Ptákovina aneb Ženská v povětří

Ptákovina aneb Ženská v povětří https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525439/bmid_ptakovina-aneb-zenska-v-povetri-65424857a46bc.jpg 4 20 10

Přáli jste si někdy umět létat? Stát se třeba orlem, roztáhnout křídla a letět? Linda Vránová, skoro padesátiletá rozvedená zdravotní sestra, to umí. Jenže všechno není jen tak. Linda se čas od času mění v ptáka, jenže nikdy neví, kdy situace nastane, v co přesně se změní a jak dlouho bude proměna trvat. Zpočátku se snaží vší silou se svého prokletí zbavit. Ono není nic příjemného, když se třeba v butiku změníte ve slepici Až když se Linda v ptačí podobě stane svědkem trestného činu, pochopí, že svých proměn může použít i k dobré věci. A když se do toho ještě zaplete jeden sympatický poručík kriminální policie, je o zábavu postaráno. Ptákovina je humoristický román, určený především ženám. Svým vtipem a napětím ale jistě pobaví celou rodinu.... celý text

Přidat komentář

Z.Z.Cte
předevčírem 4 z 5

Z knihy je znát, že se jedná o autorky prvotinu. Ale má originální téma. U některých částí jsem se smála tak nahlas, až se po mě muž otáčel.
Styl by potřeboval místy uhladit, ale rozhodně stojí za přečtení. Humorných knih je jako šafránu a Ptákovina, rozhodně vtipná je.

RanMori
25.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Docela fajnová oddechovka. Nenáročná, dobře a rychle se čte. Velmi prostinká detektivní zápletka, ve které skoro o nic nejde, ale to je jen kulisa, aby se měly kolem čeho odehrávat ty ptačí proměny, na které je beztak čtenář zvědavý nejvíc. A že tyhle scénky jsou fakt komické a povedené (myslím, že u mě to vyhrála příhoda s čápem, ale i ten výlov orlem byl super...). Konec je milý a uspokojivý, chvíli už to vypadalo, že to dopadne... taky dobře? :D
Hodnocení musím srazit jen za to, s jakou neúctou se v knize občas pojednávalo o seniorech, tohle nešlo skousnout ani jako vtip.


kniznidenik
25.03.2024 4 z 5

Zajimave stretnuti s touto autorkou. V prvni rade originalni napad, velmi humorne zpracovani. Jedine co chybi k dokonalosti je trochu vice ucesany text. Ale rozhodne muzu doporucit, u knihy jsem se opravdu zasmala a to je vzacne.

Maud22
21.01.2024 5 z 5

Tak tohle jsem potřebovala, bavila a chechtala jsem se od začátku do konce. Je to gejzír nápadů, hrátky a jazykem, vtipné neologismy. Situace, v nichž se ocitá hlavní hrdinka, jsou místy prekérní, místy k popukání, naštěstí zdravotní sestra kolem padesátky je lehce otřískaná životem a dokáže svou novou schopnost brát s humorem nebo ji alespoň s humorem popisovat. Mohu jen doporučit a už taky vím, co dám kámoškám k narozeninám, a to nejméně třem! :-)

Jita160
10.01.2024 4 z 5

Rozhodně ptákovina, ale určitě knížka, která vás pobaví :-D
Je o ženě, která se nečekaně a někdy v tu nejnevhodnější dobu proměňuje v opeřence a má možnost vidět svět s ptačí perspektivy.
Zapojte svoji představivost a o zábavu máte postaráno... a nebo raději ne bůhví co byste si ještě představovali :-D:-D:-D:-D

MB008
29.12.2023 3 z 5

Kniha je nabízena čtenářům jako "oddechové čtení" a "zábava pro celou rodinu". Linka, kdy se hrdinka mění v nejrůznější zástupce ptactva, je vskutku zábavná. Obsahuje vydařené slovní hříčky, jemný humor a vše je doplněno o zajímavosti ze světa ptactva.

Zároveň je tu detektivní linka, která však příběhu ubližuje, než mu pomáhá. Scéna z nemocnice, kdy pacientka po napadení se stále ještě roztrženým výstřihem slyší větu "A neudělala jste si to sama?" může jitřit staré rány a opravdu se nejedná o zábavu pro celou rodinu.

Kniha zároveň obsahuje nepříjemné množství chyb, kdy se opakují slova a objevují se i pozůstatky redakce v podobě červeně zbarvené diakritiky.

