Teuška Teuška komentáře u knih

☰ menu

Antonín a kouzelník Antonín a kouzelník Josef Kopta

Velmi milá povídka a hlavně trefná sonda do společnosti vystihující typické lidské chování.

06.05.2012 3 z 5


Tulák Rover Tulák Rover J. R. R. Tolkien

Překrásná pohádka. Tak trochu opomíjený poklad. Moje malá rada: vyrazte stanovat někam daleko od lidí, přibalte si Rovera a každý večer před usnutím si kousek přečtěte. Kouzelné! No vážně!

25.04.2012 5 z 5


Matematika: příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy Matematika: příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy Jindra Petáková

"Matematika je nejsnazší studium. Je pouze chybou lidí, že málo přemýšlejí," pravila Jindra Petáková. Co na to říci... tato kniha představuje čiré zlo pro kohokoliv, kdo nemá matematické vlohy. I přesto, že takoví lidé dle RNDr. Petákové vůbec neexistují :)...

16.04.2012 odpad!


To na tobě doschne To na tobě doschne Ivan Kraus

Milá oddechovka, která místy opravdu skvěle pobaví. Krausovi museli být pekelná rodinka :).

15.04.2012 4 z 5


Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Tahle kniha je moje dětství! Milovala jsem všechny ty příběhy a ilustrace, všechno to mám dodnes v živé paměti. Vždycky jsem se těšila, až nalistuji stánku, kde je plot s lebkami, kterým svítí oči :).
Inu, občas trochu morbidní čtivo pro malé dítě, avšak necítím se nikterak poznamenána :). Tyhle pohádky jsou poklad.

18.03.2012 5 z 5


Okno do věčnosti Okno do věčnosti Alexandr Trifonovič Tvardovskij

Na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou a rozhodla jsem se ji přečíst po tom, co jsem se dočetla, že Tvardovskij je (nebo alespoň býval) považován za jednoho z největších básníků éry SSSR, hned po Majakovském. Pravdou je, že jsem se trošičku děsila, odkud na mě vybafne nějaký ten Stalin, pracující lid a jiná a další příznačně socialistická témata...ale říkala jsem si, že odložit to můžu vždycky. Kupodivu se tak nestalo a popravdě řečeno se mi tato sbírka opravdu líbila. K mému údivu se jedná především o zajímavé básně inspirované autorovými vzpomínkami na válku či o básně plné úvah o lidském životě. Pro mě opravdu milé překvapení, básně jsou dobře srozumitelné, avšak ne triviální a pro zajímavost určitě stojí za to najít si pár minut a knížku přečíst.

18.03.2012 3 z 5


Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

"Víš, je to nějaký melancholik, a proto je nemohou ti druzí vystáti."

Pro mě jedno z nejkrásnějších a nejsilnějších českých děl. Již samotný název novely považuji za mistrovský.
Ne, všichni naturalisté se nevyžívají v záměrném znechucování svých čtenářů... Zlo i nenávist mohou být základem pro něžnou knihu. Kuře melancholik toho budiž nejlepším příkladem.

15.03.2012 5 z 5


V zajetí slov V zajetí slov Karel Čapek

Geniální, geniální a ještě jednou geniální! Obdivuji pana Čapka, jeho názory a způsob vyjadřování. Přiznávám, že nejsem nikterak zapáleným fanouškem utopií a sci-fi, kterým se tento autor hodně věnoval, avšak o to více miluji jeho úvahy, fejetony, bajky a korespondenci. Tato kniha mi naprosto mluví z duše a jsem ráda, že jsem ji objevila, přestože není moc známá. Pro mě osobně patří k tomu nejlepšímu, co pan Čapek napsal. Universální zlepšovák nálady.

14.03.2012 5 z 5


Z plamene a jasu Z plamene a jasu Michail Jurjevič Lermontov

"Pošetile opájím se znova
jedem z minula,
vím že ve mně víra v lidská slova
nezahynula."

Z plamene a jasu - to je mnoho nádherných veršů o "boji" s vlastními city a také špetka básní o skutečných válkách (které ovšem chtě nechtě blednou v porovnání s onou milostnou lyrikou).
Okno do duše nešťastného a zklamaného mladého pana Lermontova. Zpověď člověka toužícího po lásce, která mu stále utíká. Je zvláštně ironické, že o ní píše s takovou lehkostí. V jeho básních je smutek, melancholie, odevzdanost a smíření s vlastním osudem, ale nikdy zatrpklost. Jak krásně vystihuje pocity nešťastně zamilované bytosti.

"A msta za tvou zradu ti nastaví vstříc
jen úsměv - a pochopíš brzy,
že sám tento úsměv stál bolesti víc
než všechny tvé vzdechy a slzy."

03.02.2012 5 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

"Hahaha, konec nesmrtelnosti!"

Věc Makropulos z mého osobního pohledu nevyznívá tak docela jako komedie. Avšak velmi mě nadchla. ...Co kdybyste měli možnost žít celých tři sta let? Co byste udělali? Pan Čapek opět nezklamal, mám zase pár podnětů k přemýšlení.

21.01.2012 5 z 5


Kličky na kapesníku Kličky na kapesníku Bohumil Hrabal

"...Mě vždycky všecko, co jde proti mně, tak ohromí, tak zděsí, tak svou krásou poničí, že nejsem schopen se tomu podívat do očí..."

A to si pan Hrabal myslel, že z této knížky nic nebude, byl svým způsoben přesvědčen, že to László Szigeti vzdá. Jenže on to nevzdal. A my se tedy můžeme nechat vyděsit a ohromit specifickou krásou myšlenek a názorů našeho milého pana spisovatele. Jaký je? O čem přemýšlí? Kdo je vlastně ten Bohumil Hrabal?

Vzpomínky na dětství. Vzpomínky na mládí. Hovory o literatuře a oblíbených autorech. Útržky z běžného života. Jeho inspirace. Lidé. Kočky. Psaní. Humorný nádech a krásné fotografie Tibora Hrapky v neposlední řadě. Zkrátka a dobře - nahlédnutí do světa jednoho kouzelného člověka. Obyčejně neobyčejné, neobyčejně obyčejné.

Možná budete mít pocit, že jste si spolu skutečně povídali. A pravděpodobně dostanete nepřekonatelnou touhu ihned přečíst vše, co kdy napsal.


"...A já nemám žádný kód a žádný řád, jsem samoten, avšak ne opuštěný, protože vnímám všechno, co se děje kolem mne, jako úlohu býti zrcátkem, reklamním zrcátkem kulové plochy, nabité krajními událostmi všedního dne..."

13.01.2012 5 z 5