Rambo III (Pro přítele)

Rambo III (Pro přítele) https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34268/bmid_rambo-iii-pro-pritele-1ho-34268.jpg 3 127 11

Rambo série

< 3. díl

V tomto díle nastupuje Rambo v Afganistánu,kde letí zachránit svého velitele z ruského zajetí.Všechno samozřejmě dopadne podle očekávání a Rambo opět zakončí svou misi vítězně

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Riosport-press
Originální název:

Rambo III , 1988


více info...

Přidat komentář

Nemo78
26.12.2023 5 z 5

Třetí díl, napsaný krátce po tom druhém, asi nemohl moc překvapit něčím mimořádným. Přesto je trochu odlišný. Z Ramba se stává člověk projevující emoce, empatický, vyrovnaný sám se sebou. Už se nejedná o psychiatrického pacienta, ale o téměř dokonalého člověka, což je možná ještě méně uvěřitelné, než jeho původní verze. Leč o to úplně v tomto žánru nejde. Důležité je, aby dobro zvítězilo.
Zvolené téma je poplatné době, v níž kniha vznikla, dnes by zřejmě hrdinný afgánský národ, muslimové pomáhající Američanům apod., neprošlo.
Každopádně milá válečná pohádka.

Meda77
20.01.2022 4 z 5

V Rambovi samozřejmě nejde o žádný klasický Morrellův thriller, ale akční řežbu chladnými a palnými zbraněmi. Nemůžeme taky po Rambovi chtít, aby nám po večerech vyšíval záclonky.Dějově nabité jak Rumcajsova žaludovka, takže rychle uteče. Pohodové 4starsy.


Filatov
28.05.2021 4 z 5

Přišlo mi, že třetí díl má děj, který nejvíce ze všech tří knih odsýpal. Rambo III je velká akční jízda, která sice ke konci možná trochu zadrhne, ale celkově drží velmi vysoké tempo. Přidejte si k tomu luxusní výtvarné provedení obalu knihy a dostanete dobrou akční knížku.

čef
13.03.2021 4 z 5

Film byl mnohem lepší, vizuální stránka je v tomto příběhu hodně důležitá a zde autor čtenáři hodně dluží. Rovněž přestřelky se známým výsledkem nikoho po prvních dvou dílech neohromí, diverzní akce sice nepostrádala hrdinství, ale v zásadě nic nového. No, celkem tedy nastavovaná kaše vhodná při velkém hladu.

petulik330
02.03.2021

Závěrečný díl o bývalém příslušníkovi speciálních jednotek a válečném veteránu Johnu Rambovi jsem přečetla jet tak tak.
Pro mě to nebylo ono. Něco mi má této knize chybělo i když nedokážu říci co. Po jejím přečtení si můžu říct " a mám to". Rozhodně se k ní ale nevrátím.

Gordonlord
29.05.2020 1 z 5

(SPOILER) !!! Spoilery !!!


Většinou všech knihomolů neustále omílaná mantra "Kniha je lepší než film" skutečně neplatí ani zdaleka pokaždé. A tady neplatí ani náhodou !

Sice jsem z komentářů čekal, že žvatlání o Alláhovi, Buddhovi a podobných náboženských volovinách tady budou v mnohem větší míře, ale nebylo to tak strašné. Nicméně i jejich občasné vložení do příběhu působilo nehorázně směšně, nesympaticky a otravně a mě vážně nebavilo sledovat bandu primitivů, kteří ať se stane cokoliv, třeba i když jim rusové vyzabijí celou vesnici, tak Alláh je prostě tímhle jen zkouší a tím pádem je stejně skvělý. Ufff...na tohle jsem už vážně alergickej.

Dále musím prostě srovnávat s třetím dílem filmové trilogie, který téhle blbosti sloužil jako předloha, podle všeho. Rambo je moje nejoblíbenější filmová série vůbec a proto mě mrzí, jak tohle dopadlo. Tam, kde se film soustředí na skutečně důležité prvky Rambovy mytologie, kde dokáže budovat napětí, dramatický oblouk, sázet hlášky, vypíchnout a vygradovat akci, tak na těch místech je v téhle knize těžká ostuda. V lepším případě jen nic a nuda.

