oldrich2 oldrich2 komentáře u knih

☰ menu

Ta ženská von Hohenlohe Ta ženská von Hohenlohe Bořivoj Čelovský

Fundovaně napsané, bez ideologie, jen samá fakta z archívů. Každý si může udělat svůj názor na předválečné události vedoucí k Mnichovské dohodě,k II. světovové válce, studené a mediální válce. Některá fakta byla pro mě překvapující a vedla k pochopení souvislostí. Samotný život pseudo-kněžny byl strhující, ale nezáviděnihodný. Celý život, i ve stáří, musela uplatňovat silný pud zebezáchovy.

15.05.2019


Ploština v plamenech Ploština v plamenech Josef Filgas

Kniha byla psána jako partyzánská kronika I.Československé partyzánské brigády Jana Žižky od založení až do posledních dnů války. Obsahuje i množství fotografií, i otřesných, seznamy zrádců-konfidentů, zastřelených, ubitých a upálených mužů, žen i dětí. Jasná fakta. Škoda jen, že záložka knihy obsahuje ideově zabarvený komentář.

05.05.2019


Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi Stephan Orth

Zajímavý způsob cestování, asi jediná možnost, jak poznat život obyčejných lidí v odlišných oblastech federace (Moskva, Kavkaz, Volgograd, Krym, Petrohrad, Jekatěrinburg, Novosibirsk, Altaj, Krasnojarsk, Irkutsk, Jakutsk, Mirnyj, Chabarovsk, Vladivostok. Autor-mladý německý novinář bez problému navštívil místa, která dříve byla tabu. Všímá si nepravdivé propagandy médií ze strany Ruska i EU. Na závěr děkuje 99 skvělým lidem, se kterými se setkal a konstatuje, že pouze jednou narazil na pitomce (nácka). Každá kapitola (21) obsahuje velmi trefný postřeh. Oslovil mě závěrečný postřeh-Člověk by měl více cestovat, a ne pořád jenom sedět u počítače.

05.05.2019 5 z 5


Lámání v kole - Kriminál / Izrael Lámání v kole - Kriminál / Izrael Petr Angel

Stejně jako Afghanistán přečteno jedním dechem. Dojetí a důvod k přemýšlení na dlouhou dobu. Nevím co je skutečnost a co fikce. Občasné překlepy a ne vždy brilantní vyjadřování nejsou na závadu. Kniha iniciovala i moje vzpomínky na kluka-turistu z Jerusaléma, se kterým jsem se setkala při svém povolání a který si prožil policejní a vězeňské peklo u nás v ČR. Pokud bude autor pokračovat v psaní, určitě si ráda něco přečtu, i když by to bylo méně akční. Přeji nám všem klidnější život.

19.03.2019 5 z 5


Lámání v kole - Afghánistán Lámání v kole - Afghánistán Petr Angel

Poutavé čtení. Jako manželku, matku dvou synů a čtyř vnuků-kluků mě nutí i k zamyšlení. Čím jsme si prošli a kam kráčíme? Nyní čtu pokračování Kriminál/Izrael.Opět se čte samo, příběh je snad ještě silnější. Autorovi i nám všem přejí lepší život zbavený jakékoliv ideologie.

12.02.2019 5 z 5


Jak Egu dojel až na konec světa Jak Egu dojel až na konec světa Tereza Václavková

Přečteno na 2 x vnukovi (3,5 roků). Velký zájem a nadšení, potřeba si povídat.

29.07.2018 5 z 5


Zapadalo slunce nad Breslau naposledy Zapadalo slunce nad Breslau naposledy Josef Styx

Chtěla jsem se dozvědět o životních podmínkách v nacistické káznici Breslau, kde můj otec prožil 5 let života. Autor popisuje své zkušenosti od roku 1943 po návrat do vlasti po osvobození. Podrobněji popisuje i činnost odbojové skupiny Hnutí slovanské domoviny. Kniha je doplněna o seznam popravených a zemřelých za 6 let existence této káznice a dalších statistických údajů. Překvapilo mě, že odbojáři byli napříč všech profesí, vzdělání, stáří, politického a náboženského přesvědčení. Spojoval je boj proti nesvobodě. Velké množství popravených vlastenců bylo z Ostravy, z Beskyd a dalších míst Moravy. Velký dík těm, kdo se o vydání knihy zasloužili.

20.11.2017


Ročník jedenadvacet Ročník jedenadvacet Karel Ptáčník

Velmi dobře se čte, upoutá ihned. Příběhy mladých totálně nasazených Čechů jsou kruté, dnes nepředstavitelné. Všude hlad, zima, nemoci, popravy, ponížení, strach. Rodiče o svých zážitcích nikdy nehovořili, vážím si jich čím dál víc. Matka byla nasazena na práci v Erfurtu, otec prožil 5 let v káznici Breslau. Přežili. Celý život poctivě pracovali, chtěli pro všechny lidi lepší život.

19.11.2017


Lékaři Lékaři Henry Denker

Velmi zajímavá a napínavá kniha, přečtena během několika málo dní. Zaujalo mě, čím si Amerika musela projít. Mladá poválečná inteligence (lékař a právnička) bojovali o spravedlivější život a byli úspěšní.

16.11.2017


Květovaný kůň Květovaný kůň Norbert Frýd

Roztomilá knížečka, krásný obal, kresbičky dětí, milé rýmovačky. Přesto zvláštní pocit, následuje zamyšlení, tajemno, trošku smutek a víra, že dětičky aspoň občas na hrůzy války nemyslely.

20.09.2017