Racionální Bible – Genesis

Racionální Bible – Genesis https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528614/bmid_racionalni-bible-genesis-65825ec400625.jpg 3 1 2

Genesis, první kniha Bible, uvádí morálního Boha všech lidí, jenž představuje diametrální protiklad předchozího mytického světa kmenových bohů. Bůh stvořil svobodného člověka k transcendentálnímu účelu („buďte svatí, jako já jsem svatý“) a pověřil jej jedinečnou rolí v zápase s pohanskými ideologickými silami rozkladu. Tento svět je zázračným darem lidstvu a člověk je jeho hospodářem. Autorovy komentáře dokonale zprostředkují knihu Genesis dnešnímu vnímání a osvětlují její podivuhodnou shodu s vědeckými poznatky o vzniku světa. Podstatné je i to, že ukazují, jak se v západní společnosti – v důsledku klesajícího významu biblického učení o přirozenosti člověka a o Božím řádu – rodí toxické ideologie pomýleného sociálního inženýrství, které popírají zdravý rozum, protože jejich původci podlehli příslibu hada z rajské zahrady „budete jako bohové znát dobro a zlo“. Výraz Jisra-el znamená „zápas s Bohem“. Bůh tedy očekává, že se s ním věřící budou také přít, aniž by to bylo považováno za zpochybňování Boží autority nebo za příznak slabé víry. Bůh nás ujišťuje, že diskuse se očekává a že může být záslužná. Věřící se nesmějí poddat absolutní jistotě, neboť ta je neklamnou známkou fanatismu, a lidská duše potřebuje pochybnosti k pokoře. Stoprocentní jistota je jed. Neznáme jiné náboženství, které by podporovalo pochyby svých stoupenců – a už vůbec ne žádný takový politický směr.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Rational Bible: Genesis , 2019


více info...

Přidat komentář

Eldar80
11.03.2024 3 z 5

Na youtubu nakladatelství LEDA jsem viděl video o knize a hned jsem věděl, že si ji chci koupit. (Dal bych odkaz, ale nesmí se to.) Video se mi líbilo a knihy, které LEDA vydává, mě docela oslovují.
A bylo to zklamání. Dá se to doporučit hlavně věřícím. Křesťanům nebo židům. Ateistům se to dá taky doporučit, ale jen aby viděli, jak se Bible může vyložit. Že pouhé její přečtení absolutně nestačí.
Začátek se nedá číst. Nejsem věřící a prvních 50 stran byla ztráta času. Otázku Boha nepovažuji za důležitou. Argumenty nemají smysl. Buď máte duchovní zážitky a nebo ne. Nemá smysl se o to přít.
Bible je alegorická kniha a tak snaha napasovat začátek Genesis na vznik naší planety podle vědy působí naprosto směšně. Autor je věřící a má tendence chápat text Genesis spíš doslovně. Věří na Božský původ Bible.
U velké části Starého zákona bych proto měl pochopení, ale v případě Tóry mě takový přístup skoro uráží. Koho zajímají čtyři druhy výkladu Tóry (doslovný, alegorický, homiletický a mystický), tak má smůlu.
Autor úplně ignoruje kabalu a mystický význam Bible. Prager řeší výklad čistě prakticky a společensky. Spirituality si prakticky nevšímá. Navíc k tomu má pár posměšných poznámek ohledně stvoření člověka.
Možná to není špatná kniha, ale asi nejsem tak nábožensky založený, jak jsem si myslel. A to jsem příznivec judaismu. Jen ne v této archaické podobě. Autor k náboženství přistupuje tvrdě konzervativně.
Opět jsem si ověřil, že mi výklad založený na příbězích nevyhovuje. Já jsem primitivní člověk a očekávám jasné rady a ne hledat poučení v ději. Možná jsem příliš zvyklý na klasické naučné nebo duchovní knihy.
Skoro každý verš má komentář a výklad je vztažen k současnosti. Je moderní a tak nechybí úvahy nad dnešními problémy. Mimo víry v Boha Prager řeší bezdětnost, kriminalitu, pouliční násilí nebo třeba totalitní režimy 20. století.
Co mě šokovalo, že verše nejsou očíslované. Tomu vůbec nerozumím. A zas. Chybí obsah. Co to je dneska za módu?! Když vidím, jak je kniha graficky hezky udělaná, tak je to fakt škoda. Má krásnou obálku a pevnou vazbu.
Super dárek pro mladého věřícího, který se zajímá o Bibli z židovského pohledu. Jenže právě kabala přitahuje dnešní duchovně hledající k judaismu. Já jsem se o kabalu zajímal, učil se hebrejsky a tohle fakt neocením.
Pro věřící to může být uklidňující kniha, která se vrací k původním hodnotám Západní civilizace. Tady totiž začínají i naše kulturní kořeny. Dnes něco, čemu se progresivní intelektuálové vysmívají.
Zmíněné hodnoty beru vážně, ale ta forma je zastaralá. Je to pro lidi, kteří chtějí hledat oporu a stabilitu v moudrosti tisíce let staré tradice v dnešní postfaktické době. Prager má výborné postřehy a občas je v zajetí předsudků. 70% 3,5*

tomas1291
25.01.2024

(SPOILER) Zatím jsem v procesu studia tohoto komentáře k Berešit, takže nehodnotím. Potíž s fundamentalistickými teology je ta, že vám budou tvrdit cokoliv, jen když se to zakládá na biblických pravdách (viz můj komentář k Základům teologie). Ovšem jak to mohli svatopisci vědět? Omlouvám se miliónům fundamentalistů, ale celé slavné Písmo svaté na mne působí, jako že je komplet vycucané z prstu. Viz můj komentář k Bibli. Bible je sice dost možná kanonický ur-text západní civilizace s vlastním morfogenetickým polem a posvátná kniha dvou ze tří hlavních světových monoteistických náboženství, přičemž to druhé je jenom hereze na tom prvním, a kdesi cosi, ale tohle všechno pro mne málo znamená. Abychom si to ujasnili, Hospodin je hyperprostorová entelechie (viz Filozof, Metafyzika), Jehošúa syn tesaře a Ducha svatého uznávám jenom, pokud sestoupil o Letnicích na apoštoly. Amen. P. S. Doufám, že mi křesťanství nesežralo osobnost, ale asi se už stalo...


Autorovy další knížky

Dennis Prager
americká, 1948
2017  95%Desatero přikázání: Nejlepší a dosud nepřekonaný návod k životu
2023  60%Racionální Bible – Genesis

Kniha Racionální Bible – Genesis je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x