Plast Plast komentáře u knih

☰ menu

Pozdní navrátilec Pozdní navrátilec Mavis Gallant

Jedny z nejlepších povídek, jaké jsem za poslední dobu četl. Výborný překlad!

16.11.2023 5 z 5


Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Lucie Jarkovská

Kniha pěkně shrnuje aktuálně diskutovaná feministická témata v našem prostředí. Chybí mi snad jen nějaký intersekcionální pohled, který se i u nás pomalu začíná etablovat. Těším se, až knihu vytáhnu za 20/30 let, kam se naše společnost posune. K tomu, aby to bylo tím správným směrem, nechť slouží i tato publikace :-)

29.03.2023 5 z 5


Feminismy: Globální dějiny Feminismy: Globální dějiny Lucy Delap

Perfektní kniha, velmi obsažná, věcná a přitom čtivá. Nečekejte nějaký nudný lineární výklad, ale pestrou svěží intersekcionální mozaiku, která je inspirativní a svým přístupem současná. Pokud vás kniha zajímá více, přečtěte si nějaké zahraniční recenze, ty české jsou povětšinou o ničem.

26.02.2023 5 z 5


Úvod do komparativní planetologie Úvod do komparativní planetologie Lukáš Likavčan

Hutná esej plná podnětného myšlení.

19.02.2023 5 z 5


Přepisovat pravidla: Antiprůvodce láskou, sexem a vztahy Přepisovat pravidla: Antiprůvodce láskou, sexem a vztahy Meg-John Barker

Vynechat banality, pokrátit a mohla z toho být dobrá kniha.

12.02.2023 3 z 5


Galaxie Le Corbusier Galaxie Le Corbusier Martina Hrabová

Po obsahové stránce tomu nelze nic vytknout, takto nějak má vypadat odborná práce a klobouk dolu autorce! Vnitřní uměřená grafická úprava je také v pořádku, včetně kvalitního papíru a tisku. Jen ta neuvěřitelně průměrná obálka trochu zamrzí.

21.07.2022 5 z 5


Etika budoucnosti Etika budoucnosti Cennydd Bowles

Na tuto knihu jsem byl zvědav, nicméně, jsem trochu zklamán. Možná jako úvod do problematiky je to dobré, a dokážu si to představit, jako četbu do hodin informatiky na středních školách s následnou diskusí, ale jinak je tam spousta tvrzení na hranici banality, některé věci jsou notoricky známé, jiná témata zůstávají jen nahozena, a tak nějak mi tam chyběla nějaká pevnější struktura, nebo mi to alespoň přišlo, jako skákání z jednoho tématu na druhé. Nicméně čte se to dobře, není tam zbytečně odborná terminologie, a „provokatyp“ cením :-))

30.03.2021 3 z 5


Vnímavá zeleň Vnímavá zeleň Alessandra Viola

Výborná kniha. Na konci každé kapitoly jsou uvedeny zdroje, je tedy možné dohledat si další informace k tématu. Pro zájemce o přírodu povinnost!

02.01.2021 5 z 5


Tajný život rostlin Tajný život rostlin Peter Tompkins

Kniha plná nesmyslů, kterou už dnes nestojí za to číst. V době svého vzniku napáchala víc škody než užitku. Naštěstí tu je dnes na toto téma spousta jiné literatury a to i v překladech. Namátkou třeba Co rostlina ví, nebo Vnímavá zeleň.

02.01.2021 odpad!


Nebýt či být Nebýt či být David Benatar

Kniha má matematicko-logickou osu, která je velmi dobře vystavěna. Je dobré dát si práci s pochopením, aby nedocházelo k chybným interpretacím. Překlad i redakce v pořádku.

27.11.2020 5 z 5


Druhotný sexizmus – Diskriminace mužů a chlapců Druhotný sexizmus – Diskriminace mužů a chlapců David Benatar

Knihy od Benatara jsou psány tak, že je většina lidí chápe špatně.
Těžko říct je-li to chyba Benatara, nebo čtenářů. Uvedení knihy Secon Sexism na český trh je ukázkovým příkladem chybné interpretace. Překlad, podtitul na hlavní stránce, nevkusná ilustrace, anotace od nakladatele - všechno špatně. Knihu je třeba číst naprosto v odlišném diskurzu než jak je uváděna. Mé doporučení pro případné čtenáře: čtěte knihu ne jako protiklad, ale jako doplněk k feministickým cílům.
PS: A sáhněte raději po originálu.

27.11.2020


Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan Rem Koolhaas

Jeden z nejlepších textů o architektuře, který byl kdy napsán. Rem se měl místo navrhování věnovat psaní ;-)

21.09.2020 5 z 5


Tweety 1956-1963 Tweety 1956-1963 Věra Jirousová

Knihu bohužel kazí příliš doslovný obrazový doprovod na každé druhé straně. Těšil jsem se na texty od Věry Jirousové a dostal jsem katalog reprodukcí tiskových matric. Méně je více.

04.06.2020


Poezie poslední možnosti Poezie poslední možnosti Jiří Trávníček

Výborná kniha plná podnětných myšlenek. Někoho může odradit složitější jazyk, ale kdo si dá práci, bude odměněn.

23.08.2019 5 z 5


Pomocná škola Bixley Pomocná škola Bixley Ivan Blatný

Klíčem k této sbírce je Jiří Kolář. Kdo má rád jeho básně (Roky ve dnech, Očitý svědek), bude se mu líbit i tato kniha. Kolář byl v posledních letech Blatného života bezpochyby jedním z jeho inspiračních zdrojů. Možná i iniciátorem této sbírky. (viz. Reiner str. 517)

15.07.2019 5 z 5


Co je to fotografie? Co je to fotografie? Karel Císař

Zásadní texty na jednom místě, co víc si přát?

02.06.2019 5 z 5


Umění a falzum Umění a falzum Tomáš Kulka

Lepší než Umění a kýč od stejného autora.

15.05.2019 3 z 5


Umění a kýč Umění a kýč Tomáš Kulka

Celé to stojí na vodě a doporučit to nemohu. Docela by mě zajímalo, jaký má k této knize Kulka po těch letech vztah :-)

15.05.2019 2 z 5


Polyfonie: významy, pohlaví, světy Polyfonie: významy, pohlaví, světy Julia Kristeva

V některých pasážích poněkud kryptické.

28.11.2018 5 z 5