Feminismus je pro každého

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Feministka. Podivné slovo, s nímž se většina poprvé setká jako s nadávkou. Nemůže si najít chlapa, chce jen víc peněz, je ošklivá. Podobné a další stereotypy se až příliš často skrývají za cizím slovem „feminismus“. Aspoň takovou zkušenost má nigerijská bestselleristka Chimamanda Ngozi Adichieová. Kdykoliv se jako dítě i teenagerka pokusila nahlas říct svůj názor nebo jednat samostatně, hned to schytala. Feministka! Adichieová se ve dvou esejích vyrovnává s feminismem a obhajuje jej. Feminismus pro ni není bojem za ženská práva, ale snahou o lepší svět pro všechny. Do pravidel každodennosti jsou totiž kromě toho, co smí žena, vepsány povinnosti mužů. Všichni se tak krčí v klíckách vlastního genderu a výsledkem je často nešťastný, násilný svět. Feminismus není cestou boje — je možností sblížení....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366163/big_feminismus-je-pro-kazdeho-6P2-366163.jpeg 4.4317
Žánr:

Komentáře (54)

Kniha Feminismus je pro každého

Kamcatak
23. ledna

Skvělé a důležité zamyšlení na toto téma.

IvaniceTamta
16. ledna

Pro ty čtenáře, kteří se s tématem feminismu seznamují, bude kniha výborným startem.
Čtenáři, kteří se tématem zabývají a chtějí prohloubit znalosti, může být kniha obsahem nedostačující. Určitě se podívám, zdali autorka nesepsala knihu svých zkušeností o postavení žen v samotné Nigérii.

Dimas
28.11.2022

Chytrá knížka!

IVANA0123
24.11.2022

Tato útlá knížka je rozhodně inspirující a obdivuji autorku, která bojuje za práva žen v zemi, kde nejsou samozřejmostí. Znovu jsem si uvědomila, že i přes problémy, které každodenně řeším, mám štěstí, že jsem se narodila v pupku Evropy a ne o pár tisíc kilometrů jižněji. Výdobytky, které jako ženy v dnešní době máme, bereme jako běžné a slova jako feministka jsou u nás často vyslovována s despektem a hanlivostí a to i ženami. A to je myslím špatně. Souhlasím s tím, že extrémy nejsou dobré ani na jednu stranu. Nejsem z těch, kterým vadí pokud jim muž složí pochvalu nebo je pustí do dveří jako první, ale jsem nesmírně ráda, že o sobě smím rozhodovat sama a mám práva stejná jako muži. A těm, které tohle celé začaly, nikdy nepřestanu být vděčná, protože já už o své právo pod sluncem bojovat nemusím. Snad jednou budou tyto možnosti mít i ženy v zemích, kde si o tom zatím mohou nechat jen zdát.
Kniha by se možná mohla objevit v hodinách společenské výchovy, protože získat v této problematice trochu náhled neuškodí klukům ani holkám. Za mě 4,5*
(11/22)

Adellll
20.11.2022

Kratičká, ale poměrně zajímavá esej. Asi mi nenabídla nějaký převratně nový pohled na feminismus, ale i přesto bych řekla, že stojí za přečtení.

Leník95
14.11.2022

Po knize bych normálně nesáhla, ale tak jako ostatním, se mi hodila do čtenářské výzvy. Tématem feminismu se nijak nezabývám, ale musím říct, že jsem celkem s autorkou i souhlasila. A vlastně si uvědomila, že já takto vychovávána taky byla a přikyvovala jsem hlavou. Pozastavila jsem se i nad myšlenkou autorky, jak se budou vychovávat dívky za 50-70 let? Nejvíc mě zaujaly příběhy ze života autorky, když popisovala, jak vlastně se muži chovají k ženám v její zemi.

werick
07.11.2022

Pár příkladů feminismu...asi bych tuhle knížku sama od sebe nečetla, tomuhle tématu úplně neholduji, ale narazila jsem na ni díky čtenářské výzvě...pro mne zajímavé jen v tom, že ji napsala nigerijská spisovatelka od které jsem už nějaké knížky přečetla, a pohled na feminismus africké ženy mne zajímá.

Pentlička
21.10.2022

Kratičké zamyšlení o feminismu. Jednoduše vysvětluje, jak se ženy cítí špatně, když chtějí jednat feministicky, ale cosi jim v tom brání. Mám pocit, že feminismus stále ještě potřebuje velkou osvětu mezi ženami i muži.

Za mě je možná potíž v tom, že je snadné zaměnit feminismus za fanatismus. Podobná slova, avšak jiný význam. Pokud se z feminismu ten fanatismus nestane, bude cestou ke spokojenějšímu životu pro obě pohlaví.