Svarcesky Svarcesky komentáře u knih

☰ menu

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Proč si přečíst cestopis "Všechny cesty vedou do Santiaga"?

Pro potěšení
i inspiraci.
Pro poznání
i pro legraci.

(Po přečtení mám chuť na řádný espresso, že on je součástí knihy PP Tvojí mámy!)

08.04.2024 5 z 5


Ježek v kleci Ježek v kleci Pavel Maurer

Nádherné rozhovory s někým, jehož romány byly a jsou vzorem desítky tisícům mladých chlapců a děvčat. Místy pobaví, ke konci velice emotivní. Doporučuji!

04.04.2018 5 z 5


Poklad černého delfína Poklad černého delfína Jaroslav Foglar

Vedoucí oddílu Zdeněk si připravil pro kluky velice pěknou hru. Z knížky jsem vycítil, že se jí inspirovali naši táboroví vedoucí. Krásné počtení o mětských potyčkách, přátelství a dechberoucí přírodě.

04.04.2018 5 z 5


Modrá rokle Modrá rokle Jaroslav Foglar

Naprosto úžasný příběh o chlapci, kterého nepříjemný úraz zad zavede na úplně odlišnou životní dráhu. Danny Santar prožívá neuvěřitelná dobrodržství s klubem Saturn. Jaroslav Foglar píše o chlapcích, kteří jsou vzorem. Čtenář se během příběhu o Modré rokli a Modrém jezírku seznámí např. s tím, co obsahuje KPZtka, jak by se měl zabalit na vícedenní výpravu do přírody, co všechno obnáší táboření atd.
Rozhodně doporučuji.

01.04.2018 5 z 5


Křest svatého Vladimíra Křest svatého Vladimíra Karel Havlíček Borovský

Karel Havlíček Borovský se nebál užít i hanlivých výrazů, natož aby se bál kritizovat zkostnatělý absolutismus v Rusku. Vtipný odkaz na Nastorovo Povesti vremennych let. Dílko můžeme považovat také za určité shrnutí všech význačných náboženství v první polovině 19. století. Jen škoda, že není tento Havlíčkův počin dokončen či zcela dochován.

31.03.2018 5 z 5


Epigramy Epigramy Karel Havlíček Borovský

Mnoho z Havlíčkových epigramů můžeme situovat i do dnešní společnosti, doby a vůbec. Můj oblíbený: Verba docent exempla trahunt: "Co sám nerad, nečiň jinému!" žáku pravil kantor kdesi, třepaje ho při tom za pačesy. - výstižné a velice aktuální, možno promítnout (i) mimo edukativní sféru. Doporučuji.

31.03.2018 5 z 5


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Král Lávra je velice čtivá satirická báseň s pohádkovými prvky. Ocení ji široká skupina čtenářů. Příběh o irském králi, ze kterého vychází konečné poučení s dobrým koncem. Doporučuji.

31.03.2018 5 z 5


Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Karel Havlíček Borovský, mistr jazyka a slovních hříček. Doporučuji. Krátký, výstižný žalozpěv s kapkou ironie. Satira jak na Habsburskou monarchii, tak na Bachův absolutismus.

31.03.2018 5 z 5


Byl jeden kapitán Byl jeden kapitán Bertrand Solet

V kratičkém románu autor obeznámí čtenáře se slavnou "Aférou" opepřenou životem mladičkého reportéra. Velice obdivuji autorovo zpracování historického kontextu (francouzská invaze na Madagaskar) a také se pozastavuji nad sílou a mocí novinářské profese v 19. století.

10.03.2018 5 z 5


Kniha definic Kniha definic Ibn Síná

Ibn Síná jako polyhistor, který se oddával bouřlivým diskuzím se svými žáky a stejně tak vínu a ženám. Kdo sáhne po knize jako po inspiraci, neprohloupí.

10.03.2018 5 z 5


Z díla Z díla Ibn Síná

Pohled na Ibn Sínu z úhlu převážně filozofického než medicínského. Velmi povedené a inspirativní.

10.03.2018 5 z 5


Tomáš Garrigue Masaryk Tomáš Garrigue Masaryk Alain Soubigou

Alain Soubigou podává velice čtivým způsobem evropský pohled na jednu z nejvýznamějších osob našich dějin. Velice inspirativní biografie na světové úrovni.
Bravo!

10.03.2018 5 z 5