Teraesa Teraesa komentáře u knih

Obálka knihy Tiene v raji Tiene v raji Erich Maria Remarque (p)

Veľmi prekvapivo sa mi to čítalo lepšie, než som čakala. Veľa hlbokých myšlienok, no aj opisy každodenných problémov, rovnako aj problémov nekaždodenných, zaujímavo vystavané dialógy, to všetko ponúka táto večná klasika.

20.01.2026

Obálka knihy Stíny minulosti Stíny minulosti Brandon Sanderson

Nakoľko mi strašne chýbajú postavy z predošlej trilógie, tak túto časť som si užila oveľa viac ako predošlú. Najmä od druhej polovice, kedy sa príbeh začínal zamotávať a zároveň odhaľovať. Sanderson opäť nesklamal. A GraphicAudio adaptácia (skrze ktorú spoznávam tento svet) tomu zas a znova dodala dramatický a jedinečný pocit, ktorý prispel k opätovnému neprekonateľnému zážitku.

30.12.2025

Obálka knihy Panstvo Soli a smútku Panstvo Soli a smútku Erin A. Craig

Nečakala som od tejto knižky nič a poriadne ma prekvapila napínavom jazdou. Nezabudnuteľné!

09.11.2025

Obálka knihy Yellowface Yellowface Rebecca F. Kuang

Vedela som, že tento príbeh bude úplne brutálne napísaný; napovedalo mi to množstvo pozitívnych recenzií; avšak nepomyslela by som si, že ma až tak vtiahne pomedzi svoje riadky. Napísať dobre hlavného záporáka vyžaduje ozaj veľa *skills*, pretože najlepšie zlé postavy práveže nie sú tak čiernobielo zlé, ale majú v sebe niečo, čo nás núti im nejakým nezdravým spôsobom vlastne držať palce. Nie je to o tom, že je jednoduché ich nenávidieť, skôr človek vie, že by ich MAL nenávidieť, ale akosi... to nejde, pretože strašne veľa jeho motivácií sú akoby... relatable?
Rebecca nás týmpádom dostala presne tam, kam chcela: do úzkych, takým príjemne nepríjemným spôsobom, na ktorý nikdy v živote nezabudneme.

03.10.2025

Obálka knihy Příval nostalgie Příval nostalgie Kojoharu Gotóge

Toto bola zatiaľ jedna z najlepších častí!

28.09.2025

Obálka knihy Kniha ohňa Kniha ohňa Christy Lefteri

Stále keď si myslím, že ma Christy Lefteri už nedokáže prekvapiť, lebo v každej knihe prezentuje tak hlboké, krásne a smutné témy, majstrovsky napísané, tak vtedy ma prekvapí najviac. Tak sa to stalo aj pri tejto knihe. Budem ju ešte dlho nosiť v srdci.

28.09.2025

Obálka knihy Americká zem Americká zem Jeanine Cummins

Nádherná kniha so silnou témou, ktorá sa dotýka sŕdc.
Väčšinou mám problém naladiť sa do prostredia, o ktorom veľa neviem, avšak autorka to podáva s takou ľahkosťou, že som sa vedela do udalostí vžiť dosť osobne.

20.09.2025

Obálka knihy Dobrá sestra Dobrá sestra Sally Hepworth

Od knihy som nemala absolútne žiadne očakávania, dokonca som si ani neprečítala anotáciu. Preto ma veľmi príjemne prekvapila, priam som ju zhltla, taká bola vynikajúca. Rezko čitateľný príbeh, od začiatku je jasné, o čo pôjde, a zároveň je všetko zahalené akýmsi rúškom tajomstva. A keď už človek má pocit, že ho nemôže nič prekvapiť, tak ho ten plot twist otočí okolo vlastnej osi.

15.08.2025

Obálka knihy Nekonečný príbeh Nekonečný príbeh Michael Ende

Nádherná rozprávka, odskúšaná časom, ktorú by si mal prečítať každý, či je starý a či mladý...

14.08.2025

Obálka knihy Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Perfektný komiks! Veľmi som si čítanie užila a v budúcnosti určite plánujem re-reading. Majstrovsky spracované dielo.

13.07.2025

Obálka knihy Cyntoryn zvieratiek Cyntoryn zvieratiek Stephen King

Čím viac sa ponáram do Kingovej tvorby, tým viac si ju dokážem užiť a oceniť. Napriek tomu, že som príbeh poznala z filmu, kniha akosi inak "udiera". Nadčasové.

