofický kámen a mnohem více! Těším se na Divadlo moudrosti, Heinrich Khunrath je můj oblíbený chymický mudrc!

09.02.2024


Labyrintem alchymie v českých zemích Labyrintem alchymie v českých zemích Martin Stejskal

Za svoje peníze dostanete určitě adekvátní protihodnotu. Obsahuje také vybranou bibliografii, rejstřík a medailony alchymistů. (Mj.). I přes absenci korektur doporučuji.

26.01.2024 5 z 5


Racionální Bible – Genesis Racionální Bible – Genesis Dennis Prager

(SPOILER) Zatím jsem v procesu studia tohoto komentáře k Berešit, takže nehodnotím. Potíž s fundamentalistickými teology je ta, že vám budou tvrdit cokoliv, jen když se to zakládá na biblických pravdách (viz můj komentář k Základům teologie). Ovšem jak to mohli svatopisci vědět? Omlouvám se miliónům fundamentalistů, ale celé slavné Písmo svaté na mne působí, jako že je komplet vycucané z prstu. Viz můj komentář k Bibli. Bible je sice dost možná kanonický ur-text západní civilizace s vlastním morfogenetickým polem a posvátná kniha dvou ze tří hlavních světových monoteistických náboženství, přičemž to druhé je jenom hereze na tom prvním, a kdesi cosi, ale tohle všechno pro mne málo znamená. Abychom si to ujasnili, Hospodin je hyperprostorová entelechie (viz Filozof, Metafyzika), Jehošúa syn tesaře a Ducha svatého uznávám jenom, pokud sestoupil o Letnicích na apoštoly. Amen. P. S. Doufám, že mi křesťanství nesežralo osobnost, ale asi se už stalo...

25.01.2024


Objevy v Tasíli Objevy v Tasíli Henri Lhote

Zatím jsem nedočetl, ale pomyslně hodnotím velmi kladně. Kniha jakoby potvrzovala páně McKennův evoluční scénář sjeté opice. Viz poznámky k foto 35 a 37, Velká bílá rohatá houbová bohyně - gaianská nadmysl a houbový šaman se včelí tváří. Těším se na sequel - Jsou ještě jiná Tasíli!

20.01.2024


Feminismus je pro každého Feminismus je pro každého Chimamanda Ngozi Adichie

Dost dobrý úvod do myšlenkového směru, podaný formou knižní přednášky, bez něhož to v širším ohledu můžeme IMHO na této planetě jakožto samozvaný ,,jediný inteligentní druh ve vesmíru´´ rovnou zabalit, což píši jako přesvědčený ekofeminista. Jsem každá žena! Ženská síla! Ne vážně, nigerijské prostředí může být pro našince poměrně exotické, ale myslím si, že genderové prostředí se zas tak moc neliší, přece jenom chlapi mají v tomto ohledu vymleto všude - přece jenom patriarchát, z něhož muži tyjí, má na této planetě několikatisíciletou tradici (prakticky od vypálení neolitického sídliště Čatal Huyuk, ale samozřejmě ta zvrhlost sahá ještě dál...) a netýká se jenom bontonu, většina našich institucí (policie, armáda...) je tuze patriarchálních. Tolik tedy k rýpnutí si do vlastních řad a nyní zpět ke knížce. Někde ta debata začít musí a tato hezky ilustrovaná knížečka (64 stran kapesního formátu) je k tomu jako dělaná, pro to, aby ji ženy daly přečíst svým pivo pijícím, do hospody chodícím (nyní zesměšňuji mužské stereotypy) partnerům. Domluvil jsem.

04.01.2024 5 z 5


Odcizení a emancipace člověka Odcizení a emancipace člověka Karel Marx (p)

Tuto antologii čtu díky péči serveru dnnt.cz již podruhé, a vůbec toho nelituji - Marxe není nikdy dost. Výbor představuje M. jakožto humanistického antropologa, což bylo v onom krátkém momentu tání (nyní již zaplaťHospodin ancién régime) spíše vzácností. Marxovu abiturientskou práci (Úvahy mladého muže nad volbou povolání) bych zařadil do studijních osnov.

