MB008 MB008 komentáře u knih

☰ menu

23:55 23:55 Jan Hlubek

Na první pohled mě zaujalo, že se jedná o sbírku povídek jednoho autora, která mapuje jeho tvorbu.
- před-povídka jen tak naladí a její pointu vidíte přicházet téměř okamžitě.
- první povídka je spíše romantické fantasy s auťákem a výčitkami.
- další popisuje znásilnění, což jistě je drsné, ale že by se to nazvalo hororem? Poněkud laciný způsob, jak vyděsit a opět bych ji zařadila spíše do temného sci-fi.
- u Sněhobílé smrti se dá již hovořit o hororu s netradiční vánoční atmosférou
- u dalšího kousku padá jméno Orwella, ale povídka jako taková je opět spíše jen klasické temnější sci-fi
- poslední povídka stejně jako předposlední se mi spíše vytratila z paměti, nenašla jsem si tam nic, co by vyčnívalo

Je možné, že horor chápu jinak než autor. Za mě je sbírka zajímavá pojetím pěti minut do půlnoci a ukázkou postupu a vývoje, který autor zažil. Horor na psychologické úrovni jsem zde však nenašla.

12.04.2024 3 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Kniha nabízí příběh protkaný slovanskou mytologií společně s plejádou fantasy potvůrek, kdy by každá z nich vydala na samostatnou knihu.

Informace se na čtenáře chrlí jedna za druhou a příběhu jako takovému chybí spád. Nebo ho spíše má, ale vše jede z kopce. Dle všeho se zde měl odehrávat vztah enemies to lovers, ale hrdinka i Mráz do sebe byli zakoukaní prakticky od začátku a jejich následné hádky byly jen "drámo".

Příběh jako takový s sebou nepřináší šokující odhalení, pozorný čtenář většinu plot twistů odhalí a přitom může kroutit očima nad nelogickým chováním postav.

Pro mě osobně byl příběh spíše zklamáním, ale řadím se ke kritickým čtenářům. Pokud někdo hledá odpočinek a text, nad kterým nemusí tolik přemýšlet a zkrátka vše bere, jak to je, pak by kniha mohla potěšit.

12.04.2024 2 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Kniha nabízí netradiční prostředí, zajímavě pojatou sci-fi technologii a vyprávění z pohledu dvou sester, jejichž charaktery jsou rozmanité i přirozené a v jednu chvíli netušíte, které fandíte víc (což je důležité, protože každá stojí na opačné straně barikády).

Někdy se vyprávění zvrtne do pohledu jiné z postav, které však nemusí mít takovou sílu, protože danou postavu čtenář pořádně nezná. U časových skoků chyběl kontext a většinu z nich si tak čtenář nemusí užít. Emoční scény někdy fungovaly jen z jednoho pohledu (ironicky toho, který měl být "slabší").

Celkově se jedná o vydařený kousek s odvážným koncem. Autorka má jednoduchý styl, přesto je znát, že se jedná o vypsaného autora s knižní minulostí. Kniha potěší příznivce sci-fi, kterému nevadí i lehké sexuální scény a místy hororová atmosféra způsobená symbionty a kultem.

29.03.2024 4 z 5


Maska Červené Smrti / The Masque of the Red Death Maska Červené Smrti / The Masque of the Red Death Edgar Allan Poe

Maska červené smrti zůstává jedním z nejlepších hororových počinů vůbec. Vykreslená atmosféra, popisy, takřka hmatatelné napětí, hra s časem, životem i smrtí. Za mě něco, co si musí povinně přečíst každý "Poeholic".

12.01.2024 5 z 5


Ptákovina aneb Ženská v povětří Ptákovina aneb Ženská v povětří Alena Bures

Kniha je nabízena čtenářům jako "oddechové čtení" a "zábava pro celou rodinu". Linka, kdy se hrdinka mění v nejrůznější zástupce ptactva, je vskutku zábavná. Obsahuje vydařené slovní hříčky, jemný humor a vše je doplněno o zajímavosti ze světa ptactva.

Zároveň je tu detektivní linka, která však příběhu ubližuje, než mu pomáhá. Scéna z nemocnice, kdy pacientka po napadení se stále ještě roztrženým výstřihem slyší větu "A neudělala jste si to sama?" může jitřit staré rány a opravdu se nejedná o zábavu pro celou rodinu.

Kniha zároveň obsahuje nepříjemné množství chyb, kdy se opakují slova a objevují se i pozůstatky redakce v podobě červeně zbarvené diakritiky.

Celkově je kniha na prvotinu dobrá a zvláště linka "ptáka" je chytrá a neotřelá.

