Nemo78 Nemo78 komentáře u knih

☰ menu

Fotbalový pohár Fotbalový pohár Jaroslav Kolář

Skvělá kniha, přesná, věcná, doplněná o zajímavosti z každého ročníku. Jsem úplně nadšen. Díky za tuto knihu, která navíc pomáhá trochu zvednout povědomí o této nedoceněné soutěži.

01.04.2024 5 z 5


Zítřek začíná už dnes Zítřek začíná už dnes Alf Lohne

Autor se snaží dát během jedné knihy snad na všechna témata světa. Ani po přečtení pořádně nevím, o čem to je. Každá kapitola obsahuje obrovské množství nějakých příkladů ze života, celé dílo tvoří něco, co připomíná hezkou bajku Jak pejsek s kočičkou vařili dort.

27.03.2024 3 z 5


Putování po hradech a zámcích Putování po hradech a zámcích Petr Dvořáček

Zajímavá encyklopedie tuzemských památek. Skvěle slouží jako doporučení navštívit každou památku a také poskytuje užitečné informace z historie.

05.01.2024 5 z 5


V každé chvíli jste mi vzorem V každé chvíli jste mi vzorem Jiří Halda

Kniha je smysluplná, konstruktivní, auto se nesnaží být za každou cenu hrdinou, ale vysvětluje, co, jak a proč.
Oproti jiné knize, která je hodně popularizovaná díky vulgárnímu názvu a tváří se jako odborná literatura, má tato skutečnou kvalitu.
Není jen o výchově v rodině, ale principy jsou uplatnitelné ve výchově obecně a také v komunikaci obecně.
Díky za ni

02.01.2024 5 z 5


Jídlo + Pivo - Výborné jídlo k pivu Jídlo + Pivo - Výborné jídlo k pivu Ross Dobson

Přehledné, srozumitelné, obohaceno o krásné fotografie, navíc doplněno o zajímavé informace týkající se některých druhů piva.

01.01.2024 5 z 5


Hejno bílých vran aneb Začni správně Hejno bílých vran aneb Začni správně Gabriela Křivánková

Kniha je složená z rozhovorů s už staršími absolventy ústavní péče, navíc obohacená o rozhovory s lidmi, kteří se těmto lidem věnují. Díky za ni, je velmi užitečná.

01.01.2024 5 z 5


Jídlo jako jed, jídlo jako lék Jídlo jako jed, jídlo jako lék kolektiv autorů

Velmi zajímavá a užitečná kniha a to dokonce i dnes, desítky let po vydání. Samozřejmě se v ní vyskytují i omyly, takže nelze jí brát ve 100% doslovně, ale to je u všeho.
Nejsem si jist, zda od té doby vyšla jiná, která by tuto překonala.

01.01.2024 5 z 5


Velká obrazová encyklopedie - Slavné osobnosti Velká obrazová encyklopedie - Slavné osobnosti kolektiv autorů

Zajímavá encyklopedie. Potýká se s tím, co všechny ostatní, tedy koho zařadit a koho ne. Jelikož je zbytečně velký prostor věnován diktátorům, jejichž popis je delší než u ostatních, případně hráčům kriketu apod., nedostalo se na některé mnohem zajímavější.
Okamžitou výpověď by zasloužil editor nejen za množství překlepů, ale také za nepřesná abecední uspořádání, kdy například pod písmenem F najdeme dva Bedřichy, u C se prolíná i CH a K...
Celkově encyklopedie ale přináší spoustu zajímavých informací o skutečně zajímavých lidech.

31.12.2023 4 z 5


Hejno bílých vran aneb Když opustíte děcák Hejno bílých vran aneb Když opustíte děcák Pavel Cechl

Kniha se snaží dát prostor popsat ústavní péči (výchovu) očima absolventů. Možná malinko na škodu, že jsou to příběhy psané velmi krátkou dobu po odchodu z dětských domovů. Životy po deseti letech se už dají hodnotit objektivněji. Úspěchy i neúspěchy.
Každopádně velmi dobrá myšlenka ukázat náhradní péči očima těch, kterých se doopravdy týkala.

