rub rub komentáře u knih

☰ menu

Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

[[:SPOILER!!!:]]


Opravdu nepříjemné překvapení jsem prožil při vzkříšení Gandalfa. Tím autor vrací děj zpět do pohádkovosti, podpořené neschopností temných sil dosáhnout byť i jen dílčího úspěchu. Veškerý strach o hrdiny vzal za své, jsou zcela neporazitelní. Snad jedině když sami selžou, jako Boromir, nechá je autor potrestat smrtí, i když předtím projdou katarzí a svým závěrečným hrdinským skutkem vše špatné přebijí.
Zcela ploché teritoriální a rasové rozdělení dobra a zla působí v dnešní době naprosto nepřijatelně. Těch několik lidských hrdinů, kteří zaváhají, to nemůže napravit.


[[:SPOILER:!!!]]

30.12.2012


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Poprvé jsem trilogii četl ještě jako samizdat na průklepovém papíře v listopadu 89, potom ještě několikrát.

Povedený díl trilogie, zbylé dva dost zklamaly. Nadchlo mě zejména, když nechal autor v závěru padnout nejsilnější postavu Společenstva a hned při prvním vážném střetu. Očekával jsem, že další postavy padnou v následujících dílech, aby tak jejich smrt podpořila tíhu a naléhavost Frodova úkolu. Bohužel se tak nestalo ...

30.12.2012


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Nepochopil jsem tu osudovost Frodova úkolu a vůbec důvod, proč je třeba zničit prsten?! Ve Spelečenstvu prstenů je to napsáno jasně, jinak by nešlo Saurona porazit.

Ale jakoby si to autor po napsání prvního dílu rozmyslel, v druhém a třetím díle nechá na hlavu porážet jednu armádu zla za druhou přes jejich obrovskou převahu a aniž by vůbec dokázali způsobit "dobrákům" nějaké ztráty. Nejen to, kdejaký nýmand na straně dobra zlikviduje jakkoliv vysokou figuru na straně zla, ačkoliv je pro Saurona nenahraditelná, jako třeba statisícové armády skřetů.

Frodo nemusel prsten zničit, stačilo nechat neporazitelnou armádu Západu pokračovat v útoku na Mordor a bylo by to hotové. V logice této trilogie nemůže zlo nikdy kladnému hrdinovi ublížit, snad jen v připadě, že je to člověk a chvilkově selže a postaví se proti dobru také. Pak ho autor nechá dojít ke katarzi a sebeobětovat se ;)

30.12.2012