Vím, že kniha musí obsahovat něco navíc, protože oproti filmovému médiu má mnohem více prostoru rozvést děj, charaktery a detaily, ale tady byla všechna ta nadstavba a hlubší přesah těžce ke škodě. Jak už změněná - násilím naroubovaná - linka trapných keců o Alláhovi, tak i politický přesah, který když se do něj autor začne kapku pitvat, tak vám celý požitek zkazí. Velký průšvih bylo i špatně budované drama a totálně zabitá gradace. Zhruba v polovině knihy se podaří zachránit plukovníka Trautmana a od téhle chvíle už jen nějakých 70 stránek čtu o tom, jak Rambo utíká přes hory, povstalci utíkají přes hory, rusové je honí a snaží se dostihnout. Napětí, akce, gradace děje a veškeré pnutí, které po plukovníkově záchraně začne ve filmu gradovat, je zde zastoupeno ubíjející nudou, které z knihy udělá vlhký zdechlý pšouk a během které se neděje dokonale nic. Plukovník navíc až do konce knihy leží jak lemra a žádný boj bok po boku, který měl ve filmu fakt grády, se zde nekoná. Navíc musím přidat, že kniha je psána tak suše a odtažitě, že dokonce postrádá všechny ty kořenící momenty plné skvělých hlášek a cool momentů, kterých bylo ve filmu požehnaně a zdvihaly ho na mnohem vyšší uroveň.

A korunu tomu všemu nasadí závěrečná akce, trvající pouhé dvě stránky během které se Rambo s hlavním padouchem prostě domluví na intelektuální úrovni, pojednávající o zbytečnosti zabíjení, nalezení vnitřního míru a uvědomění si Buddhovy rovnováhy. No ty krávo, to mě fakt po*** !!!!

Navíc tohle není případ jen finále. Jak hlavní hrdinové, tak dokonce i záporáci stále přemýšlejí o nesmyslnosti zabíjení, důležitosti Buddhova poselství, odvrácení se od války, hledání míru ve vlastním nitru a podobných kravinách, které dokonale zabijí naprosto všechno, co dělá Ramba Rambem.

Jako klad hodnotím, že první polovina knihy nebyla úplně otravná a celé to nebylo příliš dlouhé. Jinak nedoporučuji nikomu, tohle se prostě nepovedlo.

danny_21
26.08.2018 3 z 5

Stejně jako je třetí filmový díl slabý, knižní předloha kupodivu podobně mizerná. Morrell z badass motherfuckera vyrobil pro afghánské dobrodružství strašnou cíťu, který pro samou nejistotu neví, jestli by konvertování k islámu neznamelo spásu vlastní rozervané duše. Jak píší kolegové, z afghánistánu se nakonec američanům povedlo vytvořit působivého protivníka - 55 %

hana4834
04.01.2017 3 z 5

kniha se hodně podobá filmu ale podle mě je film lepší

trudoš
17.06.2015 2 z 5

Nemůžu si pomoct, ale docela trapárna. Z jednoduchého akčního hrdiny se David Morrell snaží udělat rozervaného hrdinu hodného eposu a z víceméně nenáročné zápletky hotové drama. A i když se zodpovědně snaží proniknout do mysli afghánských bojovníků a ruských vojáků, dělá to takovým tím typicky západním farizejským způsobem, že uvěřitelnost nula nula nic. Z příběhu zároveň trčí různé faktografické a folklórní nesmysly vytažené jak z nějakého humpoláckého průvodce, takže autenticita jen tiše pláče v koutě a nevěřícně kroutí hlavou. Ale hlavně John Rambo je tu hrozná fňukna, což je zapříčiněno tím, že se z něj autor snaží mermomocí udělat hrdinu s přesahem. Nemluvě o náznacích možného konvertování k islámu.
Jako výlet do osmdesátých let docela příjemná nostalgie, jen kdyby se to nebralo tak smrtelně vážně. S odstupem je sice poměrně zábavné jak se situace v Afghánistánu nakonec vyvinula, ale to samozřejmě tvůrcům filmu ani knihy člověk omlacovat o hlavu nemůže.

Rawen616
26.01.2014 2 z 5

Poslední knižní Rambo vyměnil džungli z dvojky za poušť Afghanistánu a je to už jen ne moc zábavné béčkové čtivo.

Senza Jenka
30.11.-0001 2 z 5

Tady se přesouváme do Afgánistánu. Rambo jede zachránit svého někdejšího velitele, který tam velí americké podpoře mudžahedínů, z ruského zajetí. Trojka už je úplné béčko, pan autor promine.
"Vtipný" mi připadá, ve světle pozdějších světových událostí, fakt, že se tu píše, kterak si Američané vlastně vypěstovali svého současného největšího nepřítele.

Štítky knihy

novelizace

Kniha Rambo III (Pro přítele) je v

Právě čtených1x
Přečtených183x
Doporučených5x
Knihotéce124x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x