stitch123 Online stitch123 komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Dobře, poslednímu dílu ten plnej počet dám. Je ale potřeba zmínit, že autor zhruba od půlky knihy jede zběsilým tempem, úplně zapomene jakkoliv rozvíjet postavy a vlastně je používá jenom jako prostředníky pro předání svých vlastních teorií o fungování vesmíru a vesmírných civilizací. Teorie to jsou nicméně natolik zajímavý a s potenciálem úplně překopat referenční rámec, se kterým na vesmír nahlížíte, že mi čtyři hvězdy přijdou málo. Těch pět je ale trochu se zdviženým prstem.

19.10.2023 5 z 5


Tiamatin hněv Tiamatin hněv James S. A. Corey

Vesmírný entity zase po dlouhé době hrají výraznou roli a čtenář dostane odpovědi na velkou část otázek. Překlad má konečně na svědomí novej člověk a sérii to výrazně prospělo, vetšina neduhů s překladem spojených, na který trpěly všechny předchozí knihy, je pryč. Škoda jenom té obálky. Vůbec nechápu rozhodnutí Tritonu takhle ke konci série najednou sáhnout po nepůvodní ilustraci.

14.03.2023 5 z 5


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Komentář není k ději knihy, ke kterýmu se tu už dostatečně vyjádřili ostatní, ale spíš k českýmu překladu.

Ač se mi zdá zdařilej v oblasti popisů techniky a podobných věci, z hlediska anglickýho slangu je fakt těžce nezvládnutej. Strašně moc běžných anglických slangových či hovorových výrazů a frází je do češtiny přeloženo doslovně, a to i v případech, kdy se přímo nabízí nedoslovný, ale významově stejný spojení.

Není to problém jenom této knihy. Momentálně čtu 6. díl a prozatím na to trpěly úplně všechny. Pokud umíte obstojně anglicky, určitě si těch počeštěných anglicizmů začnete všímat taky. V takovým případě bych možná doporučoval neudělat stejnou chybu jako já a knihy si přečíst radši v originále.

01.12.2022 5 z 5


0 TU. Svazek I 0 TU. Svazek I Jakub Hussar

Příspěvek se vztahuje k oběma svazkům (považuju je za jednu knihu) a neobsahuje spoilery.

Kniha je prezentována jako zápisky vysoce postavené členky rodu Kusa, která svoje paměti sepisovala pro obyvatele coraabskýho univerza znalý místních zákonitostí, proto se často nezaobírá nijak dlouhým vysvětlováním toho, co oni považují za běžný. Hlavně ze začátku může čtenář ve smyšlených pojmech dost plavat.

Odměnou za vydržení a překonání téhle počáteční překážky je výlet do světa, kterej je promyšlenej do nejmenších detailů. Do světa, ze kterýho na vás dýchne atmosféra chladnýho, vzdálenýho a cizího vesmíru takovým způsobem, že si pomalu začnete říkat, jestli ono to celý vlastně opravdu není překlad existující knihy z coraabštiny, jak autor tvrdí :) Aby taky ne, když Kuba Hussar na svým univerzu pracuje snad přes 20 let a 0 Tu je jenom malá kapitolka rozsáhlých dějin, se kterýma (doufám) budu mít tu čest se blíž seznámit v dalších knihách a snad i seriálech.

Za zmínku taky stojí jak krásná obálka a obecně i celá grafická stylizace vnitřku knihy, tak i doprovodnej ambientní soundtrack z pera samotnýho autora, co se dá krásně poslouchat při čtení pro ještě hlubší ponoření do atmosféry.

Často zmiňovaný srovnání s Dunou snese 0 Tu podle mě zejména díky feudálnímu/kastovnímu uspořádání společnosti a tomu, že občas trochu působí jako středověk ve sci-fi kulisách, z části možná mimo jiné kvůli zvolenýmu, záměrně lehce archaickýmu, stylu psaní. V 0 Tu je ale přece jenom těch technologií víc než v Duně a příznivci sci-fi se nebudou cítit ochuzeni.

21.07.2022 5 z 5


Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

První svazek obsahuje dost primitivní zápletky. Vynahrazuje to ale pěkná kresba (když Guts sekne mečem je z obrázků cítit jeho váha), přehledná akce (hlavně souboj s "bossem" na konci první povídky) atmosféra hutná jak prase a pro mangu netradiční zasazení. Působí na mě jako středověká fantasy Evropa.
Poslední příběh byl nejzajímavější a končí cliffhangerem. I bez něj bych ale s nákupem dalšího svazku neváhal. Ten první určitě není bez chyb, ale je z toho cítit velkej potenciál.

16.07.2020 4 z 5


The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface The Ghost in the Shell 2: Man-Machine Interface Masamune Shirow (p)

Masamune si asi při psaní GitS2 dal slušnej matroš. Vůbec nevím, co se to vlastně většinu knihy dělo, a do čtení jsem se musel hodně nutit.

Kresba je sice opravdu pěkná, ale oproti prvnímu dílu taková umělá a až moc perfektní. Prostředí je často tvořeno 3D modely, který vzhledem k tehdejší úrovni 3D grafiky nezestárly úplně nejlíp. Navíc se mi zdá, že autor to už trochu přehání s tím, jak vyobrazuje hlavní hrdinku. Nejsem žádnej puritán, ale když na mě z každé stránky Motoko špulí zadek, působí to trochu trapně.

Snad se mi tuhle mangu podaří časem docenit, ale po prvním přečtení se nemůžu ubránit pocitu, že jsem vyhodil pětikilo za pseudofilozofický soft-core porno.

05.08.2018 2 z 5