Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních přehled
Feministka. Podivné slovo, s nímž se většina poprvé setká jako s nadávkou. Nemůže si najít chlapa, chce jen víc peněz, je ošklivá. Podobné a další stereotypy se až příliš často skrývají za cizím slovem „feminismus“. Aspoň takovou zkušenost má nigerijská bestselleristka Chimamanda Ngozi Adichieová. Kdykoliv se jako dítě i teenagerka pokusila nahlas říct svůj názor nebo jednat samostatně, hned to schytala. Feministka! Adichieová se ve dvou esejích vyrovnává s feminismem a obhajuje jej. Feminismus pro ni není bojem za ženská práva, ale snahou o lepší svět pro všechny. Do pravidel každodennosti jsou totiž kromě toho, co smí žena, vepsány povinnosti mužů. Všichni se tak krčí v klíckách vlastního genderu a výsledkem je často nešťastný, násilný svět. Feminismus není cestou boje — je možností sblížení.... celý text
Originální název: Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 25 komentářůSouvisející novinky - Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních (2)
Knižní novinky (40. týden)
27.09.2020
Knižní novinky (4. - 17. června)
04.06.2018
Kniha Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 1x |
| v Přečtených | 211x |
| ve Čtenářské výzvě | 44x |
| v Doporučených | 15x |
| v Mé knihovně | 92x |
| v Chystám se číst | 97x |
| v Chci si koupit | 28x |
| v dalších seznamech | 5x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
feminismusChimamanda Ngozi Adichie také napsal(a)
| 2017 | Amerikána |
| 2008 | Půl žlutého slunce |
| 2020 | Purpurový ibišek |
| 2018 | Feminismus je pro každého |
| 2018 | Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních |

83 %

Nigerijská autorka krásně jednoduše shrnuje to, s čím jsem se setkávala v různých výchovných směrech v naší kultuře, a co se mnou velmi rezonuje. A toto bylo pro mě velkým překvapením. Hezké čtení na jeden večer :)