Jídlo jako jed, jídlo jako lék
kolektiv autorů
Abecední průvodce bezpečnou a zdravou výživou
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 1998 , Reader's Digest Výběr (ČR)Originální název:
Foods That Harm, Foods That Heal , 1996
více info...
Přidat komentář
Knihu hodnotím s ohledem na dobu vydání (1996). Odráží stav tehdejších vědomostí, nevědomostí a rovněž dojmů. -- Dnes se podle ní řidit by znamenalo zadělat si spíše na problémy. Tedy pokud patříte k té o něco zdravější, menší části populace. I když, pokud by se doporučeními řídila většina naší populace, asi by nám pacientů ubylo. Knihu jsem poctivě pročetl jako inspiraci, našel jsem v ní spoustu zajímavých informací, které si ovšem musím ověřovat. -- Dnes se knížka prodává v antikvariátech za pár korun a pokud se zajímáte o výživu, mohu ji doporučit k pročtení, ale s kritickým nadhledem.
Vizuálně pěkná kniha, pro mě především vzpomínka na dětství a jedny z prvních informací o výživě. S velkým odstupem času po nahlédnutí musím zkonstatovat, že je tam spousta výživových nepravd, někdy až úsměvných.
Pěkně a přehledně podle abecedy zpracována kniha o jídle a nemocech a nesnázích, doplněná fotografiemi a malovanými obrázky
Hezké vizuálně jinak pouze seznam jídel ovoce a zeleniny, základní popis a nemoci.
Obecné info. Ne vše se dá a ne by se mělo řešit jedenim těch chemických věcí-myslím třeba i ovoce, ne prášků, takže na radu STRAVA VAM POMŮŽE se dnes už spoléhat nedá. Taky se mi nelíbí že je pořád tak americká- mně je vážně fuk, že am.nabusencum doplňky stravy svaly nezvetsily anebo že prý vědci zjistili, že doplňky celkově k ničemu nejsou. Tak ať to nevyrábějí no.
Opakovaně zní vykrádám inspiraci. Krásné fotky, krásné kresby...pastelkami, což je kumšt a ještě dosti chytrých informací. NO nečekejte, že se dozvíte něco převratného, ale příklady z praxe se mi v ní líbí.
Je to trochu neprehľadné, lebo články sú zoradené podľa abecedy a nie podľa témy, takže témy o rôznych chorobách (Depresia, Stres, ...) ku ktorým sú vždy pridané rady že čo je dobré v tom prípade jesť a čoho sa vyvarovať, sú pomiešané s úplne odlišnými témami ako "Energia, cvičenie a vitalita" alebo "Paradajky" alebo "Vegetariánska a vegánska strava". Je tam aj plno tém o mäse a inej živočíšnej strave, čiže žiadna vege príručka, dajú sa tam ale nájsť aj dobré veci.
Tři hvězdičky za přehledné tabulky vitaminů, minerálů, stopových prvků a působení na organismus při přebytku, ale i při nedostatku. Jinak (kvůli staršímu roku vydání) obsahuje již, ve spoustě případů, zastaralé informace.
Štítky knihy
ovoce zelenina zdraví stravování, výživa jídlo zdravá výživa
Autorovy další knížky
Kniha Jídlo jako jed, jídlo jako lék je v
Přečtených | 45x |
Čtenářské výzvě | 3x |
Knihotéce | 55x |
Chystám se číst | 6x |
Chci si koupit | 4x |
Velmi zajímavá a užitečná kniha a to dokonce i dnes, desítky let po vydání. Samozřejmě se v ní vyskytují i omyly, takže nelze jí brát ve 100% doslovně, ale to je u všeho.
Nejsem si jist, zda od té doby vyšla jiná, která by tuto překonala.