Nufacek Nufacek komentáře u knih

☰ menu

Jezevčíkova kocovina Jezevčíkova kocovina Frauke Scheunemann

Pokračování příběhu dvou chlupatých kamarádů - jezevčíka Herkula a jeho přítele kocoura Felixe. Herkulova panička Carol se nastěhovala k Markovi a jeho dceři. A nyní začínají společný život, ovšem neobejde se to bez lecjakých kotrmelců. Samozřejmě dá o sobě vědět i Markova bývalá žena Sabina a zdá se, že lituje toho, že jej kdysi opustila a chtěla by se vrátit. Luisa, Markova a Sabiny dcera, by ráda patřila do dívčího třídního klubu a je velmi smutná, že zatím nemá šanci a nemá kamarády. S tím ji však může pomoci známost jejího otce se zdejším hrabětem, jehož snacha vlastní poníky a tak má Luisa konečně možnost zapůsobit na děvčata. Hodně ji v tom pomůže i jezevčík Herkul, který se při pobytu na zámku zachová jako hrdina, aby ochránil svou malou paničku a její kamarádky a tak je Luisa přijata i s Herkulem do klubu. Herkules se nám také zamiluje. Do retvířice Cherie. Seznámil se s ní na pláži a od té doby na ní musí pořád myslet. Po nějaké době ji přejede auto a kdo jiný se o psa postará, než veterinář Mark. Herkules stále přemýšlí, jak by na Cherie zapůsobil a rozebírá tuto záležitost s kocourem Felixem, který přijde na ohromný plán. Vyčenichat kurýra na kole, který způsobil, že Cherie skončila přímo pod autem. To se snadno řekne... A tak začíná pátrání. Když už to vypadá, že úspěch se slavit nebude, najednou se ten kurýr objeví, a tak naši malí přátelé jdou na věc. Kocour skočí na přední kolo a zasekne se drápy do pneumatiky, prská a kouše, jen aby odlákal kurýra a přinutil ho položit tašku na zem, jen se to stane, připlíží se Herkules a prchá i s kurýrovou taškou pryč. Plán byl jasný, tašku později odevzdají Cherinině paničce a tak ona zjistí podle osobních věcí v tašce, kdo je viníkem nehody, než se však tak stane, taška ze skrýše zmizí. Herkules má z toho těžkou hlavu a pomalu se smiřuje s tím, že žádným hrdinou pro Cherii nebude. Nakonec se oba potkají a Cherie mu poví o tom, co se dozvěděla od kocoura Felixe o jejich velké akci - hon na kurýra. Herkules se jí nakonec svěří se svými city a ona udělá totéž vůči němu. A jak to bude dál? Uvidíme, každopádně Cherinina panička se domluvila s Luisou, že když se jejich pejsci evidentně mají rádi, mohly by se spolu a samozřejmě s pejsky vydávat na pravidelné procházky. Mezi Carolin a Markem to kvůli Sabině trochu bouří, ale vše se nakonec vysvětlí a uklidní. A Mark se vysloví, že jsou oni tři + pes super rodinka, a že by nebylo naškodu, kdyby jich bylo víc...

03.04.2020 5 z 5


Z pohledu jezevčíka Z pohledu jezevčíka Frauke Scheunemann

Knížka mě zaujala svým názvem, zpočátku jsem ji moc nedůvěřovala, že by mě mohla pobavit, ale lákalo mě si ji koupit a přečíst. Jak jsem záhy zjistila, chyba to rozhodně nebyla. Text je opravdu koncipován, jako vyprávění z pohledu psa a je to velmi zajímavé. Hlavní hrdina je nečistokrevný jezevčík - štěně, který se kvůli svému rodokmenu dostane do útulku, kde si ho záhy oblíbí nová majitelka. Pojmenuje ho Herkules. Záhy se Herkules skamarádí za podivných okolností s panem Felixem - to je přetloustlý starý kocour, který byl kdysi společníkem jednoho právníka a tím pádem je velice dobře zasvěcen do lidských vztahů, takže dává jakási školení o lidském chování nyní i Herkulovi. Herkules společně s Felixem odhalí nevěru Thomase (manžel Caroline - majitelka štěněte) a spunktují spolu akci, která jej Caroline prozradí. Potom co Caroline vyhodí z domu Thomase, je Caroline opravdu na dně - dostane se záhy i do nemocnice s otravou alkoholem, přičemž jejím zachráncem je právě Herkules, který ji zavolá pomoc. Pak se snaží naši dva chlupatí kamarádi postarat o to, aby se Caroline netrápila a našla si nového partnera. Zažívají tím plno dobrodružství a až do konce knihy není zcela jasné, jak vše dopadne, je to velice napínavé. Opravdu jsem se bavila, když jsem si představila psa s kocourem v různých akcích, které spolu podnikali, bylo to psáno tak opravdově... Už se nemůžu dočkat, až sednu k dalšímu dílu.

18.03.2020 5 z 5


Čmeláci v srdci Čmeláci v srdci Petra Hülsmann

Kniha opět nezklamala, tahle autorka si mě zkrátka získala.
Starý známý taxikář Knut prostupuje i touto knihou, jako ve všech ostatních od této autorky. Hlavní hrdinka Lena je ze tří sourozenců a je nejmladší, stále je s nimi srovnávána svou rodinou, což by se nelíbilo nikomu. A tak se snaží všem ukázat, že taky na to má, i když si dává moc velké cíle, kterých nakonec stejně nedosáhne, i když možná...