Celkově je kniha na prvotinu dobrá a zvláště linka "ptáka" je chytrá a neotřelá.

lucie.svobodova
23.11.2023 5 z 5

Tato knížka ve mně vyvolala několik otázek a dokud mi na ně někdo neodpoví, asi nebudu spát

Jaká by byla vaše první myšlenka, kdybyste šli na procházku a najednou zjistili, že rozumíte, co si mezi sebou říkají ptáci?
Dovedete si představit, že máte třeba rande a změníte se ve slepici / husu / káně nebo třeba zoborožce?
Přáli jste si někdy být mouchou, abyste mohli být něčemu přítomni? To byste mohli být i v roli ptáka, třeba taková přítomnost u trestného činu ale říct jak to bylo nikomu nemůžete.. co byste udělali?

U knížky jsem se upřímně pobavila, některé scény jsem si živě představovala a dozvěděla jsem se o tolika ptácích těch reálných okřídlených co venku létají nebo se o to aspoň mohou pokusit jen aby v dnešní době nedošlo k nějakému nedorozumění

“Krimi linka zde byla takové příjemné zpestření příběhu .

Jedná se o milou, vtipnou jednohubku - ideálně strávený večer? Tahle knížka, sklenka prosecca a něco dobrého k snědku
Čte se skvěle, i vzhledem k tomu, že je psaná hovorovou češtinou, takže tak, jak nám příznačně “zobák narostl.

uzivatel3407
23.11.2023 5 z 5

Ano, o ptákovinu v této knize jde především. Už samotný fakt, že se hlavní hrdinka čas od času mění v opeřence různého druhu, mluví sám za sebe. O komické situace tu fakt není nouze, za mnohé vybírám: Linda je se svým přítelem v restauraci, náhle přijde proměna – v husu, na kterou má zálusk kuchař i jeho pomocník, snaží se ji chytit, ona se brání a uniká, nebo když se jako holub stává svědkem trestného činu. Může svědčit u soudu? Kromě vyložených „ptákovin“ tu autorka rozehrává i příběh detektivní a samozřejmě lovestory. Takže čtenář má řadu možností: Uchechtat se k smrti, slzet nad láskou i dumat, jestli holub či racek může vyřešit kriminální čin. Kniha se čte lehce i díky úžasnému jazyku, doplněnému komickými průpovídkami, vtipnými povzdechy i barvitým líčením situací. Prostě ODDYCHOVÝ DÁREK JAKO VYŠITÝ!!!

julie8666
18.11.2023 5 z 5

Vtipná kniha prečteno jednim dechem. Oddechovka na vikend. Mám doma papouška, takže kniha přimo pro mě.

Mon.CouCou
15.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Bylo mi ctí být jednou z prvních čtenářek. Recenze? Hodně jsem se nasmála a na konci si prostě řeknete, že je to fakt ptákovina v dobrém slova smyslu. Alenka tento příběh píše lehkou hovorovou řečí, ale o čem že kniha doopravdy je?

Linda Vránová je... s darem, nebo prokletím? Proměňuje se v ptáka. Pokaždé jiného a někdy v dost nepříjemných okamžicích (Rumburak hadra, Vám říkám :-D). Protože už je na světě nějaký ten pátek, se svým osudem se smířila a docela slušně se naučila vyhýbat i ptačím predátorům. (Alenko, přiznej se, že Ty víš, jak chutnají červíci , nebo víc-že Ty jsi psala o sobě?!). Pracuje jako zdravotní sestřička a jen tak si proletuje světem. Vidět život z ptačí perspektivy přináší i jisté výhody. Můžete se stát třeba svědkem trestního činu... třeba. Však opeření kamarádi prozradí taky často mnohem víc (vlastně by POLICIE takové spolupracovníky jistě uvítala).
Linda sice pachatele zahlédla, ale co když neviděla úplně všechno? A tak nám v relativně krátkém příběhu začíná lehká detektivní zápletka, trefně zakomponovaná do děje.
Uf, jenže ten polda, co Lindě kříží cestu, vůbec není k zahození. Mé srdce zaplesalo a já hltala další stránky tak rychle, že byl najednou konec.
Co se stalo ten osudný večer? A může vůbec někdo pochopit a přijmout protějšek se zobákem, který Vás nejedou rozesměje? Přijde na to, proč zrovna ona? A je jediná na světě, nebo je takových ptákovin víc?

Nejvíce mě bavila scéna v ZOO, tu jsem si tak živě představila... lidi, jestli se chcete odreagovat a prostě se zasmát, sáhněte po této PTÁKOVINĚ. Buď si totiž řeknete, že je to ptákovina, nebo prostě PTÁKOVINA.

Štítky knihy

česká literatura zdravotní sestry proměna, přeměna

Autorovy další knížky

2023  79%Ptákovina aneb Ženská v povětří
2023  88%Vánoční kalendář - Bonus pro děti

Kniha Ptákovina aneb Ženská v povětří je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce36x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x