22.11.2023


Hledač posvátných hub Hledač posvátných hub Thomas J. Riedlinger

V první verzi svého komentáře k této knize jsem se čertil nad nevalnou úrovní překladu. Avšak nyní seznávám, že podobných knih je jako šafránu a její vydání bylo zapotřebí (právě tak jako Encyklopedie psychedelických látek). Jak říkáme my amatérští etnomykologové: ,,Nemusí pršet, hlavní, když kape.´´

20.11.2023


Bůh v karanténě Bůh v karanténě Nicholas Thomas Wright

Věčná škoda, že jsem tuto knížečku nepřečetl již před 3 roky, mohla mi dát naději již tehdy...

09.10.2023 5 z 5


Podstata křesťanství Podstata křesťanství Nicholas Thomas Wright

Ač je autor anglikánský biskup, píše velice zajímavě. Již jsem od něj začal číst knihu o pandemii, ale nedočetl. Po přečtení tohoto přehledu hlavních bodů křesťanské víry uvažuji, že se k ní vrátím, právě tak jako ke všemu z produkce nakladatelství Biblion, protože i pro nepraktikujícího katolíka to určitě má cenu.
Knihou se jako červená nit line několik témat (spravedlnost, spiritualita, krása, vztahy, napravení porušeného stvoření) a na prostoru 16 kapitol (namátkou: Bůh, Ježíš, Duch svatý, Bible, etc.) po vzoru svého předchůdce C. S. Lewise (K jádru křesťanství) představuje tuto pozoruhodnou Cestu jak nevěřícím, tak laikům. Kniha končí jak jinak než eschatologickou nadějí, a Hospodin ví, že po hrůze dějin si lidské bytosti absolutní budoucnost zaslouží. Doporučuji všem zainteresovaným. Amen.

01.10.2023 5 z 5


Základy teologie Základy teologie Charles Caldwell Ryrie

Nedostudoval jsem tuto knihu, takže jí nemohu hodnotit, ale snad alespoň můžu coby nepraktikující pokřtěný římský katolík (křestní jméno Augustin, pokud by to někoho zajímalo...) na tuto učebnici ,,nebezpečné vědy´´, jíž teologie bezesporu je, ať už pro teology samotné (díky římsko-katolické církvi - pár jich co heretiky upálila...) anebo pro zbytek světa, který si (oprávněně?) díky excesům právě římsko-katolické církve (vyšla o tom Černá kniha) dělá z křesťanství dobrý den. Asi měl pravdu chudák Nietzsche, když řekl, cituji: ,,Poslední křesťan zemřel na kříži.´´ Ale in medias res. Prvních šedesát, sedmdesát kapitol by ještě šlo, ovšem jak dojde na lámání chleba jménem eschatologie, lze vidět, že autor vaří z vody a ,,biblické pravdy´´ si cucá z prstu. Zde se snížil na úroveň vesnického kazatele, který nebohým svíčkovým babičkám hrozí ohněm pekelným a jinými blbostmi. Jak jsem nedůvtipně nenapsal ve svém komentáři k Bibli, Kniha knih se musí studovat cum grano salis, nevěřit slepě všemu, co je v ní svatopisci napsáno (viz hebrejská kosmologie, nebo jejich drzost legitimizovat genocidu národů země zaslíbené domnělým příkazem Božím, ale ovšem uvedených příkladů by mohlo být povícero, viz biblická kritika...), jinak dopadneme špatně. Jako nějací pošašení náboženští fanatici. Když nad tím tak přemýšlím, cum grano salis by mohl být název docela dobré teologické metodologie, nemyslíte? Myslel jsem si, že toto jsou zdaleka nejlepší základy teologie vydané, ale chyba lávky. Teď bych je řadil někam daleko za Prokla, Tremontanta, Kimovou (možná Duku, ale od toho jsem četl jen úvod k Bibli, takže asi ne...). Není už čas na enteologii? Taková edice Sacramentum nakladatelství Dybbuk je jistě bohulibý krok správným směrem. Těším se na její další počiny, ale to už je jiný příběh... Amen.