29.12.2023 3 z 5


Teď: Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí Teď: Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí David Böhm

Požádala jsem o ni Ježíška. Ten to splnil na výbornou a hle! Polovina knihy pryč a mně přišlo, že jsem jen mrkla. Komentář možná zedituji, až se dostanu na samý konec, nicméně nadšení je tak velké, že sem těch pět hvězd lípnout musím.

Komunikace autora se čtenářem je na výbornou, autor nabízí otázky, nápady na aktivity a celkově vede k zamyšlení, a to čtenáře všech věkových kategorií. Kniha pracuje s myšlenkou, že planeta Země je vlastně jeden velký organizmus a nabízí paralely vnímání času různých druhů. Vše dokresluje grafika, kdy kniha obsahuje spoustu kreseb (i třeba z reálného autorova cvičení aneb Toto jsou kresby, které jsem vytvořil za hodinu, zkus si to taky) a i samotný text je rozložený zábavně (někdy v tabulce, časové ose, jindy v kruhu...).

Zkrátka a dobře, miluju to. Za mě je to jeden z největších klenotů, který si do knihovny můžete pořídit. Informace v knize odkouzlí obyvatele světa dospělých i dětí a minimálně to, že za minutu na sebe postavíte dvanáct donutů, je fun fact, který se hodí zapamatovat (abyste ten rekord mohli zkusit překonat).

24.12.2023 5 z 5


Výpravy do brány fantazie Výpravy do brány fantazie * antologie

Parádní sborník nadupaný nápaditými ilustracemi i vydařenými povídkami, které se jimi více, či méně inspirují (někdy se k jedné ilustraci váže i více povídek). Je zajímavé pozorovat, jak se autoři s grafickou předlohou poprali a jak k nim nápady promlouvaly. Za mě rozhodně něco, co by si neměl nechat ujít žádný milovník fantasy/ sci-fi. Navíc je celá tahle paráda ZADARMO! A to se vyplatí, Horste!

24.12.2023 4 z 5


Howlův putující zámek Howlův putující zámek Diana Wynne Jones

Kniha přečtena na jedno posezení. Chytla od první věty a už nepustila. Několik světů. Hrdinka v "převleku" babky. Čaroděj a rugby tým. Drzý ohnivý skřítek. Ten příběh má všechno. A jistě, prokletí mohla být o něco více propracovaná stejně jako bojové scény (četla jsem českou verzi, nevím, kolik toho překlad vzal), ale kniha se rychle stala srdcovkou. Oddechové vtipné čtení a zajímavé postavy. Těším se na film, o kterém se říká, že je z pohledu Howla, zatímco kniha je spíše z pohledu Sofie.

13.12.2023 5 z 5


Noc splněných přání Noc splněných přání * antologie

Na sbornících je náramné zejména to, že pojí několik naprosto odlišných světů. Každá povídka je jiná, stejně tak se liší i cílové publikum (takže se může stát, že co je pro jednoho nádhera, druhý vidí jako nudu, a co další popíše jako zábavu, jiný popíše jako zbytečnou vulgaritu).

Obohacení povídek o vítězné ilustrace sborníku dodalo šmrnc. Každá z povídek onu No splněných přání vidí jinak a těší mě, že ji mohu mít v knihovně.

Už teď se nemůžu dočkat, s jakým tématem přijde nakladatelství Canc příští rok.

09.12.2023 4 z 5


Vánoční kalendář Vánoční kalendář * antologie

Můj první adventní kalendář, u kterého místo abych si poctivě brala jednu "čokoládku" za druhou, tak jsem se k pětadvacátému kousku dostala během prvního týdne. Návykové čtení plné rozličných povídek, které potěší, pobaví, šokuje a třeba i zhrozí. Každý kousek jedinečný a většina autorů prozatím neobjevená. Možná se to díky této sbírce změní.

07.12.2023 4 z 5


Pohádky výjimečných hrdinů Pohádky výjimečných hrdinů * antologie

Každá pohádka zpracovaná s citem a ohleduplností k handicapům hrdinů. Za pomoci pohádky se i nejmladším čtenářům otevírají citlivější témata jakými jsou např. nemoce, či samotná smrt.

Každá pohádka je jiná, kniha nabízí pestrý výběr hrdinů i žánrů, ze kterých si každý čtenář něco vybere. Samotný výtěžek z knihy jde navíc přímo za rodinami hrdinů, takže kniha pomáhá nejen svým obsahem, kdy s sebou přináší motivaci a poučení, ale i svou samotnou existencí.

Těším se na druhý díl.

22.11.2023 5 z 5