15.03.2020 5 z 5


Život udeří, kam se mu zachce Život udeří, kam se mu zachce Petra Hülsmann

Opět jsem se nenudila. Při čtení jsem se smála i brečela. Tato autorka si mě naprosto získala svou tvorbou. Píše tak, že jakmile začnete číst, tak knihu neodložíte, dokud nedočtete do konce, a i když musíte občas knihu odložit, kvůli neodložitelným záležitostem, tak po celou dobu je člověk napjatý, jak to všechno dopadne.

Marie má sestru Christinu nemocnou rakovinou. Sestra pracuje v rodinné loděnici a má dvě děti. Manžel se od ní odstěhoval kvůli nevěře (a jak se časem ukáže je to nevěra ze strany Christiny), což vyplyne na povrch až téměř u konce knihy. Jelikož se musí léčit s rakovinou, požádá svou sestru o pomoc se záležitostmi všedního dne. Takže takřka ze dne na den rozpustilá (dosud zná jen večírky a párty, bavení se s přáteli a nekomplikovaný život bez starostí) dá se říct až chaotická Marie musí zvládnout zastoupit sestru ve vedení rodinného podniku, postarat se o její dvě děti a nakonec po odjezdu chůvy, která dosud zastávala chod domácnosti, ale z důvodu hospitalizace její jediné příbuzné, musí odjet se o ni starat, se nyní musí postarat i o domácnost. Nemůžu ani opominout, že její sestra je veliký puntičkář, takže co se týká domácnosti je velikým pedantem a má daleko vyšší nároky na úklid než Marie. Ale jelikož Marie chce sestře opravdu pomoci v této těžké chvíli, aby zvládla boj s rakovinou, a že jsou to opravdu někdy dost drsné okamžiky, snaží se jí za všech okolností vyhovět, i když je to někdy až přespříliš... Otec chce po Marii, aby byla ve vedení firmy jen jako jakási loutka, která bude firmu pouze prezentovat na oko. Což také Marie zpočátku opravdu dělá. Jenže po nějaké době ji zase začne na všem záležet - loděnice ji opět přiroste k srdci, jen se bojí, že zase všechno ztratí, jako kdysi v minulosti a to je její velký problém, který ji provází i v milostném životě...

09.03.2020 5 z 5


Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý Petra Hülsmann

Moc napínavá knížka o učitelce, která si zprvu moc nedůvěřuje, jelikož jí pronásleduje její minulost (v dětství byla šikanovaná svými spolužáky a bohužel si tuto zkušenost nese dál do života). Navíc se musí vypořádat s tím, že byla přeložena na nejhorší školu ve městě, ale to je pouhý začátek celého příběhu... Kniha je velmi čtivá a zajímavá, poutavě napsaná. Sotva jsem přečetla kousek, nemohla jsem se od knihy odtrhnout, až mi bylo líto, že jsem přeci jen ji musela odkládat, kvůli povinnostem, a tak mi to chvíli trvalo, než jsem ji dočetla. Ale kdyby jen na mně záleželo, přečetla bych ji jením dechem, každý přečtený kousek knihy jen a jen zvyšoval moji zvědavost, jak to všechno dopadne?

29.02.2020 5 z 5


Džungle v kuchyni Džungle v kuchyni Ivanka Devátá

Čekala jsem, že se budu více bavit, ale spíše jsem se nudila, ovšem každý máme jiný smysl pro humor. Recepty v knize uvedené, nemusí být chuťově špatné, něco možná i vyzkouším... Rozhodně nejsem začátečník v kuchyni, ale občas nějaká změna se hodí, některá jídla v knize uvedená dělám, ale jinak, takže proč nevyzkoušet trošku změnu? Obměna jídla se vždy cení.

20.02.2020 2 z 5


Za hranicí fantazie Za hranicí fantazie Michaela Mitroci

Kniha s velmi poutavým příběhem, avšak s překvapivým koncem. Čekala jsem cokoli, ale tohle ne, i když od nějaké 33. kapitoly mi již bylo jasné, kam příběh míří, i tak mě konec vykolejil, čekala jsem stále, že vše dopadne jinak.

16.02.2020 4 z 5


Zoufalé ženy dělají zoufalé věci Zoufalé ženy dělají zoufalé věci Halina Pawlowská

Kniha se čte velmi dobře, je útlá a tak není problém ji přečíst za pár hodin. Téma je ze života, což kvituji. Je velice podobná její filmové podobě v knižní verzi i filmu. Četla jsem obojí a film také viděla. Některé scénky z filmu jsou ukryty v této knize a naopak nejsou v knize Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci, což má být knižní podoba filmu, jakási předloha pro vznik filmu. Ale některé scénky, co byly ve filmu a tudíž by měly být v knize Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci, tam vůbec nejsou - zatímco v knize je scénka popisující, jak hrdinka zkouší vzlétnout se špičatým křídlem, ve filmu je nahrazena sjížděním řeky. A to, co bylo vypuštěnu z knižní předlohy filmu, bylo napsáno právě v téhle knize. Takže doporučuji přečíst obojí a i shlédnout film, aby si každý udělal svůj úsudek. Jinak super, bavila mě četba i film - hodně jsem se nasmála.

16.02.2020 4 z 5