23.09.2023


Středověká filozofie: Od Al-Fárabího k Ockhamovi Středověká filozofie: Od Al-Fárabího k Ockhamovi Andrés Martínez Lorca

Úděsný pseudo-překlad, asi díky Translinguo, ale obsah jako obvykle podnětný.

03.09.2023


Rostliny a lidský mozek: Proč člověka ovlivňují rostlinné látky Rostliny a lidský mozek: Proč člověka ovlivňují rostlinné látky David O. Kennedy

Díky všem těm erudovaným, vědeckým termini technici prakticky nečitelná kniha, ale kapitoly o dějinách drog a halucinogenech jsou pro psychonauty výživné. Povinná četba pro všechny, kdo užívají/zneužívají ať tu, či onu rostlinnou látku/nelegální drogu (což je, nutno přiznat, absolutní většina populace).

26.08.2023 5 z 5


Kniha žalmů s Rašiho výkladem Kniha žalmů s Rašiho výkladem neznámý - neuveden

Žaltář jsem přečetl jakožto součást přípravy na přijímací zkoušky na Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy (jíž jsem 2x nebyl schopen dokončit, ale to je jiný příběh), takže zhruba vím, o co kráčí. Žalmy jsou překrásné, povětšinou zkroušené (sám Hospodin o nich v Monty Python a svatý Grál říká, že jsou tak depresivní...), 3 000 let staré modlitby k Pánu Bohu, většinou od krále Davida. Většinou se mnou hluboce rezonují. Toto vydání obsahuje prostor na poznámky. A nelekněte se, čte se to jako manga (zezadu dopředu), protože zahrnuje hebrejský originál. Doporučuji každému člověku, jemuž není jeho vztah s jeho Stvořitelem lhostejný.

09.08.2023 5 z 5


Když nejste v pohodě Když nejste v pohodě Jill Stark

Trochu jsem nevěřil že by autorka mohla procházet takovým peklem, jaké v knize popisuje, ovšem tato knížka se stala biblí mé autoterapie. Rozhodně jí doporučím lidem okolo sebe a každému kdo se topí ve...

23.06.2023 5 z 5


Král Artuš a jeho družina Král Artuš a jeho družina Robert Wolf

Kultovní gamebook mého dětství. Už si nevzpomínám, zda jsem ho dohrál, ale po letech jsem objevil jeho kouzlo znovu. Teď, coby znovuzrozený hráč deskovek, karetek a právě gamebooků se pokouším o štěstí zase. Držte mi palce!

Update: Byl jsem poražen gamebookem, nemohu říci jak, ledaže bych spoiloval, ale dobrá rada nad zlato - bacha na zhrzený ženský!

16.06.2023


Fantasy: Encyklopedie fantastických světů Fantasy: Encyklopedie fantastických světů David Pringle

Doprohlédnuto, dočíst jí už asi do Eschatonu nestihnu, spousta užitečných informací...

07.06.2023


Encyklopedie psychedelických látek Encyklopedie psychedelických látek Peter Stafford

Nemám, co bych dodal ke komentáři od uživatele hu_87, snad jen, že knihu jsem si pořídil více jak 3x.

Toto je překlad 3. vydání anglického originálu.

Absolutně základní písemnictví pro každého psychonauta/-ku.

23.05.2023 5 z 5


Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura Ben Sessa

Tento malý klenot na mne trpělivě čekal rok v polici s nápisem Farmakologie etc. v Krajské knihovně.

Bena Sessu znám jako neurovědce zabývající se hlavně metylendioxymetamfetaminem, kterému jakožto první lidské bytosti v Británii (zvláštní slovní spojení, ale nešť) byl legálně podán psilocybin v experimentu jiného neurovědce, Robina Carharta-Harrise z King´s College.

Kniha je to skvělá, dějiny drog zhuštěné do 64 (!) stran, čímž trumfne Stručné dějiny drog Antonia Escohotada (150 stran).

Vkusný design, chemické vzorce, smysl pro humor, co víc si jenom přát?

Doporučuji každému amatérskému, laickému neuropsychofarmakologovi/-žce.

19.05.2023 5 z 5