30.12.2023 4 z 5


Rambo III (Pro přítele) Rambo III (Pro přítele) David Morrell

Třetí díl, napsaný krátce po tom druhém, asi nemohl moc překvapit něčím mimořádným. Přesto je trochu odlišný. Z Ramba se stává člověk projevující emoce, empatický, vyrovnaný sám se sebou. Už se nejedná o psychiatrického pacienta, ale o téměř dokonalého člověka, což je možná ještě méně uvěřitelné, než jeho původní verze. Leč o to úplně v tomto žánru nejde. Důležité je, aby dobro zvítězilo.
Zvolené téma je poplatné době, v níž kniha vznikla, dnes by zřejmě hrdinný afgánský národ, muslimové pomáhající Američanům apod., neprošlo.
Každopádně milá válečná pohádka.

26.12.2023 5 z 5


Rambo II (Rozkaz) Rambo II (Rozkaz) David Morrell

Zatímco film je vlastně jen o boji, násilí, zradě a pomstě, kniha do celého příběhu vnáší i jistou poetičnost a lidskost. Oproti prvnímu dílu je Rambo čistě kladným hrdinou a není žádné morální dilema mu fandit.
Je až neuvěřitelné, z jak plytkého tématu se autorovi podařilo vykřesat klenot daného žánru.

26.12.2023 5 z 5


Rambo I (První krev) Rambo I (První krev) David Morrell

Nikdy jsem neviděl film, znovu jsem po letech přečetl knihu. Chtěl jsem vědět, jak ji budu vnímat s odstupem let.
Autor hodně sugestivně dokáže vnutit myšlenku, že Rambo je vlastně obět systému. A má pravdu. Popisuje, jak se z normálního kluka s ideály, vrátí z války lidská troska s traumaty hrdě označená VETERÁN.
Od začátku ve mně příběh evokoval kauzu bratří Mašínů. Lidí, kteří po tom, v čem žili a byli vychováni, získali pocit, že válka běží, každý je nepřítel, pokud se přímo nebo nepřímo postaví do cesty. Právo zabít pro obhajobu vlastních zájmů.
Z tohoto důvodu nemohu knize udělit plný počet hvězd. Po celou dobu je z toho trochu cítit pachuť obhajoby takových činů a obvinění společnosti.

18.12.2023 4 z 5


Být hercem Být hercem Svatopluk Beneš

Biografie ani autobiografie moc nečtu a tato mně nepřesvědčila, abych na tom něco měnil. Kniha je přesná v popisu toho, o čem se tam mluví, ale je to přeskakování od divadelních rolí do popisu památek a pak zase k vnímání hereckých kolegů. Taková jakoby náhodná sbírka vzpomínek o čemkoliv.
Pan Beneš na mně v televizních rolích působil tak trochu smutně a studeně, ostatně stejně na mně působí i kniha.

06.12.2023 3 z 5


Český Honza Český Honza Jiří Horák

Milá kniha klasických pohádek. Pro současného čtenáře náročná jazykově, od maximálního počtu hvězd ji dělí jen to, že některé pohádky jsou de facto stejné s mírnými odchylkami.

28.10.2023 4 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Kniha je poměrně útlá, takže příběhů je tam málo. Věřím, že všechny uvedené se staly. Na straně druhé to nyní vypadá, že jen takto vypadá ústavní péče. Také bych v úvodu čekal, že autor napíše, proč prošel v tak krátké době tolik různých organizací.
Za mně to je zajímavě rozpracovaný nedokončený námět. Bylo by třeba víc příběhů, víc situací a také, jak to řeší lidé, kteří na jednom místě vydrží několik let, ne několik měsíců.
Nebýt vulgárního názvu, její čtenost by se snížila o 80%.
Každopádně panu Morávkovi přeji, aby se mu v jeho organizaci dařilo, protože věřím, že to téma v něm silně rezonuje a má rozhodně společnosti co nabídnout.

20.10.2023 3 z 5


Případ Kláry P. Případ Kláry P. Jan Vavřík

Silný příběh o tom, že i v tzv. dobrých rodinách mohou zdánlivě banální chyby spustit řetězec strašných událostí a vlnu lidských tragédií.
Kniha vyvádí z iluze, že NÁM se to nemůže stát.
Doporučil bych jako povinnou literaturu pro dospívající i jejich rodiče.

03.09.2023 5 z 5