Obálka knihy The Awakening The Awakening Kate Chopin

Rozporuplná. Tak by som v jednoduchosti opísala pocit, ktorý vo mne knižka zanechala. Rozporuplná, no nie úplne v najlepšom slova zmysle. Možno som čakala viac, miestami som sa s hlavnou postavou dokázala úplne stotožniť, v ďalšom som absolútne nechápala, čo sa deje. Možno v inom čase a priestore.

18.06.2025

Obálka knihy S pokorou a nadějí S pokorou a nadějí Becky Chambers (p)

Útla knižka, no s hlbokým výskumným odkazom. Páčil sa mi spôsob, akým je napísaná; ako odkaz budúcim generáciám, vedecký report písaný zrozumiteľným jazykom, napísaný s pokorou a nádejou.

Obálka knihy Mlčanie Sirén Mlčanie Sirén Adelaida García Morales

Keďže som veľký snílek, kniha sa mi páčila. Viem sa stotožniť s duchovným svetom hlavnej postavy, jej mystickému nazeraniu na svet a čerpanie energie skôr zvnútra než zvonku.

19.05.2025

Obálka knihy Nepotopiteľná Nepotopiteľná Jennifer E. Smith

Milý príbeh o hľadaní samej seba, prekonávaní smútku a odpustení, ktorý sa odohráva počas nezvyčajnej cesty na sever.
Knihe by som však vytkla jednu vec, hoci skôr sa to týka technickej stránky, a to to, že niektoré slovné figúry, ktoré tak dobre fungujú v angličtine, vyzerali byť len doslovne preložené, pôsobilo to preto veľmi umelo a nefungovalo to. Kvôli tomu je moje finálne hodnotenie 3,5*.

09.05.2025

Obálka knihy The Portrait of a Lady The Portrait of a Lady Henry James

Ťažko je pár slovami vyjadriť efekt, ktorý vo mne vyvolalo toto obsiahle klasické dielo. Poukazuje na toľko čŕt osobnosti, toľkými zložitými figúrami a metaforami, až pripomína život samotný. Napriek tomu, ako niekedy ťažkopádne vyjadruje niektoré jednoduché aspekty ľudského charakteru, musím povedať, že sa to čítalo s akousi ľahkosťou, špecifickou pre mnohých kvalitných klasických autorov, medzi ktorých Henry James s určitosťou patrí.
Vyžívala som sa v reflekciách života hlavnej postavy, ako reagovala na životné situácie a s akou gráciou odpovedala na skutočnosti jej života. Týmto všetkým musím autorovi uznať, že sa mu ozaj uveriteľne podarilo pred mojimi očami vykresliť portrét tejto dámy.

03.05.2025

Obálka knihy Masquerade Masquerade O.O. Sangoyomi

Hoci niektoré udalosti sa dali s ľahkosťou predvídať, v niektorých veciach som ostala pozitívne prekvapená. Celkovo sa to čítalo veľmi dobre, príjemný jazyk, človek sa nenudil ani chvíľu.

06.04.2025

Obálka knihy Dotkni se hvězd Dotkni se hvězd Lucie Horáková Auzká

Nebolo to zlé, ale nejak výnimočne ma to neoslovilo. Príbeh síce celkom odsýpal, no nevedela som sa stotožniť s problémami postáv, asi preto, že už tak úplne nie som cieľovka.

31.03.2025

Obálka knihy Crying in H Mart Crying in H Mart Michelle Zauner

Kniha o strate, písaná takým úprimným a čistým štýlom, aký sa v literatúre vidí len málokedy. Sme náchylní veci zaobaliť, vylepšiť, či úplne obísť, akoby sme sa hanbili za svoje city. Bolesť zo straty je však sprevádzaná frustráciou, hanbou a hnevom možno omnoho častejšie než so smútkom. Inak povedané, smútok je paleta všetkých týchto emócií. Je to oveľa ťažšie pochopiteľné, než láska.

Veľmi oceňujem autorkinu odvahu dať zo seba všetko von. Priznať si aj negatívne emócie, aj zlyhania z jej strany k svojej matke, ale aj zdravý pohľad na matkine zlyhania. Zároveň však kniha oslavuje ich vzťah a maminu pamiatku.

Je to jedinečná výpoveď, ktorá si zaslúži všetku pozornosť, ktorá sa jej od vzniku priznáva.

31.03.2025

Obálka knihy Čierna a purpurová Čierna a purpurová Wojciech Dutka

Niečo nádherné... už dávno som nečítala tak detailne a zároveň nežne spracovanú knihu tejto tématiky. Odporúčam ďalej.

26.03.2025

Zavřít