Výpravy do brány fantazie

Výpravy do brány fantazie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528708/bmid_vypravy-do-brany-fantazie-658450c49af1c.jpg 4 10 6

„Kresby do brány fantazie“ ilustrátorky Hel Cin již dobyly nejedno fanouškovské srdce a staly se inspirací pro mnoho dalších uměleckých duší. Důkazem je sbírka „Výpravy do brány fantazie“, která sdružuje povídky 22 českých autorů a autorek fantastiky, inspirovaných právě kresbami Hel Cin. Libujete si ve sci-fi, fantasy či hororu? Pak si „Výpravy“ rozhodně užijete.... celý text

Přidat komentář

giraffe
25.03.2024 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha se spoustou povídek a krásných ilustrací. Co se povídek týče, nekteré se mi líbily víc, nekteré méně, ale tak už to u sbírek bývá. Každopádně vřele doporučuji.

Morbidus
19.02.2024 3 z 5

Výpravy do světa fantazie mě zprvu zaujaly svou obálkou plnou zářivých barev (zejména mé oblíbené zelené, i odstín sedí). Když jsem nakoukl dovnitř, dostalo se mi dalších bizarně zářivých ilustrací. K dovršení všeho byla tato hravá antologie založená na tom, že si z těchto obrázků autoři vybírali, aby podle nich napsali povídku z libovolného odstínu fantastiky. To mě zprvu trochu překvapilo, protože jsem si kdovíproč myslel, že jde o knihu pohádek. Další věc je, že autoři se obrázku místy drželi jen velmi volně či vůbec - a zatímco některé ilustrace si tvůrci zvolili nezávisle na sobě opakovaně, jiné zůstaly zcela nevyužité.
Obsahově je kniha velmi pestrá jak do rozsahu povídek, tak i do použitých žánrů. Některé kusy pro mě neměly jiskru a jiné byly čistě odpočinkové, nicméně pár z nich mě vyloženě nadchlo. Atmosférou starých sci-fi antologií s komediálními prvky na mě dýchnul Starej U'al. Jednoduchým, ale dobře napsaným horrorem s mou oblíbenou tématikou jsou Spory. Svižnou a potemnělou fantasy je kousek U Trollí hlavy s překvapivým twistem v závěru. Zvláštní pozornost si zaslouží i jedna ze dvou nejdelších povídek Vzhůru ke hvězdám!, což je hravé sci-fi bizarro, které na mě plnou vahou dolehlo až po dočtení. Mohl bych jmenovat i další zajímavé kusy, ale tady si dle svého vkusu vybere opravdu každý. Finální bajka O krysoptákovi, co neuměl létat, je skvělá tečka na závěr!
Odpočinková kniha vhodná pro zvídavé multižánrové čtenáře.


ZbloudiláOvečka
11.02.2024 5 z 5

Krásná, voňavá knížka, plná výborných povídek a zajímavých ilustrací. :) Moc se mi líbila, až je škoda, že už byl konec.

whale77
18.01.2024 4 z 5

Na to, že tahle povídková antologie vznikla během pouhých dvou měsíců, jsou příběhy opravdu dobré. Fantastické! I těch pár povídek, které se mi líbily méně, si zaslouží aspoň 3 hvězdy. Sci-fi příběhy, mysteriózní povídky, fantazárny a legendy, i pár horůrků a dokonce jedna krimi, některé protknuté jemným humorem, jiné absurdně švihlé, další napínavé až na půdu. Pobavila jsem se u každé jedné z nich.
Obzvlášť tomu napomohly nádherné obrázky, až je mi líto, že nevychází víc ilustrovaných knížek pro dospěláky. Chápu, náklady, ale přece to něco do sebe má, když kromě počteníčka je i pokoukáníčko.

mondycz
08.01.2024 4 z 5

Velice solidní žánrová antologie. Valná většina povídek je na velmi vysoké úrovni a pár mě dostalo doslova do kolen. Některé z autorů budu do budoucna rozhodně se zájmem sledovat. :)

MB008
24.12.2023 4 z 5

Parádní sborník nadupaný nápaditými ilustracemi i vydařenými povídkami, které se jimi více, či méně inspirují (někdy se k jedné ilustraci váže i více povídek). Je zajímavé pozorovat, jak se autoři s grafickou předlohou poprali a jak k nim nápady promlouvaly. Za mě rozhodně něco, co by si neměl nechat ujít žádný milovník fantasy/ sci-fi. Navíc je celá tahle paráda ZADARMO! A to se vyplatí, Horste!