StandaO. StandaO. komentáře u knih

☰ menu

Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Na naše poměry jedinečná kniha mapující nejen život Jana Žižky, ale přibližující ucelenou etapu naší historie. Kniha je obsáhlejší, plná informací z různých oblastí té doby, nelze ji tedy samozřejmě číst jedním dechem jako beletrii, přesto i pro mě coby laika se ale čte velice dobře a poutavě. Právem si zaslouží všechna ocenění a neměla by chybět snad v žádné domácí knihovně.

05.01.2023


Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Vlastimil Vondruška

Třetí díl byl malinko záživnější než druhý. Stále mě čtení drží, protože člověk má možnost se seznamovat s historickými událostmi čtivější formou. Nevím jestli ale sáhnu po dalším dílu, alespoň asi ne hned. Místy mi vadí rozvleklost děje a vyprávění. Přijde mi to pořád dokola už stejné. Hodně recenzentů zmiňuje opakované vtipy, stejné historky, způsob řešení konfliktů a neustálé zdůrazňování sexu mezi postavami. Musím jim dát za pravdu, po téměř 2000 stranách textu se to člověku už zdá všeho dokola moc. možná kdyby postav i toho děje bylo méně a byly více charakterově odlišné, propracované. Někdy mi připadá, že postavy jsou jakési loutky téměř bez duše. Jednají všechny skoro stejně jako naprogramované unifikovaným, jednoduchým vzorcem chování. Od vzdělaných šlechticů až po poslední nevolníky mají všichni snad i stejný intelekt.

23.11.2020


Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Druhý díl byl pro mě malinko zklamáním. Ze začátku mi přišlo, že autor až příliš detailně shrnuje děj předchozího dílu (snad aby se dal II. díl číst i bez prvního??). Ztrácel jsem se také už docela v osudech všech postav, je jich zkrátka moc. Opět jsem celý děj narážel na otázky do jaké míry se jedná o skutečnost a do jaké míry o fikci. Jakákoliv rodící se dramatická zápletka je během několika stránek (2-3) vyřešena, což je na jedné straně škoda, na druhou stranu s ohledem na množství postav by se v nedořešených příbězích čtenář nakonec ztratil asi úplně.
Celkově hodnotím knihu malinko hůř než první díl. Pořád se ale jedná o úctyhodné dílo, díky kterému nabývají naše dějiny trojrozměrného obrazu.

23.11.2020


Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Knihu jsem si pořídil na doporučení. Chtěl jsem se podívat do historické epochy husitství a vidět ho z jiné perspektivy. Dozvědět se a zjistit něco o životě tehdejších lidí. Musím říct, že mě kniha uchvátila a začetl jsem se do ní velice rychle. Ke konci jsem se začínal ztrácet v rozvětveném množství osudů hlavních hrdinů, ale stále to ještě šlo (proti dalším dílům). Samozřejmě člověk si neustále klade otázky, zda co píše pan Vodnruška je skutečnost nebo jen fikce - u života prostých lidí, jejich zvyklostech, způsobu mluvení, chování, ale i co se histrických událostí týká. Nemile mě překvapilo, že jsem se dočetl i kritiky některých historiků na práci pana Vondrušky a jeho časté domýšlení historie.
Celkově shrnuto se mi epopej líbila a pořídil jsem si i další díly.

23.11.2020 4 z 5