Mooona Mooona komentáře u knih

☰ menu

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Kniha je za mě neuvěřitelně čtivá, Rowlingová píše dobře, je to svižné a zajímavé a moc mě to bavilo. Rozhodně přečtu i další díly. I když musím uznat, že rozluštění případů přišlo jako blesk z nebe a chybělo mi tam nějaké postupné odhalování - tedy to tam bylo, ale nebylo sdíleno s čtenáři. Ale z knihy mám velmi dobrý pocit a určitě doporučuji.

16.04.2024 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Spoustě čtenářům na knize vadí amatérský styl vyprávění, ale musím přiznat, že mně se to právě hodně líbilo. Přišlo mi to takové přirozené, přesně takhle bych si představovala, že by to Tom Felton vyprávěl a na nic by si nehrál. Herce mám fakt ráda, obdivuji, že si z natáčení odnesl hlavně to dobré, má na to hezké vzpomínky a je vlastně sám velkým fanouškem Harryho Pottera. I když to není bůhvíjaká kniha, pro mě, která na Potterovi vyrostla, je samozřejmost mít ji v knihovně a byla jsem z ní nadšená.

09.02.2024 5 z 5


Helikonie - Jaro Helikonie - Jaro Brian Wilson Aldiss

Helikonie je velmi originální a propracovaný svět, který mě bavil. A to i přes to, že jsem nebyla nějakou dobu schopna určit, o co vlastně v příběhu jde. Každou chvíli se v knize objevila nějaká postava, o které by si člověk myslel, že bude měnit svět. O pár stran později je však odsunuta do pozadí, odchází nebo dokonce umírá. Možná to byl jen můj dojem a nejsem na takový styl vyprávění příběhu zvyklá a proto mě asi kniha tolik zaujala. Předpokládám, že osudy postav budou rozvíjeny v dalších dílech, ty ale bohužel nejsou momentálně k sehnání. Okamžitě po přečtení, jsem ty další díly měla chuť přečíst, ale teď to prvotní nadšení trochu opadá. Knihu však mužů doporučit, i když pro někoho bude těžší se do ní začíst.

08.02.2024 4 z 5


Lenochod Jimmy & jeho backup band Lenochod Jimmy & jeho backup band Pavel Bareš

První kniha, kterou jsem od autora četla, se mi četla opravdu dobře. Styl, kterým je napsaná mi hodně vyhovoval, ale co se mi líbilo nejvíce byly jednotlivé postavy. Jsou skvěle vykresleny a mají v sobě neuvěřitelnou opravdovost. U knihy jsem se dobře bavila, ale vzhledem k příběhu mi bylo zároveň i hodně smutno (díky právě již zmíněným propracovaným postavám). Z knihy mám ve finále asi dobrý pocit, ale souhlasím však s většinou, že ten fantasy prvek byl už trochu moc a vůbec tam být nemusel. Závěrečná bitva byla sice zajímavá, ale hodně zdlouhavá a musela jsem se do čtení trochu nutit. Musím ale uznat, že je to hodně originální příběh, který si své čtenáře určitě najde a pravděpodobně si od autora přečtu i další knihy.

08.02.2024 4 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Úžasná kniha. Žádný příběh v ní opravdu nenajdete, zato lásky je plná. Já osobně jsem si čtení neskutečně užila a knihu pořád dokola otevírám a pročítám. Ilustrace a písmo jsou naprosto dokonalé - vlastně celá kniha je nádherná. Je však jasné a pochopitelné, že není úplně pro každého. Jinak mám pocit, že je to něco mezi Malým princem a Medvídkem Pú.
Dokonale nevinné.

16.07.2021 5 z 5


Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Velmi poutavá a zajímavě napsaná kniha. Najdete v ní, kromě popisu oné tragické události, spoustu zajímavých informací, které rozšiřují obzory. Přiznám, že jsem se místy ztrácela v některých jménech, ale po přečtení ve mně kniha zanechala takový zvláštní pocit.
Poté přemýšlíte, jak neuvěřitelné a krásné, ale zároveň pomíjivé a nebezpečné to tam nahoře musí být.
Rozhodně doporučuji přečíst.

15.07.2021 5 z 5


Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Třetí díl byl pro mě asi zajímavější než druhý, ale s Písní krve se to rozhodně nedá srovnat. Konec mě docela dost zklamal - napětí na bodu nula. V knize je spousta zbytečných postav, ve kterých jsem se už pomalu začala ztrácet a nebudu lhát - královna Lyrna je pro mě příšerně nesympatická osoba, kapitoly z jejího pohledu bych asi vynechala.
Na pokračování Písně jsem se těšila a čekala konec plný zvratů a zajímavostí, ale přijde mi, že jsem četla nějakou úplně jinou sérii.

22.08.2020 3 z 5


Tolkienovi hrdinové Tolkienovi hrdinové David Day

Kniha jako taková je krásná. Oceňuji stručné shrnutí a rozbor Tolkienových pravděpodobných původních zdrojů a inspirací. Ilustrace jsou nádherné, hodně knihu oživují. Co pro mě (stejně jako pro všechny ostatní, jak už tu bylo několikrát popsáno) bylo velkým zklamáním je překlad. Nesprávně přeložená slova, polovina tabulek zůstala v angličtině a to komolení slov (např. Eidan místo Edain na jedné straně asi 4x, místo slova Sindar se v tabulce dokonce objeví slovo sundat - pravděpodobně autocorrect, což je hodně smutné) - jedna velká hrůza. Připadá mi jakoby překladatel držel knihu v ruce poprvé v životě. Měl by se asi trochu stydět, hodně to snižuje kvalitu knihy.

24.11.2019


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Tak na čtvrtý pokus jsem to nakonec přečetla i já (se spoustou vlastních poznámek). Silmarillion je nesmírně náročná četba a rozhodně stojí za to. Určitě se nevyplatí začínat číst, pokud člověk nemá dostatek času, pak se v tom množství jmen (dost podobných) ztratí a dost možná ho přejde i chuť ke čtení.
Jinak je kniha úžasná, po přečtení máte pocit, že jste součástí tohoto světa, který je tak detailně propracovaný. Dočetla jsem asi před hodinou a už teď si dělám plány, jak ji přečtu znovu.

22.11.2019 5 z 5