Thengel Thengel komentáře u knih

☰ menu

Malevil Malevil Robert Merle

I po letech stále dobrá kniha, díky post-apo zaměření nadčasová. Líbí se mi atmosféra - i přes těžkou tématiku je kniha napsána celkem lehce, bez přehnané deprese.

Kniha je zajímavá, čtivá, zaměřená na změnu způsobu života i sociálních vztahů ve "společenství" skupiny, která přežila celosvětovou katastrofu.

Jedinou výtku mám k otázce morálky, která se často objevuje, a přijde mi příliš idealistická. Myslím si, že po vyhlazení většiny lidské populace a těžkém boji za holé přežití, by lidé byli více obrnění a zvládli dělat těžká (a)morální rozhodnutí pro blaho vlastní skupiny bez velkých výčitek svědomí.

06.02.2021 4 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Po nenavazujícím Metru 2034 návrat Arťoma z prvního dílu. Prakticky platí totéž, co pro první díl, jen se odehrává převážně na povrchu, méně pak dole v metru. Jinak opět celkem nuda, navíc nepříliš dobře napsaná, která je ale znovu korunována překvapivou, skvělou pointou.

Opět je na každém, pokud je ochoten číst celou nepříliš zdařilou knihu jen kvůli skvělé pointě...

06.02.2021 1 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Nemohu jinak. Přetrpěl jsem to jen kvůli návaznosti na další 2 díly Metra, abych nakonec ke svému zklamání zjistil, že zde návaznost prakticky není! Byla to šílená nuda, doporučuji tento díl vynechat, vůbec o nic nepřijdete ani dějově, ani nijak jinak (zbytečný příběh a jiní hrdinové než v dalších 2 dílech).

06.02.2021 odpad!


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Nechápu to všeobecné nadšení. Kniha má skvělou pointu (první hvězda) a zajímavou post-apo myšlenku života ve stanicích metra (druhá hvězda), ale jen myšlenka a pointa podle mne k dobrému dílu nestačí. Opravdu jsem během čtení několikrát přemýšlel, že bych se na to vykašlal a přečetl si radši něco jiného. Autor totiž nepíše moc čtivě a celé je to dost unylé.

05.02.2021 2 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Jedna z nejzajímavějších knih, jakou jsem kdy četl! Nejen myšlenkami, které se tam objevují (probírá se tam opravdu kde co, od různých morálních otázek, až po smysl života) nebo rychlým spádem děje (možná napomáhá, že je kniha celkem krátká), ale hlavně - naprostý nedostatek popisů a vysvětlování rozproudí naplno čtenářovu fantazii. Vše je zde jen zhruba načrtnuto, plné tajemna. Někomu takový styl psaní nesedne, ale mě se to strašně líbilo. Každý si díky tomu Zónu, artefakty, Agnes a vše ostatní představí jinak.

P.S: Pokud jste dříve viděli film a nelíbil se vám, nenechte se odradit od přečtení knihy! Naopak! Knihu miluji, film mne úplně minul. Řekl bych, že kromě lehké inspirace s knihou nemá vůbec nic společného.

05.02.2021 5 z 5